Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne norske klokken er en hyllest til krigsgenerasjonen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

– Mitt første ordentlige smykke, sier Torbjørn Kvien Madsen om sin Sabotør.

– Dette er en hyllest til gutta på skauen, melkespannet og norgesglasset. Har man lyst til å føle seg litt som Kirk Douglas i «The Heroes of Telemark», må man ha en av disse, forteller Torbjørn Kvien Madsen (47) om sin Radium Instruments Sabotør Mk I.

Tekstforfatterutdannede Madsen holdt seg lenge til Casio-klokker. Så fikk han nyss i at kollega Thomas Cappelen Malling skulle lansere sitt eget klokkemerke. Foruten sitt virke som reklamemann, er Malling blant annet kjent som regissør og manusforfatter av filmen «Kommandør Treholt & Ninjatroppen».

– Jeg liker Thomas og hans skeive fortellerteknikk, som han har overført i disse klokkene. Jeg ble solgt med det samme jeg fikk se bildene av den. Dette er mitt første ordentlige smykke, forteller Madsen.

Fakta: Torbjørn Kvien Madsen

Tekstforfatter og gründer i jaktbekledningsfirmaet Ravnø

Radium Instruments Sabotør Mk I (2014)

Radium Instruments har produsert syv modeller

Modellnavnet er en hyllest til krigsgenerasjonen, men også klokkens utforming gjør den til en komponent som meget vel kunne ha vært del av operasjonen på Vemork. Kassene er tilvirket av norsk aluminium, frest ut enkeltvis i Oslo. Klokken drives av det driftssikre lommeurverket ETA 6497, urskiven er laget av messing, gravert med norgesglasslogoen. Remmene stammer fra gamle Ludvig-ryggsekker. Som med sabotørene i Telemark, skal klokken tåle å være ute en vinternatt.

– Den har vært inne på spa noen ganger. Den fikk ny krone etter at jeg hengte den opp i ryggsekken og rev den tvert av. Den har vært med på turer, innsmurt i både villsvin- og fiskeblod. Urmakeren blir glad når jeg leverer den inn, nesten uansett hvordan den ser ut. De liker patineringen. Baksiden av kassen blir helt svart, og fortsatt sitter det møkk i graveringene. Pleksiglasset var lenge så ripete at det nesten ikke gikk an å se hva klokken var, forteller Madsen.

Modellen mangler derimot sekundviser, kanskje en av sabotørens mest essensielle verktøy.

– Markørene på venstre side av urskiven har kortere intervaller, noe som skal gjøre det mulig å samkjøre bombedetoneringer uten bruk av sekundviser. Jeg har fortsatt til gode å sprenge et tungtvannsanlegg.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.