Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Han trener som et steinaldermenneske

Tekst
Mountain Evan Chang dusjer bare i kaldt vann. - Det øker testosteronproduksjonen, styrker immunforsvaret og gjør deg mer hardfør overfor kjølige temperaturer, sier regnskapsføreren.

Mountain Evan Chang dusjer bare i kaldt vann. - Det øker testosteronproduksjonen, styrker immunforsvaret og gjør deg mer hardfør overfor kjølige temperaturer, sier regnskapsføreren.

Kaster seg fra gren til gren, spiser kilovis med kjøtt om dagen og løper på alle fire.

Nick McCollum kommer kjørende i bil med en rullesten i bagasjerommet. Han løfter den ut, og bærer den med seg til et grøntområde ved vannkanten i San Diego.

– Jeg kan ikke kaste den, for den veier 30 kilo, men jeg bærer på den og løfter den. Den tvinger meg til å ha en god kroppsholdning, sier McCollum.

Stenen er en del av dagens trening – den skal styrke kjernemuskulaturen rundt ryggsøylen og i buken, på en naturlig måte. Musikklærerassistent McCollum ved University of California San Diego er nemlig en av stadig flere som lever et moderne steinalderliv. Artsfrendene kaller seg «jegere og samlere» eller ganske enkelt «paleo», en forkortelse for «paleolittisk tid», epoken som begynte da Homo habilis tok i bruk stenredskaper første gang for over to millioner år siden.

Paleobevegelsen er i eksplosiv utvikling: Det finnes slankeopplegg, cateringfirmaer, kokebøker, konferanser, mobilapper, kurs og treningstilbud, blant dem Crossfit og MovNat. Et internasjonalt nettverk av leger med interesse for steinalder (og genforskning) er under utvikling, og til neste år planlegges en huleboerolympiade – The Caveman Decathlon. Tidligere i år åpnet også steinalderrestauranten Sauvage i Berlin. Der går det imidlertid ikke i stående buffet: man sitter når man spiser.

– Jeg pleier å stå oppreist når jeg møter andre. Men jeg føler et rituelt press på å sitte ned, derfor setter jeg meg noen ganger, sier McCollum, som foretrekker å stå når han skriver og studerer, samt i sosiale lag, fordi mennesket ikke er skapt for moderne sofasitting.

– Helst går jeg barbent, men det er dessverre ikke lov overalt. Jeg går med femfingersko på universitetet, på byen og på restaurant.

 
Naturlig bevegelse. – Etter to millioner år med mer eller mindre samme livsstil forventer genene våre en spesiell adferd. Når man går imot genene, blir man syk, sier Mark Sisson.

Sisson er paleoekspert og har skrevet salgssuksessen «The Primal Blueprint».

– Vi etterligner livsstilen forfedrene våre førte for to millioner år siden. Det betyr ikke at vi må bo ved et leirbål i hagen, men at vi finner måter å kombinere det positive ved teknologien i det moderne samfunnet med en kropp som forventer at vi oppfører oss som jegere og samlere, sier den tidligere langdistanseløperen, som nå konsulterer andre idrettsutøvere.

Ifølge Sisson er nåtidsmenneskets største problemer at vi legger oss for sent, er for lite ute i solen, spiser feil mat og spaserer for lite. Selv trener han kun én og en halv time i uken. Ellers kaster han frisbee og står på snowboard.

– Vi bryr oss ikke om kaloriforbrenning, men om naturlig bevegelse. Å gå er antagelig det beste du kan gjøre. Et par ganger i uken forventer genene at du gjør noe intenst; en kort sprint, eller en treningsøkt med vekter eller sten. Det å løfte sten på riktig måte, er bedre enn en maskin på gymmen.

De moderne huleboerne etterligner livsstilen til sine forhistoriske forfedre, homoartene som levde for mellom 10.000 og 2,5 millioner år siden. De går barbent i butikken på jakt etter vilt og organiske varer, drasser kilovis med rått kjøtt hjem, vasker seg i iskaldt vann og følger et treningsopplegg som speiler adferden til sjimpanser, neandertalere og homo sapiens.

