Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hun tar raskeste vei til toppen

Tekst

Klatreesset Hannah Midtbø (19) har en kroppsbeherskelse de fleste kan misunne henne. Det gir gevinster langt utenfor klatrehallen.

- Klatring er en fremkomstmåte på linje med å gå eller svømme. Kroppsbeherskelsen jeg har opparbeidet, gir meg for eksempel bedre bevegelsesfrihet når jeg er i naturen. Det er ikke mye som står i veien når en kan klatre.

Har kroppsbeherskelsen reddet deg?

- Det har hendt ganske ofte at jeg har gått meg vill. Da klatrer jeg opp på nærmeste høyde og skaffer meg en oversikt over hvor jeg er. Fra jeg var liten har jeg alltid elsket å klatre i trær. Noen ganger er det en klar fordel å kunne ta den raskeste veien til toppen.

Hva er de viktigste forutsetningene for å bli en kontrollert klatrer?

- Mye av fundamentet ligger i kjernemuskulaturen, altså de dype mage- og ryggmusklene. Det hjelper å være sterk, men ikke å ha for store muskler. Det er også viktig at man har trent de små musklene godt. I motsetning til andre idretter, er det få rene løft der man bare bruker de store muskelgruppene. Alle de små støttemusklene spiller inn.

Hvordan trener man dem?

- En måte er å bruke pilatesball. Tar du situps og ryggøvelser med et ustabilt grunnlag, vil du i større grad måtte bruke støttemusklene.

På hvilke andre måter trener du styrke?

- Å løfte vekter kan være lurt. Man skal være forsiktig med å løfte for tungt. Det er imidlertid bedre å løfte få tunge løft, maks tre repetisjoner, enn å løfte flere, opptil ti repetisjoner, med mindre belastning. Da unngår du å øke volumet på musklene for mye. Du vil jo helst ikke ha for mye ekstravekt å løfte på.

Hvor sterk må du egentlig være for å kunne hevde deg i klatring?

- Styrke er viktig, men du kan ta hundre kroppshevinger uten at det nødvendigvis betyr at du er en bedre klatrer enn en som tar ti. Man kan kompensere mye med god teknikk. Det er med andre ord ingen fasit.

Hva slags rolle spiller kjønn?

- Dette er selvsagt en generalisering, men jenter er som regel seigere, de er mer opptatt av å klatre teknisk riktig og tenker seg mer om, mens gutter er mye mer rett på. Jenter kan ofte bli for omstendelige, men hadde guttene lært mer av jenters måte å klatre på, ville de ha kommet mye lenger. Mange gutter bruker unødvendig mye styrke tidlig i ruten, som de kunne hatt bruk for lenger opp.

Ja?

- Klatring går enkelt og greit ut på å bære kroppen, på å bruke styrken til å komme opp en vegg, og porsjonere kreftene riktig i løpet av ruten. Du går gjennom hvert flytt i hodet før du starter. Sånn sett kan du si at klatringen også har gitt meg et bevisst forhold til hvor mye belastning kroppen min tåler.

Du har hatt din bror som forbilde. Hva har det hatt å si for din klatrestil?

- Jeg har klatret mye med ham, men ogsåmed gutter generelt, og jeg har vel utviklet en egen stil som ligger midt i mellom. Klatring er veldig individuelt fra utøver til utøver. Derfor er det viktig å bli kjent med kroppen sin, å finne kreative måter å bruke den på.

Jeg aner en viss motvilje mot treningssystemer og teoretisering?

- Ja. Nå skal alle kurses i alt. Folk tenker at man kan putte klatring inn i et system på lik linje med andre idretter. Da jeg begynte å klatre, ble jeg aldri presentert noen fasit. Og slik synes jeg det bør være. Det bør komme innenfra. Det er der gleden i klatring ligger. Du trener mot noe ubestemt, og vet ikke hva du får. Det gjør det hele veldig uforutsigbart og utfordrende.


Les også: Byttet ut treningsstudio med klatrevegg
Les flere treningssaker på DN.no/trening



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på D2: