– Det var mange som syntes prosjektet var litt idiotisk. Særlig fatter’n, som ikke skjønte hvorfor jeg ikke kunne bygge meg et tradisjonelt sørlandshus.
Trond Henning Monan (37) sitter i bilen sin på vei fra jobben som lærer i mekaniske fag ved en videregående skole i Kristiansand sentrum. I to år gikk turen fra jobb rett videre til det mørke, nedlagte fabrikklokalet der han produserte vegger til huset sitt, eller opp til tomten der han saget ned trær, tegnet huset sittende på en stubbe og støpte sengegavlen i betong selv.
– Jeg har alltid likt å lage ting. Det begynte med hytter i skogen da jeg var liten, og for noen år siden bygget jeg en hytte på fjellet, en ordentlig en. Det å rydde en tomt med motorsag, en tomt der du senere skal sette opp din egen bolig ... Jeg tror det ligger litt i oss. Jeg fikk smaken på det, kan du si.
Fabrikkarbeid
Etter flere år med flytting mellom Oslo, København, hytta og en seilbåt, bestemte Monan seg for å bosette seg i hjembyen Kristiansand. Da han fikk fast jobb, kjøpte han en rimelig tomt i Mosby, ti kilometer fra sentrum.
– Tomten var bratt, noe som passet perfekt fordi jeg ønsket meg en «svevende boks». Jeg fant ut at jeg kunne greie det økonomisk om jeg gjorde alt selv.
Uten noen formell utdannelse i fagene, gikk Monan i gang med planleggingen. Han fikk en arkitekt med sentral godkjenning til å kvalitetssikre tegningene, og hyret inn en snekker som kunne vise ham litt byggeteknikk.
Hele vinteren for to år siden gikk med til produksjon av vegger i flate elementer. Hver dag fra halv fire om ettermiddagen til 22 om kvelden jobbet han alene i den mørke fabrikken, med P2 på radioen, kaffepauser i en oppvarmet campingvogn utenfor, en smugrøyk i ny og ne.
Da våren kom satte han opp en garasje som base.
Selve huset kom opp i løpet av sommeren, mens alt innvendig ble gjort den påfølgende høsten og vinteren.
Da huset var innflyttingsklart i påsken ifjor, hadde han brukt rundt 4000 arbeidstimer på prosjektet.
Teaterrekvisitter
– Jeg hadde masse ideer jeg ville teste ut, og veien er blitt til mens jeg har gått, sier Monan.
Formen på huset er for eksempel delvis bestemt av at veggene måtte bygges i elementer, takhøyden av det største vinduet han fant billig på Finn.no.
– Jeg kom over et på 2,40 ganger 2,40 meter som en fyr i Lindesnes hadde til overs, han hadde hatt det stående i hagen sin i ett år. Vi var seks mann som dro for å bære det, og kjørte med det stående på tilhengeren. Akkurat det vil jeg vel ikke anbefale noen å kopiere.
Liggende som en kanal nedover skogsiden, med store vindusflater både nederst og øverst, er det god kontakt både med naturen rundt og rommene imellom.
Fra kjøkkenet på det nederste planet kan man se opp og ut av vinduet på soverommet, som ligger i den andre enden av huset.
Hovedmaterialet i huset er bjørkefiner, lutet og lakket matt. Det er brukt både på gulv, vegger og tak.
Noen hvite flater og epoksygulv bryter opp og gjør inntrykket lettere. Benkeplaten og barløsningen på kjøkkenet, samt servanten på badet, er laget av sammenlimte og laminerte bjørkefinerplater.
Møblene er selvlaget, arvet eller kjøpt brukt.
En trapp er laget av gamle teaterrekvisitter fra kulturhuset Kilden, der Monan jobbet mens huset ble til. Skyvedøren mellom soverommet og stuen har vært brukt i en oppsetning av stykket «Hamlet».
Naivitet
– Jeg kunne godt sagt at det ikke var noe problem å bygge selv og at jeg lett kunne gjort det igjen, men det er ikke hele sannheten. Man må være jævla naiv for å sette i gang på et sånt prosjekt alene, sier Monan.
– Jeg husker jeg var så glad da jeg var ferdig med veggene på fabrikken og satte jernsøylene ned i bakken her. Jeg tenkte «nå skal huset bare smelles opp, og så er det ferdig». Men jeg var jo så vidt begynt. Jeg skulle jobbe et helt år til før jeg begynte å se en slutt på det.
– Hva nå, greier du å nyte tilværelsen?
– Jeg kommer nok til å finne på noen prosjekter. Men jeg kommer aldri til å begynne på noe så omfattendeigjen.
Nu vel. Et par dager senere dumper det en epost ned i postkassen: «Jeg har funnet mitt nye drømmeprosjekt; Skal bygge/bo uten vann, strøm og vei. Funnet drømmeplassen i skogen ved et vann.»
Trond Henning Monans byggetips
** Sjekk solforhold morgen og kveld, vind og utsikt på tomten.
** Start med å tegne soner over steder du kommer til å oppholde deg på de ulike tidene på døgnet, og tenk ut planløsningen deretter. Er det best å gå rett ut i hagen eller på veranda fra kjøkken eller stue, osv.
** Ikke bruk masse tid på å forsøke å tegne huset i 3D om du ikke er dreven, det er svært tidkrevende. Du må ha en arkitekt som godkjenner tegningene, og bruker dere ikke samme program må han starte på nytt uansett. Jeg brukte gratisprogrammet Google Sketchup til å skisse.
** Opprett en konto hos et byggevarehus og fortell hva du planlegger. Mange varehus har egne fagfolk som kan hjelpe til med utregninger og dimensjonering.
** Research alt av tekniske og estetiske løsninger, det finnes enormt med inspirasjon.
** Hent inn kompetanse og autoriserte fagfolk der det kreves til riktig tid.
** Lag materialprøver og prøv deg frem før du tar valg som ikke kan gjøres om.
** Vær åpen for endringer, det er mange ideer som må droppes underveis, uansett hvor gode de så ut på papiret.
** Følg lover og forskrifter, og vær åpen om at du skal gjøre ting på egenhånd ved kontakt med kommunen eller lignende.
** Dagens regelverk for universellutformelse og hvor store vindusflater og lignende som er tillatt, finner du på nettet.
** Sett deg delmål og gi deg selv belønninger underveis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.