– Menneskearten har utviklet spesifikke bevegelsesevner som gange, løping, hopping, balansering, kryping, klatring og svømming. I tillegg kan vi løfte, bære, kaste og ta imot under jakt og innsamling. Vi trener med dette som grunnlag, sier fitnessguru Erwan Le Corre.

Han er pioner for treningsformen MoveNat – Move Naturally – og instruktør for militære spesialstyrker. På MoveNat-kurs bærer deltagerne på store stener, klatrer i lianer og tar seg gjennom busk og kratt på alle fire.

 
Frisk med kjøtt. Ashley Westman (27) bruker aldri sjampo, deodorant eller tannkrem. Hun barberer leggene med jojobaolje, skyller håret i eplesider og pusser tennene med natron. Hun har en kjæreste hun tok kontakt med på internett, fordi han beskrev livsstilen sin som «paleo+ost».

– Den første gangen vi gikk ut, klatret vi rundt i et tre og kastet stener på hverandre, sier hun.

Ashley Westman skyter pil og bue, kaster spyd og følger en streng huleboerdiett. I kjøleskapet har hun stabler med eggekartonger, kjøttdeig, kylling, kalkun, elg, laks og torsk. Hun spiser ingenting som ikke eksisterte før mennesket begynte med jordbruk for rundt 10.000 år siden. Ingen tilsetningsstoffer, melkeprodukter, poteter, korn, belgfrukter, bønner eller linser – men tonnevis med protein: Opp til ett kilo kjøtt eller fisk ved hvert måltid.

– Jeg har regnet ut at jeg spiser omtrent 90 prosent protein og fett, og ti prosent karbohydrater fra grønnsaker. Før spiste jeg omtrent 70 prosent karbohydrater hver dag.

Før Westman begynte med paleodietten, var hun syk: Hun hadde konstant oppblåst mage, fordøyelsesproblemer og så ut som et benrangel. 25 år gammel veide hun 45 kilo.

– Jeg gikk til leger og spurte dem hva jeg skulle spise, men fikk aldri gode svar. Så leste jeg om paleodietten på nettet. I dag veier jeg 58 kilo og er symptomfri. Jeg er et nytt menneske, sier hun.

Robb Wolf, steinalderfantast og forfatter av bestselgeren «The Paleo Solution: The Orginal Human Diet», sier følgende om folks erf#229er med paleodietten:

– De fleste begynner å skrive innlegg om paleo fordi de har vært syke og er blitt friske. De klarer ikke å la være å fortelle andre om det.

 
Spis en hare. Robb Wolf mener den velkjente matpyramiden er helseskadelig: Homo sapiens hadde hverken tilgang til poteter, korn eller melk.

– Poenget er at jordbruks- og industrisamfunnet har utviklet seg fortere enn menneskets gener, sier han.

Selv begynte han med steinalderdiett for femten år siden, fordi han hadde «utallige fordøyelsesproblemer» og smerter i leddene.

– På paleodietten fikk jeg med umiddelbar virkning bedre fordøyelse, jeg sov bedre og jeg ble smertefri.

Men steinalderlivsstilen er under stadig debatt. Noen forskere mener at menneskets forfedre kunne sprinte over lange strekninger, andre peker på at mennesket har utviklet seg forskjellig ulike steder i verden. Kritikerne hevder at paleo- og andre lavkarbodietter inneholder for mye fett. Linda Taylor, antropolog og ekspert på primater, mener at det uansett er umulig å rekonstruere et steinalderkosthold, fordi det ikke finnes nok ville planter og dyr:

– Du kan forsøke, men hvis du vil spise som en primat, da må du spise hare.

 
Apeløping. I parken i San Diego svinger Nick McCollum (25) seg fra gren til gren iført «fothansker» med rom for alle tær. Han har avtalt å møte Mountain Evan Chang og kjæresten Marisa Behan (24) for å praktisere «apeløping».

– Vi passer på at ingen blir ekstreme og gjør livsstilen til en religion, sier Marisa Behan.

– De fleste i paleomiljøet er nok heller litt ateistiske. Ettersom det hele bygger på evolusjonsteorien.

Så forsvinner Chang opp i et tre.

 
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.