Skjønnhetsindustrien forsøker konstant å gjøre noe med det som påstås være verdens tredje mest forurensende industri. Franske La Bouche Rouge har kommet et stykke på vei.
– En million leppestifter kastes hvert år. Jeg hadde et ønske om å endre måten vi produserer og konsumerer på, ved å introdusere plastfrie, varige og påfyllbare produkter med rene formler, sier Nicolas Gerlier til D2 under et norgesbesøk i forbindelse med lansering.
Fakta: La Bouche Rouge
Fransk sminkemerke startet av Nicolas Gerlier i 2017.
Lanserer verdens første plastfrie sminke.
Leppestiften koster 390 kroner, etui i skinn 650 kroner.
Håndlagde etuier
Etter ti år i skjønnhetsbransjen lanserte han La Bouche Rouge – «rød munn» på fransk – i 2017, med et ønske om å skape en ny type luksus: en som bryr seg om mennesker og planeten på ordentlig.
To år med produktutvikling resulterte i én leppestift i seks røde nyanser, og nå lanseres 20 produkter for hele ansiktet. Alle kan smettes inn i håndlagde skinnetuier laget av overskuddsmaterialer fra Hermès-garveriet Tanneries du Puy.
Etuiene lages i syv klassiske farger, kan graveres og fylles på når det er tomt. Gerliers håp er at kundene skal kjøpe ett produkt og ha det resten av livet. Han kaller det haute beauté.
– Vi bruker de beste ingrediensene med tanke på holdbarhet, trygghet og effektivitet, og lager vakre, håndlagde læretuier.
Han tar seg derimot ikke bryet med å jakte sertifiseringer, men vil være fri til å ta de valgene han mener er best, sier han.
Nye forpakninger
Refill-produkter blir vanligere og vanligere, men som regel består forpakningene av plast, plast og mer plast. Med en visjon om å være fullstendig plastfri, er refill-leppestiftene fra La Bouche Rouge verdens første helt uten plast i emballasjen.
Blant de nye produktene er en maskara i glass, også den første av sitt slag. Glassmaskaraen ble revet vekk fra hyllene hos Gimle parfymeri i Oslo, forteller eier Lill-Ann Schjelderup.
– Nicolas har klart «det umulige», å lage et luksuriøst og lekkert refillsystem med etuier som er laget for å vare evig.
På den annen side skaper emballasje i glass og metall andre utfordringer, blant annet på grunn av vekten. Gerlier innrømmer at det ikke er en perfekt løsning.
– Å resirkulere plast er meningsløst, det er mer giftig enn ny plast. Siden 1950-tallet er bare ti prosent av all plast blitt resirkulert. Det er utfordringer med glass og metall, men jeg har valgt å legge vekt på å skape minst mulig avfall. Glass kan resirkuleres på ordentlig.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.