Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

BBC-podkast undersøker Skandinavia

Tekst

Vil du få varsel hver gang Stine Engen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Etter britenes interesse for «hygge», «lagom» og «free-luftz-leev» (friluftsliv), har BBC nå laget podkastserie om de skandinaviske landene.

To britiske reportere starter ved Øresundsbroen. Oppgaven? Prøve å finne ut av og forklare forskjellene mellom og historien til de tre skandinaviske landene. Broen er ikke bare sentrum for den serien «alle» har sett – og en smart måte å makse tv-støtten fra diverse EU-ordninger – men også et slags sentrum for det skandinaviske samarbeidet.

Men hvorfor har vi reagert så forskjellig på koronakrisen? Det er dette som er den aktuelle utgangspunktet til podkasten, får vi vite. For med britiske øyne virker de skandinaviske landene så like, og det fremstår som et mysterium for dem hvordan vi kan ha reagert så ulikt.

For, som alle vet, mens Danmark (og Norge) stengte grensene og stengte ned, fortsatte livet stort sett som vanlig i Sverige. Danskene fortsatte derimot å reise over broen inn i Malmö og Sverige, selv om grensen var stengt andre veien. Plutselig var nasjonenes identiteter tydelige.

Fakta: «The invention of Scandinavia»

Ny podkastserie om Skandinavia fra BBC

Finnes gratis i appen BBC Sounds eller på nettet.

www.bbc.co.uk/sounds/play/m000pmwd

Narsissisme

Programlederen mener det er påfallende at de skandinaviske landene er veldig sammenknyttede både historisk og verdimessig, men at folk de intervjuer nesten bare vil snakke om forskjellene.

Thomas Hylland Eriksen kaller det for «en narsissisme av små forskjeller». Han synes heller ikke det er oppsiktsvekkende at de forskjellige standpunktene og episodene under annen verdenskrig så fort kommer opp, når nordmenn, svensker og dansker blir spurt om hvorfor de mener landene er ulike.

Ingen union

Det er egentlig bare Linn Ullmann, blant dem som blir intervjuet, som nekter å trekke frem landenes forskjeller. Hun mener det ikke det finnes noe som faktisk er typisk – hun kan for eksempel ikke stå på ski, sier hun, og gremmes med en gang, for der kom hun plutselig til å bukke under for en norsk klisjé selv.

Etter å ha fortalt historien til de tre landene med kriger og konger, kan BBC melde at de ikke ser det som sannsynlig at en ny fellesskandinavisk union er i sikte – til det er vi for opptatte av å være oss selv.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.