Da det åpnet i 1960 het det Sas Royal Hotel, og var Danmarks første skyskraper. Designklassikere som Egget og Svanen ble spesialtegnet til lobbyen av arkitekten og designeren Arne Jacobsen, som også sto bak alt fra fasaden til bestikket.
Fakta: Radisson Collection Royal Hotel
Åpnet i København i 1960.
Arkitekten og designeren Arne Jacobsen sto bak alt fra fasaden til møbler og bestikk.
Hotellet har nå gjennomgått en omfattende oppussing.
Nå har hotellet vært gjennom en omfattende oppussing.
– Hotellet har en viktig plass i mange danske hjerter, og blant designentusiaster over hele verden. Det var viktig at det ikke ble et museum, men et funksjonelt og moderne hotell, sier Tom Flanagan Karttunen, Norden-sjef for Radisson Hotel Group, om oppussingen.
Nytt designkapittel
Ifølge Karttunen var det viktig å både gjennomføre rehabiliteringen i tråd med Arne Jacobsens tanker – og samtidig skape et hotell for fremtiden.
Valget falt på Space Copenhagen, som består av Signe Bindslev Henriksen og Peter Bundgaard Rützou. Duoen har jobbet med alt fra møbler til installasjoner og interiørdesign for danske restauranter som Noma, Geranium og Geist.
– Målet har vært å reetablere Radisson Collection Royal Hotel som en designdestinasjon, sier Signe Bindslev Henriksen.
– Vi har prøvd å bevare og gjenskape det originale designet, og samtidig skape et nytt kapitel i historien om et levende designikon.
Nytt og gammelt
Oppussingen er blitt utført over flere år, og omfatter lobbyen, rommene og konferanseområdet. I tillegg har fasaden fått så kalt intelligent glass, som skal bidra til å regulere temperaturen.
Arne Jacobsens idé var et hotell med gjesten i sentrum, noe som også ble viktig for designerne.
De begynte å grave i arkivene hans. I hotellets kjeller fant de møbler som hadde vært med fra starten, og deler av det gamle marmorgulvet.
– Vi har pusset opp mange av de originale møblene til Arne Jacobsen, sier Peter Bundgaard Rützou.
Svanen og Egget er blitt restaurert i samarbeid med produsenten Fritz Hansen, men hotellet har også fått en del nye spesialtegnede møbler. Og for den som vil ta turen tilbake til 1960, står rom 606 fortsatt urørt – akkurat som Arne Jacobsen designet det.
* (Vilkår)