Der graffiti og annen gatekunst som regel pryder husfasader og andre offentlige rom, og gjerne er anonyme og tidvis også ulovlige, er begrepet urban kunst i ferd med å feste seg i det tradisjonelle kunstmarkedet – som gatekunstens stuerene fetter.
– Du kan jo ikke ta med deg døren du har tagget ned og selge den, sier Tor Henrik Fjelldal (47) ved auksjonshuset Blomqvist.
Nå tar den urbane kunsten ytterligere et steg opp mot parnasset: Blomqvist og kunstforumet Kunstveggen har alliert seg i en egen nettauksjon, som arrangeres fra 10. til 22. november. Dette er første gang en hel Blomqvist-auksjon er viet urban kunst.
– Kunstformen har vokst seg til noe større, som sier noe om urbane fenomener i større grad. Det har gått fra å være ren gatekunst, til å bli tatt inn på galleriene, sier Fjelldal.
Fakta: Urban kunst-auksjon
Nettauksjon arrangert av auksjonshuset Blomqvist og kunstforumet Kunstveggen, 10. – 22. november. Alle verk kan beskues hos Blomqvist på Fornebu før og under auksjonen, men selve auksjonen foregår på nett.
Urban kunst er temaet for auksjonen: «Urban kunst beskriver et spekter av kunstformer som er skapt i bymiljøet, skildrer bylivet eller omtaler urbane problemstillinger. Motivet er ofte skapt gjennom graffiti- eller sjablongmalerier.»
Vidt og bredt
Banksy og gatekunstpioneren Keith Haring er blant de mest ettertraktede navnene på auksjonen, sammen med norske navn som Pøbel og Dolk.
– Tanken er at auksjonen skal favne bredt, men samtidig ivareta det vi oppfatter som god kvalitet. Vi har et sted mellom 80 og 100 verk, med blant annet tre Banksy-verk som samlet er priset i millionklassen, forteller Fjelldal.
Fredric W. Madsen (33) er en av initiativtagerne bak Kunstveggen.
– Jeg kommer fra en familie som har vært interessert i kunst, men nasjonalromantisk kunst med gullrammer ga meg ikke så mye. Men da jeg studerte i Bergen og så gateverk av for eksempel Dolk dukke opp, syntes jeg det var kult. Etter hvert har det bare ballet på seg.
– Er det fortsatt gatekunst når det henger i et galleri?
– Både-og, noe av flairen fra gaten forsvinner, men det gir også kunstneren mulighet til å finpusse verket, og til å videreutvikle seg og tenke på en annen måte. Det gir også disse kunstnerne mulighet til å leve av det, sier Madsen.
Nye navn
Briten James Finucane (35) har bakgrunn fra auksjonshuset Bonhams i London og norsk gatekunst. I 2015 flyttet han til Norge for å drive Nuart, en gatekunstfestival i Stavanger.
Nå er han direktør for Street Art Oslo, og håper auksjonen kan føre til økt interesse for yngre gatekunstnere, og at den ikke bare vil handle om videresalg av godt etablerte navn, der kjøpesummen ender i samlernes lommebøker.
– Jeg håper auksjonen også vil være litt banebrytende, og introdusere talentfulle kunstnere til et nytt marked.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.