Helt siden åpningen i 1957 har designbutikken Norway Designs hatt fast tilholdssted i Stortingsgata i Oslo.
Gründer og designer Per Tannum (1912–1994), som også står bak møbelforretningen Tannum møbler, etablerte butikken med et ønske om å «skape grobunn for norsk design, norsk form og norske formgivere», skriver Per Boman i boken «Per Tannum».
Siden det opprinnelige bygget totalrenoveres, flytter Norway Designs til nye lokaler – på gateplan i Grensen 7 i Oslo sentrum. Butikken fordeler seg over to plan og åpner 8. mars. Den første utstillingen vil vise nyheter fra blant annet Poppy Lawman, Odd Standard, Naaz Ceramic, Aula, Heidi Kristiansen og Nedre Foss – bestående av Torbjørn Anderssen og Espen Voll.
Sistnevnte har i anledning åpningen alliert seg med finske Studio Tolvanen. Sammen har de to designstudioene laget en stearinlysslukker.
Fakta: Norway Designs
Norsk livsstilsbutikk med fokus på norsk design og kunsthåndverk fra Norge og Norden.
Etablert i 1957 av Per Tannum.
Åpner 8. mars i nye lokaler i Grensen 7, Oslo.
Nordisk samarbeid
Ekteparet Mika og Julie Tolvanen har drevet Studio Tolvanen siden 2015. Mika er født og oppvokst i Finland, mens Julie kommer fra USA. De har kontoret og verkstedet sitt på øya Lauttasaari, like utenfor Helsingfors. Her designer de alt fra små bruksgjenstander til møbler.
I april i fjor begynte ekteparet å leke med tanken om å jobbe med Anderssen & Voll, duoen bak interiørmerket Nedre Foss. Siden etableringen i 2009 har Anderssen & Voll høstet anerkjennelse for sitt virke, som hovedsakelig består av møbeldesign. De to står blant annet bak interiøret i Grünerløkkas eldste bygning, nå restaurant, Nedre Foss Gård.
Brannslukking
I juni hadde ekteparet tegnet de første skissene av stearinlysslukkeren, og da høsten sto for tur, hadde de laget det første eksemplaret.
– En stearinlysslukker er jo ikke akkurat noe nytt, skriver ekteparet i en epost til D2.
– Derfor var utfordringen å lage noe med sjel som skiller seg litt ut, men som fortsatt er nyttig og funksjonelt. Vi tenkte mer på det som en liten finurlig skulptur: et lite vesen som lever sitt eget liv.
Stearinlysslukkeren støpes i messing like utenfor Haugesund, for øvrig samme sted som filmprisen Amanda støpes, og har fått navnet Sammu etter det finske ordet for brannslukning, «kynttilänsammutin».
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.