I 2015, da den britiske møbeldesigneren Tom Dixon traff Hilde Kallevig fra Norsk Hydro på møbelmessen Salone del Mobile i Milano, var det kjærlighet ved første blikk. Eller, aluminium, får man kanskje si, siden det var dét metallet Kallevig var på møbelmessen for å markedsføre.
Inspirert av H&Ms mange suksessfulle designsamarbeid, var Kallevig, som er Hydros sjef for markedsføring, på utkikk etter en designer som kunne lage et bærekraftig designikon med aluminium fra Norsk Hydro.
Nå, seks år senere, har Dixon gitt liv til The Hydro Chair.
Fakta: The Hydro Chair
Designsamarbeid mellom Tom Dixon og Norsk Hydro.
Dixons arbeider er utstilt blant annet på Museum of Modern Art og Pompidou-senteret.
Stolen er laget i 300 eksemplarer.
Stol på miljøet
I prosessen med å designe et produkt som best satte miljø, bærekraft og aluminium på agendaen, var Hydro ifølge presseskrivet innom ideen om å lage «både båter og fly før de landet på et litt mer hverdagslig produkt».
Utfordringen var så å lage et produkt som ikke bare så fint ut, men som også tilfredsstiller den moderne forbrukernes høye krav til produksjonsmetoder. Etter mange arbeidstimer og flere forkastede forslag, satt de igjen med en stol som tåler både feinschmeckeres strenge blikk, svanemerket og vind og vær.
– Jeg har prøvd å lage metallstoler i 30 år, sier Tom Dixon i en video publisert på hans egen Instagram-profil, mens han løfter opp en øyensynlig florlett Hydro-stol.
Stolen, som er som snytt ut av en kulissene i den tyske science fiction-filmen «Metropolis» fra 1927, er produsert på et verksted som i all hovedsak lager deler til Tesla-biler. Den varmeblåste aluminiumen har ingen sveisekanter, men er i stedet limt sammen.
– Og denne stolen tok meg minst tre år å få til helt riktig.
Domstol
The Hydro Chair er så lang laget i 300 eksemplarer, med en prislapp på rundt 20.000 kroner. Den er 100 prosent resirkulerbar, og kan med andre ord gjenvinnes.
Stolen lanseres samtidig som Hydro er i mediene for en annen miljøkamp. I februar i år gikk 40.000 medlemmer av urfolksorganisasjonen Cainquiama til gruppesøksmål mot Norsk Hydro, fordi utslipp fra Hydros aluminiumsraffineri Alunorte i Brasil rant ut i Pará-elven i 2018.
For miljøinteresserte designentusiaster kan denne saken muligens bli vanskelig å stikke under stol – selv én designet av Tom Dixon.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.