Blir du levende begravd i et snøskred, venter en intens kamp mot klokken. Det første kvarteret holder omtrent 90 prosent av skredofre seg i live. Deretter skyter dødsraten fart. Blodet fylles av CO2, og oksygenmangelen blir prekær. Den skredtatte kveles sakte.
Fakta: Safeback SBX
Nytt sikkerhetsutstyr som skal bidra til å holde skredofre lenger i live under snøen.
Veier under 500 gram. Aktiveres ved å dra i en hendel. Krever ryggsekk sertifisert av Safeback.
Kommer for salg til våren, trolig for 6000–8000 kroner, inkludert ryggsekk fra Bergans eller DB Equipment.
Denne tanken bar Tor Berge (33), en av grunnleggerne av norske Safeback, ofte med seg på skiturer fra hytta ved Voss. Bergenseren elsket snø og ski, men var redd den store hvite fare, som han ofte kunne se på den andre siden av bratte Raundalen.
– Å ha skredene tett på gir et bevisst forhold til dem. Å se dem med egne øyne gjør at du skjønner alvoret, sier han.
Hvit ligning
På skitur har Berge alltid søkestang, spade og skredballong i sekken. På brystet, like ved hjertet, henger en skredsøker. Med den kan han finne andre skikjøreres søkere hvis et skred rammer.
– Skimiljøet bruker store ressurser på å forbedre redning over snøen, men den andre delen, det som foregår under snøen, hadde ingen funnet en god løsning på.
I 2015 tok Berge tak i utfordringen sammen med Sigmund Andreassen og André Mjølhus. De etablerte bedriften Safeback og fikk støtte fra Innovasjon Norge.
Det store spørsmålet var: Hva skal til for å overleve lenger under snøen?
Luftig
Etter årevis med problemløsning og utallige testtimer i snøhauger sammenpresset av gravemaskiner lanserer Safeback et produkt de håper skal redde liv. Løsningen baserer seg på at all snø inneholder luft. Skredofferets problem er at han eller hun kun har tilgang på luften i snøen like ved ansiktet. Og her brukes oksygenet fort opp.
– Vi måtte sørge for tilførsel av ny luft, og at luften som kom frem til munnen, var tilstrekkelig for overlevelse, sier Berge.
Det nye produktet, SBX, er en liten boks med vifte og luftinntak som skikjøreren skal oppbevare i ryggsekken. En batteridrevet pumpe suger luft ut av snøen bak skikjøreren og dytter den opp mot ansiktet gjennom to rør i sekkens stropper.
– Mye avansert forskning har endt opp i et ganske enkelt produkt, sier Berge.
Skibelte
Systemet kan levere luft i 90 minutter. Ifølge undersøkelser gjort i samarbeid med Forsvaret, og uavhengige forsøk fra Fjellmedisinsk forskningsgruppe ved UiB vil tilførselen av luft hjelpe den skredtatte å overleve lenger under snøen – og gjøre at flere skredofre er i live når de graves opp.
I oktober mottok produktet en pris under den anerkjente sportsmessen ISPO i München, og fra 2027 håper Safeback å selge mer enn 100.000 enheter årlig.
Men vil produktet også gi kundene en falsk trygghet?
– Det blir et spørsmål om hvorvidt sikkerhetsutstyr bør brukes i det hele tatt. Er det lurt å endre adferd fordi du bruker sikkerhetsbelte i bilen? sier Berge.
– Uansett hvilket utstyr du har, er snøskred farlig og bør unngås. Vi ønsker ikke at kundene våre øker risikoen i egen adferd.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.