Bakende sol og late dager på stranden? Ingen grunn til å pakke ned ullplaggene. Det mener Camilla Dingsøyr, kvinnen bak strikkeoppskriftsmerket Lôkal. I disse dager lanserer hun en sommerkolleksjon som i stor grad består av oppskrifter på ullplagg. At ull bare egner seg til hustrige sommernetter, er en myte, ifølge designeren.
– En av fordelene er at det puster. Jeg har gått med ullskjørt i over 20 grader, det fungerer helt fint.
Materialet er også selvrensende: Svetter man i et ullplagg, er det bare å henge det ut til lufting etterpå.
Fakta: Lôkal
Lanserer sommerkolleksjon i ull, designet av Camilla Dingsøyr.
– Jeg kikket på bilder av gamle bikinier, og de fleste av dem ble faktisk laget av ull, sier Dingsøyr.
– Strikkebikinier i bomull er fine, men det er vanskelig å bade i dem. De blir så tunge. Plutselig ligger trusen på havets bunn.
Ull møter hud
Siden Lôkal ble startet i november 2014, har merket hatt vind i seilene. Oppskriftene selges verden over, og boken «Strikk fra Lôkal», som utkom på norsk tidligere i år, er snart klar for dansk utgivelse. Likevel er det dagjobben som grafisk designer Dingsøyr livnærer seg av. Strikkedesignet er mer en hobby som «har tatt helt av».
– Skulle det blitt skikkelig business, måtte jeg nok solgt ferdige produkter eller hatt mitt eget garn. Men da blir man mer som en butikk. Jeg synes det er gøy sånn som jeg har det nå. Det er ikke pengene som driver meg.
Dingsøyrs design består for det meste av plagg med skandinavisk, moderne snitt, supplert med enkelte utradisjonelle innslag. Som en lang strikkebukse i påskegult, tenkt som en del av sommerkolleksjonen.
– Det finnes en del plagg som liksom ikke skal strikkes. Da får jeg ofte lyst til å gjøre det likevel, sier Dingsøyr, og holder strikkebuksen prøvende opp foran bena.
– Jeg synes den er dritkul.
En problemstilling som melder seg, er kombinasjonen ull og bar hud. Ved siden av buksen og et par gensere, den ene inspirert av Gannis Julliard-genser, består sommerkolleksjonen av hudnære plagg som bikinier, skjørt og små topper.
– Da jeg vokste opp, var det sånn at nesten all ull klødde. Sånn er det heldigvis ikke lenger. Garnet man får kjøpt nå, prosesseres på andre måter, og utvalget er større. Er du sensitiv for ull, vil du alltid kunne finne noe du synes er behagelig.
Tidlig debut
Det var moren som introduserte henne for strikking. Allerede før grunnskolealder hadde hun produsert sine første, vindskjeve kreasjoner.
– Jeg strikker på tog, på ferie, hjemme. Jeg har ikke sertifikat, så jeg er alltid passasjer. Da strikker jeg.
Det blir ett plagg i uken, anslår hun.
– Men jeg klarer å gjøre andre ting samtidig. Høre på podkast, se på tv, prate. Jeg forsvinner ikke inn i strikketøyet, sier hun, og nikker mot mannen som er i ferd med å ta oppvasken.
– Men det er noen som mener at brodden i diskusjonen forsvinner litt.