I 2014 møtte D2 Oliver Simonsen (53) hjemme i nabolaget Tarzana i Los Angeles. Da hadde eksilbergenseren jobbet i syv år med hjertebarnet, en helaftens animasjonsfilm om det sverdsvingende jordsvinet Cerebus. «Jeg kan aldri tenke meg at dette ikke blir noe av», sa han i 2014. Han siktet seg inn på premiere i 2015.
Først nå, ytterligere syv år senere, er «The Absurd, Surreal, Metaphysical and Fractured Destiny of Cerebus the Aardvark» her, tilgjengelig i hele verden via strømmetjenestene Plex og Vimeo.
Fakta: Cerebus
Tegneserie om et jordsvin, skapt i 1977 av kanadieren Dave Sim.
I utgangspunktet en parodi på sword & sorcery-litteratur, men utviklet seg til en plattform for Sims syn på politikk, religion, kunst og kjønn.
Nordmannen Oliver Simonsen har laget animasjonsfilmen «The Absurd, Surreal, Metaphysical and Fractured Destiny of Cerebus the Aardvark» (2021).
Kan nå strømmes eller kjøpes på Plex.tv og Vimeo.com.
Teknisk krøll
– Ja, det tok en stund, forteller en lettet og glad Oliver Simonsen.
– Det ble ubegripelige tekniske problemer med oppdatering av visse programmer. Andre programmer fantes plutselig ikke lenger. Dessuten overlevde filmen, og oss, en brann. Det var en vanskelig tid, det er ikke så greit å holde timeplanen uten noe budsjett.
Simonsen er regissør, produsent og manusforfatter for filmen, som er laget på dugnad. Hverken skuespillere, animatører eller Simonsen selv har fått én dollar i honorar.
Den gode nyheten med forsinkelsen er at filmen blir sendt ut i verden i en tid da kampen mellom strømmekanalene bare er blitt mer intens. Simonsen fryktet en lang runde for å finne en sendeflate for hjertebarnet.
– Men det hele gikk så radig. Jeg hadde lest at det kunne ta lang tid, men det skjedde over natten. Forhåpentlig kan den snart også ses enda flere steder.
300 hefter
Det er ingen liten saga Simonsen har valgt å filmatisere. Månedsheftet «Cerebus» ble startet av den kanadiske tegneserieskaperen Dave Sim i 1977, og ble avsluttet i 2004 etter 300 numre. Filmen er basert på de første heftene, «the earlier, funny ones» som i praksis var en parodi på barbaren Conan, og ikke de mer komplekse, satiriske og kontroversielle historiene som fulgte.
– Hva sier Dave Sim om resultatet, har han sett filmen?
– Han så en versjon for lenge siden, og jeg har nå sendt ham en dvd, så får vi se hvordan det går. Han kommer sikkert til å hate den, sier Simonsen.
– Sim har vært kjempegrei, han har til og med latt meg ta ansvar for inntektene. Ikke at det blir det helt store, når de skal fordeles på 200 folk over hele verden.
– Blir det oppfølger?
– Jeg håper det. Men da må det bli med et budsjett.
PS! Noen dager etter at denne saken ble publisert, mottok Oliver Simonsen en telefaks fra en fornøyd Dave Sim, som skrev: «Dommen er: dette er nå den offisielle Cerebus-filmen.» Les hele beskjeden her.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.