I 2009 viste Henie Onstad Kunstsenter utstillingen «Norsk dokumentarfotografi», og etter ti år er det blitt tid til en statusrapport, når en ny utstilling med samme navn skal vise arbeidene til 35 norske fotografer.
Alle har vært en del av de første utgivelsene av Norwegian Journal of Photography (NJP), som lanserer sin fjerde utgave i forbindelse med utstillingsåpningen.
– Det er både kunstfotografer som primært viser i gallerier og på museer, og reportasjefotografer som kanskje aldri har vist noe på en vegg før, forteller kurator Susanne Østby Sæther (47).
Fakta: «Norsk dokumentarfotografi»
Utstilling på Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo, åpner 23. august.
Samtlige 35 fotografer er blitt publisert i Norwegian Journal of Photography (NJP), som har eksistert siden 2011 og er støttet av Fritt Ord.
Henie Onstad åpner neste år sin første triennale for fotografi og nye medier.
Kategorier
Å bygge bro mellom kunst- og reportasjefotografiet har vært et mål fra begynnelsen i NJP. Sæther mener formspråket i de to sjangerne har nærmet seg hverandre de seneste årene, men at det fortsatt er ganske ulike koder for hva som er akseptert av manipulasjon innenfor de ulike feltene.
– I kunstrommet er det forholdsvis oppløst, men innenfor noe pressefotografi har man fortsatt et krav om at innholdet ikke skal være manipulert, sier hun.
– Det finnes uttrykk som hos Ulla Schildt, som for eksempel har brukt en bestemt type film for å få frem en nesten syntetisk blåfarge når hun har fotografert planter, og manipulerer i den forstand.
Sæther har valgt ut verker fra alle 35 kunstnerne og inndelt dem i kategorier. En av kategoriene handler om å gå tett på mennesker for å fotografisk fange opp følelser og tilstander. Et annet tema er Norge og Nord, forstått både som et landskap, en tilstand og en bestemt form for samfunn.
Andrea Gjestvang har fotografert ungdom i Finnmark som står mellom en ekstremt globalisert popkultur og spesifikt lokale situasjoner, som økende arbeidsløshet. En annen av utstillingens temaer er viet til Europa en europeisk identitet i endring, og fremstår som den tydeligste tendensen, ifølge Sæther.
Talentprogram
Henie Onstad håper at utstillingen vil løfte frem norsk dokumentarfotografi, som de mener er i vekst, både i Norge og internasjonalt. Av dem som har bemerket seg internasjonalt finnes blant andre Jonas Bendiksen som både er medlem og har vært president i Magnum.
– Har du inntrykk av at det er en økt interesse for fotografi?
– Vi lever i veldig stor grad i en billedkultur som kanskje også øker interessen for fotografi. På den annen side er det ganske langt fra å sitte og se på bilder på Instagram til å faktisk gå på et museum. Vi har akkurat jobbet med et talentprogram for unge fotografer i aldersgruppen 16 til 19 år og deres primære kilde til å se og lære om fotografi er Instagram og Youtube. Jeg tror må jobbe for å bygge broen til museet, for den kommer ikke av seg selv, sier Sæther.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.