Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
På historiens skraphaug. Henning Koppel var ikke tilfreds med prototypen av «1041» og kastet den formelig rett i søppelkassen.

På historiens skraphaug. Henning Koppel var ikke tilfreds med prototypen av «1041» og kastet den formelig rett i søppelkassen.

Henning Koppel kastet den eneste utgaven av dette fatet

Tekst

Vil du få varsel hver gang Karima Furuseth publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Georg Jensen gjenskaper fatet fra 1954.

Dansk design. Finnes det overhodet noe som er så uløselig knyttet til god smak? Den sydlige tuppen av Skandinavia har satt gullstandarden i årevis, og designeren Henning Koppel (1918–1981) er én av dem som fra tidlig av var instrumentell for danskenes gode designrykte.

Fakta: Henning Koppel

Dansk kunstner og designer.

Henning Koppel (1918 – 1981) designet smykker, bestikk, vaser, klokker og sølvtøy for den danske sølvsmeden Georg Jensen.

For å markere 100-års dagen hans, har Georg Jensen startet produksjonen av «1041», et fat som aldri før har vært i produksjon.

Fatet kan kjøpes hos utvalgte forhandlere.

– Min far inngikk aldri kompromiss. Hvis skissene hans viste seg praktisk umulige å gjennomføre for en sølvsmed, ba han bare smeden om å prøve igjen, skriver Hannah Koppel i en epost til D2.

Hun er datter av den ikoniske designeren som ville ha fylt 100 år i år. Henning Koppel ble ansatt av ­sølvsmeden ­Georg Jensen i 1946, og fikk raskt et navn med sin nytenkende design.

Nå feirer Georg Jensen jubilanten med det ambisiøse sølvfatet «1041», som det tidligere har eksistert kun ett eksemplar av – og det ødela Henning Koppel selv.

Elon Musk

Fatet ble først designet til en utstilling i 1954. Henning Koppel var imidlertid ikke fornøyd med sitt eget skaperverk, og pakket skissene vekk. Da Georg Jensens ansatte noen årtier senere søkte med lupe i arkivet for å finne frem til verket som representerte Koppel best, var valget enkelt.

Ovenifra ser fatet ut som en slags gullfisk, fra siden noe som Elon Musk kunne funnet på å katapultere ut i verdensrommet. Med de bløte og friksjonsfrie kurvene er det vanskelig å forstå at fatet er hamret ut av et flatt stykke sølv.

– Det var veldig karakteristisk for min fars design at det presset materialet på måter smeden hos Georg Jensen aldri før hadde sett, forteller Hannah Koppel.

– Men det viktigste for ham var at det han skapte var smukt.

Ingen hammerslag

Alle Henning Koppels produkter er uten hammerslag. Det vil si at selv om man har brukt hammer for å formgi sølvet, er det så omhyggelig pusset at det er til forveksling likt en avstøpning.

Ikke rart at minstekravet for å jobbe med Henning Koppels design er at man må ha over ti års erfaring som sølvsmed.

– Jeg synes «1041» er fullstendig tro mot min fars originale tegning. Jeg er helt sikker på at han ville blitt stolt over å se den nye versjonen Georg Jensen har laget, skriver Hannah Koppel.

– Med sine svungne linjer er fatet nærmest kunst.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.