Tegneserieskaper Jenny Jordahl (32) fikk ideen i fjor: Hva om kvinnesaks- og fagforeningskvinnen Fernanda Nissen (1862–1920) hadde vært julenisse?
– Da hadde mange sikkert fått det de ønsker seg: en trygg og fast jobb, gode pensjonsordninger, styrket arbeidsmiljølov. Kanskje hun hadde slengt på et regulert boligmarked, slik at folk slipper å slite seg i hjel for å skaffe et sted å bo. Det hadde vært tidenes julegaver, synes Jordahl.
Fernanda Julenissen reiser rundt med sitt trofaste reinsdyr, arbeiderdikteren Rudolf Nilsen, og legger kull i strømpene til de som har skjult pengene sine i skatteparadis.
– Dessverre fungerer det ikke. De grønnvasker kullet, selger det videre og tjener seg søkkrike.
Satiriske julekort
Hun var én av ni tegnere som i fjor fikk arbeidsstipend på 100.000 kroner fra stiftelsen Fritt Ord, fordi de «bruker satiretegningen som et medium for kritikk av maktaktører og maktstrukturer gjennom visuelle uttrykk». Målet er å få folk til å le og tenke samtidig, mener Jordahl.
– Å lage Fernanda Nissen om til julenisse er jo komisk, og jeg gjør litt vennlig narr av venstresiden her også. Så kan man tenke: «Hva sto hun for? Hva betyr tegningen egentlig?» Jeg legger også sjeldent skjul på mitt politiske ståsted. Jeg har troen på rød politikk, både i julen og ellers.
Postkortet er et resultat av at Jordahl og resten av den tegnende nierbanden i høst ble invitert til å tegne satiriske julekort for prosjektet Illustrerte julekort. Lørdag denne uken åpner en utstilling på Avistegnernes Hus i Fredrikstad.
Foruten «Fernanda Julenissen» har Vanessa Baird, Mette K. Hellenes, May Linn Clement, Ali Dorani, Ahmed Falah, Egil Nyhus, Emil J. Ellefsen og Fadi Abou Hassan laget julekort.
Fakta: Illustrerte julekort
Plattform for formidling av ny norsk illustrasjonskunst, hvor bidragsyterne siden 2017 har fått tolke julen fritt.
Prosjektet er ledet av illustratør Lars Aurtande og prosjektleder Egon Låstad ved Avistegnernes Hus.
Sparker innover
Julekortet «Beste julehilsener» av Emil Johnson Ellefsen viser Julenissen i en uvant setting. Med skjeggstubber og nese som matcher nissedrakten, fyller han den kjente gavesekken med tomflasker.
– Det sies jo at god satire skal sparke oppover, men min satire sparker innover, forteller Emil Johnson Ellefsen (32).
– Hva kritiseres her?
– Jeg kritiserer de delene av systemet som gjør at mennesker må leve på denne måten. Jeg bor midt i Oslo sentrum, og ser stadig hvor mange mennesker som ikke har det bra, og som ikke klarer å komme seg når vinteren kommer.
Ellefsen har selv et ambivalent forhold til julen. Ønsket om å være sentimental og tilbringe tid med mennesker som står ham nær, er på den ene siden verdifullt, men samtidig vanskelig å omfavne «på grunn av det tradisjonelle og religiøse» som han har i vrangstrupen.
– Hva ønsker du deg til jul?
– Varme.
Sebra-mangfold
Fadi Abou Hassan (46) tegner med signaturen Faditoon. Han kom til Norge som palestinsk flyktning fra Syria i 2013, og bor i Drøbak. Julekortet «Yes we can together» viser to sebraer som har forelsket seg, til tross for at de har forskjellige farger.
– Tanken er at dette representerer mangfoldet vi har i Norge, og at vi sammen kan bekjempe klimakrisen.
Kritikken retter han mot politikerne.
– Jul er en viktig og vakker begivenhet i det norske samfunnet. Jeg har utnyttet anledningen til å lage et litt annerledes julekort, i håp om å nå så mange som mulig med budskapet mitt.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.