En av de første rammene til stolen Pony fra 1953. En rosa teppebanker som kun er laget i to eksemplarer. Og en prototyp av en stol som ble funnet i en container på Kunsthøgskolen.
Det er noen av de rundt 50 norske design- og unikaobjektene som vil bli solgt denne helgen.
– Dette er noe vi har hatt lyst til å gjøre lenge, sier Stine Elisabeth Johansen (35), kunst- og antikvitetsekspert hos Blomqvist.
Fakta: Unika Auction
Auksjon med norske designprototyper og unikaobjekter.
Rundt 50 objekter selges.
Samarbeid mellom Designers Saturday, Klubben og Blomqvist Nettauksjon.
Avsluttes søndag 10. september.
Sammen med interesseorganisasjonen Klubben og mønstringen Designers Saturday Oslo står auksjonshuset bak nettauksjonen Unika Auction, som avsluttes søndag ettermiddag. Lørdag og søndag blir flere av objektene dessuten stilt ut ved Kunsthøgskolen i Oslo.
– I resten av Europa og verden er markedet for designprototyper og unikaobjekter stort. Her hjemme har vi ikke hatt noen tradisjon for å løfte frem design på den måten. Derfor er det utrolig morsomt å se både kvaliteten og bredden til tingene som er levert inn.
Gjevt
Det hele startet i vår. Klubben, som representerer en rekke norske formgivere, ønsket å gjøre noe for de unge designerne i forbindelse med Designers Saturday.
– Valget falt på en auksjon – det er mer aktuelt enn noensinne. Mange har begynt å samle på design, og flere av objektene ligger i grenselandet mellom kunst og design, sier Bjørn van den Berg (28) i Klubben, som sammen med Falke Svatun (30) er prosjektleder for Unika Auction.
– Det har jo vist seg at det kan være vanskelig å få tak i eldre norske prototyper – mange har aldri kommet ut på markedet. Det sier litt om hvor gjeve disse tingene kan bli i fremtiden – selv om de kanskje ikke koster så mye i dag, sier van den Berg.
Det sier litt om hvor gjeve disse tingene kan bli i fremtiden – selv om de kanskje ikke koster så mye i dag
Bjørn van den Berg – prosjektleder for Unika Auction
Samtidig som auksjonen ble annonsert, kontaktet prosjektlederne en rekke av landets designere, som bidro med alt fra lenestoler til lysestaker. De rundt 50 objektene er valgt ut av en jury med representanter fra Designers Saturday, Klubben og Blomqvist Nettauksjon. Et av de eldste objektene som selges, er sybordet Syklus, tegnet av Adolf Relling i 1962–1963. Peter Opsvik, kjent for blant annet barnestolen Tripp Trapp, bidrar med flere stoler. Og Svein Gusrud, professor ved Kunsthøgskolen i Oslo, selger et eksemplar av stolen Stand In fra 1982, som ble laget i et begrenset opplag for eksportorganisasjonen Westnofas internasjonale forhandlere.
– Vi er jo designere selv, og vet hvor personlig en prototyp kan være, det er ikke bare-bare å gi den fra seg, så vi er blitt positivt overrasket over at så mange har bidratt – og over at nivået er så høyt, sier Falke Svatun.
Hallgeir og Hege Homstvedt, 2015
Sjeldne
De fleste av objektene er prototyper og finnes kun i ett eller et par eksemplarer. Som vannkannen Gro av Anderssen & Voll, Petter Skogstad og Hallgeir Homstvedt fra 2012.
– Det ble laget to prototyper til møbelmessen i Milano i 2012, der den ble presentert av den britiske produsenten Established & Sons, men den kom aldri i produksjon, forteller van den Berg.
Adolf Relling, 1962
Petter Skogstad, Hallgeir Homstvedt, Anderssen & Voll, 2012
Vera & Kyte, 2017
Auksjonen byr også på en rekke unikaobjekter i grenselandet mellom kunst og design, som potteskjuleren til den norsk-danske duoen Pettersen & Hein, som stilte ut på det prestisjetunge galleriet Patrick Parrish i New York i fjor. Det er også mulig å sikre seg resultatet av det første støpet designeren og kunsthåndverkeren Sigve Knutsen gjorde for sitt MA-prosjekt The Drawing Objects Collection i 2016.
Den første auksjonen avsluttes søndag klokken 16. Prisene, som starter på alt fra noen hundrelapper for en liten treleke til titusenvis av kroner, har designerne og Blomqvist satt sammen. Salgssummen går til designeren, mens et auksjonshonorar på 25 prosent tilfaller Blomqvist.
Svein Gusrud, 1982
– Det har vært ekstremt vanskelig å bestemme prisene da dette ikke er gjort før, men her er det mulig å gjøre noen virkelig morsomme kjøp, som i sannhet er unike og ikke koster så fryktelig mye, sier Stine Elisabeth Johansen.
Hun håper at auksjonen vil tiltrekke seg et nytt, yngre publikum.
Nils Stensrud, 2016
Lars Beller Fjetland, 2015
Permafrost, 2012
– Ønsket er at det norske markedet for prototyper og unikaobjekter vil vokse og bli tatt på større alvor. Norsk design er på alle mulige måter på nivå med hva som foregår i resten av verden – og fortjener den samme behandlingen, sier Johansen, og deler sine beste tips til den som vil begynne å samle på design:
– Les deg opp og få oversikt, finn ut hvor designeren er utdannet, hva han eller hun har gjort før. Og samle med hjertet, kjøp noe du virkelig liker. Fordelen med disse tingene er at det alltid vil være lett å få solgt dem igjen hvis smaken skulle endre seg.(Vilkår)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.