Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Advarer mot influenser-råd om prevensjon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eline Lund Fjæren publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

Influensere sprer villedende påstander om hormonell prevensjon på sosiale medier, ifølge studie.

Dreiningen mot det såkalt «naturlige» har vært påfallende de siste årene; sminke som for all del ikke skal se ut som sminke, ren mat, detox og juicekurer, hudpleieprodukter bestående av én, maks to ingredienser.

Trenden drives i hovedsak frem av influenserbestanden, slik de fleste trender blir det nå. Vel og greit, men hva med instrumentene som skal beskytte oss mot uønskede graviditeter og kjønnssykdommer?

Ifølge forsker Emily Pfender er også disse blitt offer for påvirkernes mistenksomhet – hormonell prevensjon blir nå beskyldt for å være «unaturlig» og helseskadelig.

Nylig ropte også helsearbeidere i Oslo varsko om en økning i antall aborter, fra om lag 44 til 70 aborter i uken. Det økte antallet ses i sammenheng med at flere kvinner er skeptiske til hormonell prevensjon.

Hormonfrie

Pfender skriver på en doktorgrad i helse og kommunikasjon ved University of Delaware, og har analysert over 50 videoer fra influensere med et gjennomsnitt på 377.000 følgere.

Stadig flere unge oppsøker influensere for viktig helseinformasjon.

– Tilliten er spesielt høy når følgere opplever at de har mye til felles med influenseren, sier Pfender.

Hun etterlyser en samtale om hvordan youtubernes villedende helsepåstander påvirker unge mennesker.

– Influensere bruker i større grad hormonfri prevensjon, som Daysy og andre fertilitetsmålere, for å være naturlige, sier hun.

Daysy er en teknisk duppeditt som skal hjelpe brukere med både å oppnå og unngå graviditet, ved å analysere informasjon om tidligere sykluser og måle basal kroppstemperatur. Slike hormonfrie apparater er blitt stadig mer populære, og influensere deler erfaringer og «anmelder» produktene på sine plattformer.

Skrekkhistorier

Pfender har særlig undersøkt påvirkernes holdninger til hormonell prevensjon som hormonspiral, p-piller og p-stav. De fleste snakker om å slutte med prevensjon, men lite om hva de isteden gjør for å beskytte seg.

– Influensere hevder hormonell prevensjon har negative konsekvenser for psyken og helsen, og oppfordrer samtidig følgerne sine til å slutte med det.

– Det har vært mange skrekkhistorier i mediene om hormonell prevensjon som ikke fungerer slik det skal, eller som forårsaker mystiske smerter hos unge kvinner. Kan det være at noen av disse influenserne har et poeng?

– Jeg tror de uttrykker sunn skepsis, men det er for mange faktorer som spiller inn i helsen vår til å peke ut prevensjon som den eneste fienden.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.