Fakta: @plant_papis
Instagram-konto om planter.
Bak kontoen står Andreas Qvale Hovland (28) og Daniel Rodrigo Qvale (30), aktuell med boken «Stiklinger».
– Det er mye snakk om at man har grønne fingre eller ikke, men vi vil gjerne senke terskelen for det å ha planter, sier Andreas Qvale Hovland (28).
Sammen med mannen Daniel Rodrigo Qvale står han bak plante-Instagram-profilen @plant_papis. Nå har de også utgitt boken «Stiklinger», som handler om hvordan man kan nappe små stiklinger av større planter og gro dem store selv.
– Det er noe sosialt over det fordi man kan bytte til seg stiklinger fra venner, sier Daniel Rodrigo Qvale (30).
– Og så er det gøy å vokse frem en hel plante fra en stikling, det gir en helt annen mestringsfølelse. Man har liksom kjent «ham» fra han var liten til en voksen kar, legger Hovland til.
Surdeig og grønne planter
Det er bare et lite år siden Instagram-kontoen ble startet under koronaens første nedstenging.
– Det var vel først og fremst fordi vi tilbrakte så mye tid hjemme. Alle kastet seg på surdeig, så vi begynte med planter, sier Qvale.
På ett år har over 50.000 begynte å følge dem og plantene deres i hverdagen.
– Planteinsta er blitt en egen sfære hvor man kan dele kolleksjonen sin på samme måte som hvis det var en veskekolleksjon eller hva det nå er, sier Hovland.
Monstra variegata, som har et karakteristisk hvitt mønster på bladene, er en av de mest populære plantene, og går for overraskende høye summer på Finn.no. Noen gir mange hundre kroner for én stikling, om den er sjelden og ettertraktet nok.
– Noen av disse plantene er blitt et samleobjekt, eller et slags luksusobjekt knyttet til status. Men vi skriver om at man også kan få en stikling fra en venn eller fra bestemor. Det er det som er fint med stiklinger, sier Hovland.
Noen av disse plantene er blitt et samleobjekt, eller et slags luksusobjekt
Andreas Qvale Hovland – stiklingsentusiast
Byen og naturen
Det var nettopp bestemor som gjorde Hovland interessert i planter allerede som barn.
– Jeg vokste opp med en farmor og mor som var veldig glad i inneplanter. Hver sommer pleide jeg å gå med henne til et stort gartneri utenfor Kristiansand, for å plukke ut det hun skulle ha på balkongen, sier han.
Folk kommenterer noen ganger på bildene deres, forferdet over at de potter om planter på hvite tregulv. Men for Hovland og Qvale er det både et spørsmål om hva som er praktisk når man bor i fjerde etasje, og å vise at man kan drive med planter i en leilighet også.
Noe av det viktigste for å få stiklingene til å gro starter allerede før du planter dem, forteller de. Det er best å ta en stikling fra en sunn og frisk plante og gjøre et snitt med en ren kniv eller saks. Så setter du stiklingen i et glass med vann, som du skifter hver uke, og venter til den får røtter. Da kan du plante den videre i jord og selvfølgelig sørge for nok vann og lys.
– Vi pleier å si at monstera er en veldig flott nybegynnerplante, som er lett å ta stiklinger fra, sier Qvale.
En annen plante man kan begynne med, hvis man ikke føler seg helt sikker på planteevnene, er gullranken.
– Andreas stjeler stiklinger fra barer og kafeer hele tiden, det synes jeg jo er litt flaut, sier Qvale.
– Ja, men jeg tror det er et gammelt norsk ordtak: «Den stjålne stikling er den som vokser best», sier Hovland.
*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.