Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Atelierbesøk. Med appen Atelier kan man utforske kunst fra over 300 kunstnere, og se hvem som holder til i atelierene i nabolaget.

Atelierbesøk. Med appen Atelier kan man utforske kunst fra over 300 kunstnere, og se hvem som holder til i atelierene i nabolaget.

Her kan du gjøre et kunstkupp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Kristiane Larssen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er tre nettjenester som skal gjøre det lettere å kjøpe kunst.

Atelier

Det skapes så utrolig masse kvalitetskunst av norske kunstnere, rundt omkring i landets atelierer, som ikke når ut, mener kunstner Ruben Steinum (35), en av stifterne av appen Atelier.

Folk flest vet heller ikke hvor de skal starte når de vil ta sine første famlende steg ut i samtidskunsten.

– Det er to grupper som må møtes på en bedre måte, sier Steinum.

Atelier kan kanskje sies å være litt som en sjekkeapp for kunstinteresserte. Den lar deg sitte i sofaen og sveipe gjennom kunsten som skapes i nabolaget – og bli bedre kjent med kunstnerne bak. Etter en nylansering i fjor kan man nå også kjøpe kunst direkte fra kunstnernes atelier. For å sikre et visst kvalitetsnivå i appen må kunstnerne være anbefalt av andre kolleger, sier Steinum.

Appen representerer i skrivende stund over 300 kunstnerskap, med en hovedvekt av kunstnere i Oslo og Bergen.

Atelier er stiftet av Steinum, Christian von Hanno, Markus Eckbo Endresen og Mikael Øye Hegnar, og kan lastes ned fra App Store eller besøkes på nettstedet Atelier.as.

Artland

Hele ideen bak appen Artland sprang ut av nettopp denne følelsen: utilstrekkeligheten som så mange melder om før sitt første kunstkjøp.

– Artland krever ingen forkunnskaper, eller at du er innforstått med de «riktige» referansene. Du slipper å bli konfrontert med den usikkerheten du kan oppleve første gang du befinner deg i et fysisk galleri, sier kunstsamler Jo Morten Weider (38), som har ansvar for deler av innholdet i tjenesten.

Artland, utviklet av de danske brødrene Mattis og Jeppe Curth, er omtrent som Instagram for kunstinteresserte: en app som lar deg «dele» kunsten du har, og følge andre samlere. For ett år siden lanserte Artland også en egen markedsplass, hvor du kan kjøpe kunst fra rundt 150 gallerier over hele verden, via mobilen.

Appen lar deg filtrere kunsten etter hvilket prisnivå du har råd til, og ønsker å nå særlig unge, aspirerende samlere: dem som kanskje vil prioritere å bruke feriepenger på kunst heller enn en helgetur til Barcelona, sier Weider.

Artland kan lastes ned fra App Store eller besøkes på Artland.com.

Listir

Da siviløkonom Espen Stokke (43) først skulle starte å kjøpe kunst selv, fant han det hele ganske så uoversiktlig: Hvordan vet man hva som er riktig pris? Hva mener egentlig kritikerne om denne kunstneren, og hvor har kunstneren stilt ut?

– Det krever tid å sette seg inn i kunst, og utvikle en egen smak, sier han.

De siste par årene har Stokke derfor utviklet tjenesten han selv savnet: en «moderne markedsplass for etablert samtidskunst», som skal gjøre det så enkelt som mulig for privatpersoner å kjøpe og selge kunst seg imellom.

For kjøperne er Listir et sted man skal kunne føle seg særlig godt informert, både om kunstneren selv og verkets tilstand, eierhistorikk og prishistorikk – uten det vanskelige «kuratorspråket» – og for selgere er det et langt rimeligere alternativ til auksjonshusene, sier Stokke.

På Listir finner man også kunst som vurderes å bli solgt, dersom det rette budet kommer inn, og i skrivende stund finnes arbeider av kunstnere som Bjarne Melgaard, Håvard Homstvedt og Leonard Rickhard til salgs, på Listir.co.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.