– Jeg var overrasket over hvor godt romanen fungerte som tegneserie. Det er en veldig visuell roman. Tegneseriemediet egner seg godt for å fremheve hovedkarakterens indre liv – det blir lettere å trekke inn surrealistiske sekvenser, bruke overdrivelser, slippe å si ting med ord, forteller Martin Ernstsen (36).
Etter tre år fulltidsarbeid er den Konstfack-utdannede tegneserieskaperen nå klar med sin adapsjon av Knut Hamsuns gjennombruddsroman. I «Sult» vandrer Knud Pedersen rundt i Ernstsens sepiatonede Kristiania, nær drevet til vanvidd av sult, i en rastløs søken etter mat, penger, ideer – og den store kjærligheten. Boken lanseres under den årlige tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo 6.–8. juni.
Surrealistisk
Ernstsen hadde allerede lest en del av Hamsuns romaner før han tok til på arbeidet – bare ikke «Sult». Hamsuns tekst måtte barberes ned til et tegneserievennlig manus.
– Det er så mange fine setninger og gode vendinger i romanen, og det kunne derfor blir fristende å ta med mye tekst. Jeg forsøkte å stritte imot og få inn ordløse sekvenser. Det som er mest far out i tegneserien, er inspirert av passasjer i boken, som hvordan hovedkarakteren forvandler seg til en hund, en annen karakter til en larve. De surrealistiske aspektene har fått mer plass i min adapsjon, forteller Ernstsen.
De senere årene har sett flere tegneserieutgivelser med det historiske Oslo som bakteppe, blant dem «Krüger & Krogh» og «Gulosten». Ernstsen har hatt en annen tilnærming til gjengivelsen av Kristiania anno 1890.
– Leseropplevelsen har vært det viktigste, Kristiania er bakteppet, men jeg har følt et ansvar for å gjøre det så korrekt som jeg kan. Handlingen finner sted i en tid med store forandringer i Oslo, og det er fra rundt 1895 at man begynte å ta flere bilder av byen. Noen steder har jeg måttet tegne fritt, andre steder har jeg hentet bygninger fra andre områder i byen, forteller Ernstsen.
Fakta: «Sult»
Tekst av Knut Hamsun.
Tegninger av Martin Ernstsen.
Utgitt av Minuskel Forlag.
Lanseres under Oslo Comics Expo 6.–8. juni.
Utkommer på tysk under Frankfurter Buchmesse i oktober.
Paralleller
På et tidspunkt i prosessen la Ernstsen merke til at hans eget liv begynte å ligne på livet til hovedkarakteren i «Sult».
– Jeg var heldig og fikk tilslag på stipender og støtteordninger det første året. Da jeg søkte på nytt året etter, fikk jeg avslag på det meste. Jeg begynte å se paralleller, hele setninger fra boken dukket opp i hodet mitt, ble med ett relevante. Jeg gikk tom for penger og begynte å selge eiendelene mine. Hovedkarakteren gikk til en pantelåner i Pilestredet, jeg gikk til Lucky Eddie i Trondheimsveien og solgte tegneserier og vinyl for å ha penger til mat, sier Erntsen.
– Det er annerledes i dag. I «Sult» spiser hovedkarakteren gråstein og gammelt brunt appelsinskall. I dag kan man ta seg en tur bak Kiwien og finne helt fin mat i containere.
Erntsen lager nå en liten tegneserie om sin egen smalhansperiode for antologien «Forresten».
– «Småsulten», har jeg kalt den.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.