Forskning fra de seneste årene viser at det å ha et positivt syn på livet både fører til at du lever lenger og forbedrer livskvaliteten. Men doktorgradskandidat Ignacio L. Moya fra Western University i Canada, som forsker på filosofisk pessimisme og har gitt ut to bøker om temaet, mener det er flere fordeler ved å være pessimist – i alle fall filosofisk sett.
Faktisk kan pessimisme gi deg et lykkeligere liv, mener han, og forklarer i en epost hva som er forskjellen mellom psykologisk og filosofisk pessimisme:
– Psykologisk pessimisme handler om å ha en personlig holdning til hendelser i livet. Spesifikt innebærer det å alltid vente seg verst tenkelige utfall av en handling. For eksempel vil en psykologisk pessimist avslå en invitasjon til å gå på stranden, fordi det garantert kommer til å begynne å regne og bli kaldt.
Liv i lidelse
Pessimisme fra et filosofisk ståsted, derimot, handler om eksistensens natur.
Selv om du har en positiv holdning til livet, kan du fortsatt være en filosofisk pessimist, og mene at hele vår eksistens er fylt med lidelse. Dette er fordi pessimisme gir oss de filosofiske verktøyene til bedre å forstå hvorfor verden er som den er – og hvorfor dårlige ting skjer med oss alle.
– Hvis vi klarer å fange dette, kan det hjelpe oss til å få et bedre liv, sier Ingacio L. Moya.
– Når vi forstår at alt slitet og vanskelighetene vi møter ikke er resultatet av våre personlige feil eller svakheter, kan det bli lettere å akseptere smerten vi støter på. Det kan også tillate oss å sette større pris på gode øyeblikk i livet, fordi vi forstår at de kommer og går, og nye vanskeligheter vil dukke opp.
Lykkefellen
For vi lever i en tøff verden. Nettopp derfor fraråder også Moya å jakte på lykken.
Verden er full av krig, sult, ensomhet, psykiske lidelser, miljøkriser, høye strømpriser og renter som går i været. Derfor er det urealistisk å tro at vi alltid skal tenke positivt.
– Hvis vi alltid jager etter noe bedre, er det alltid noe vi trenger og mangler. Vi ønsker oss noe, og hvis vi er så heldige at vi får det, går vi bare videre og jakter på noe nytt. Slik er livet. Vi skifter mellom utilfredshet og midlertidig tilfredshet. Å alltid være lykkelig, er i strid med vår natur.
Den svenske psykiateren Anders Hansen, som nylig ga ut boken «Deppehjernen», er inne på samme spor: Jaget etter lykke er fullstendig bortkastet. Jo mer vi ignorerer lykken, dess mindre vi bryr oss om den, desto større er sjansen for faktisk å bli lykkelig, ifølge Hansen.
Ingacio L. Moya, som ga ut sin første bok om filosofisk pessimisme i 2018 og den andre i fjor, er selv filosofisk pessimist:
– Men fra et psykologisk synspunkt tenderer jeg til, kanskje overraskende for noen, å havne på optimistsiden, sier han.
– Jeg tror nemlig at negativt humør og negative holdninger gjør veldig lite for å hjelpe oss til å leve bedre liv og minske mengden av smerte og lidelse som vi uunngåelig kommer til å støte på.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.