Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ledestjerne Une Cecilie Oksvold (32): – Du er rå nok selv om du drar på tur ti minutter fra dørstokken

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Trondheim

Allerede på sin første tur ut i skog og mark merket hun at angsten slapp taket.

– Jeg syntes det hørtes latterlig ut!

Ledestjerne Une Cecilie Oksvold (32) hadde slitt med angst siden hun var seks år og depresjon siden tidlig i tenårene. I 2016, da hun var 24 år møtte hun veggen, gikk til legen og fikk et råd som skulle endre livet hennes:

– «Ta deg en tur ut i marka, Une!», sa han. Men jeg likte jo ikke å gå på tur.

Motvillig fulgte hun likevel rådet, og våget seg utendørs og opp til et vann i nærområdet. Det aller første turbildet hun tok viser de buksekledde knærne hennes ved siden av jack russell-terrieren Juster. Skogen speiler seg i innsjøen, som ennå ikke har kvittet seg med isen. Himmelen er blå.

Bildet betyr mye for henne.

– Jeg satte meg ned ved vannet, var bare til stede i øyeblikket, og det var helt reelt: Angsten fulgte ikke etter, sier hun.

Den kortreiste turen i mai 2016 ble starten på hennes nye tilværelse som friluftsfersking, et begrep hun fortsatt liker å bruke om seg selv, til tross for at hun i dag er en friluftsinfluenser med over 100.000 følgere på Instagram, har skrevet bøker som er blitt bestselgere – og holder foredrag om hvordan et liv ute i naturen kan gjøre det lettere å leve med psykiske lidelser.

– Det er alltid noe nytt å utforske, noe nytt å strekke seg etter, å oppnå, sier hun.

– Man blir aldri ferdig utlært ute i skog, mark og fjell. Det er små skritt hele veien.

Kortreist lykke. Du må ikke dra på langturer for å sette pris på naturen, understreker Une Cecilie Oksvold. Selv storkoser hun seg i Bymarka i Trondheim, ikke langt fra egen dørstokk.

Kortreist lykke. Du må ikke dra på langturer for å sette pris på naturen, understreker Une Cecilie Oksvold. Selv storkoser hun seg i Bymarka i Trondheim, ikke langt fra egen dørstokk.

Fakta: Une Cecilie Oksvold

Født i 1992.

Bor i Trondheim.

Forfatter, foredragsholder og influenser.

Har gitt ut flere bøker om tematikken psykisk helse og friluftsliv.

Et sjokk

Hun vokste opp på Brekstad på Fosenhalvøya i Trøndelag, og begynte tidlig å kjenne på angst og depresjon, men først som 19-åring ble hun diagnostisert med lidelsene.

– Det kom som et lite sjokk, jeg trodde bare at det var sånn det skulle være, at det var vanlig. Jeg fungerte jo ganske greit i hverdagen. Psykisk helse ble ikke snakket så mye om på den tiden, så på en måte var det godt å få en merkelapp på det jeg slet med, sier hun.

– Jeg har gått til psykolog, vært innlagt og fått veldig mange ulike behandlinger. Men det var først da jeg begynte å utforske friluftslivet at jeg virkelig følte at det løsnet.

Une Cecilie Oksvold presiserer at hun fortsatt er psykisk syk. Å være mye ute i naturen har ikke kurert henne. Hun har fortsatt «gråværsdager», som hun kaller det. Det har bare blitt enklere å leve med lidelsene, noe hun har valgt å være åpen om både i sosiale medier og i foredragene hun holder.

«Det har vært en tøff reise, og er det fremdeles. Livet er ikke bare fantastisk og lett, det er fortsatt skummelt og ukomfortabelt – men det er ikke farlig!» skrev hun på Instagram i juni, under en kontrastfylt Reels-video der hun først gråter, så danser av glede med glitrende norske fjorder og dramatiske fjell som idyllisk bakteppe.

– Jeg fikk en ME-diagnose i 2021 og gikk nylig gjennom et samlivsbrudd. Sånne ting er jo ikke ideelt for den psykiske helsen min, men livet skjer, på en måte, sier hun.

– Jeg er blitt flinkere til å håndtere utfordringer som dukker opp, uansett hvor vanskelige de er. Selv om jeg kan bli livredd, lar jeg det ikke lenger knekke meg.

Fargelegger «gråværsdagene»

– Du vil ha mat, ja?

Iført sorte tights og en fargesprakende strikkegenser går hun ut på kjøkkenet i leiligheten hun nylig flyttet inn i, rett ved markagrensen ved Haukvatnet i Trondheim. Hunden Juster følger logrende etter.

Stuen er fylt med gjenbruksmøbler, et lite værelse vegg i vegg er innredet som «strikkestue». Fluffy strikkegensere i pastellfarger henger på kleshengere på et stativ langs veggen.

Etter at hun la ut et blogginnlegg på Turjenter.no i 2018 om hvordan friluftsliv hjalp henne med å takle angsten ble hun invitert til «God Morgen Norge», inngikk et samarbeid med Telenor Yng og fikk bokkontrakt. Antallet Instagram-følgere eksploderte.

Siden har hun levd av å være influenser, forfatter og foredragsholder.

– Jeg er utdannet barnehagelærer, men en ni til fire-jobb passer ikke for meg. Det er et stort privilegium å kunne styre dagene mine selv, enten jeg er på tur, skriver, strikker eller er ute og snakker med folk, sier hun.

Siden 2018 har hun holdt inspirasjonsforedrag om tematikken rundt psykisk helse og natur, både på festivaler og ulike private arrangementer. Våren 2022 ga hun ut boken «Friluftsfersking» på Cappelen Damm, som raskt ble en bestselger. Senere samme år kom «Turdagboka» ut.

Fargelegger gråværsdagene. Hun har innredet et lite værelse vegg i vegg med stuen som «strikkestue», Une Cecilie Oksvold. Helt siden barndommen har strikking vært en terapeutisk del av livet hennes.

Fargelegger gråværsdagene. Hun har innredet et lite værelse vegg i vegg med stuen som «strikkestue», Une Cecilie Oksvold. Helt siden barndommen har strikking vært en terapeutisk del av livet hennes.

De siste årene har hun jevnlig reist på tur Norge rundt, sammen med sin trofaste reisepartner Juster i campervanen Leif, som er innredet med dobbeltmadrass, et enkelt kjøkken, sittebenk og en ukulele. Ofte går turen til Vestlandet eller Nord-Norge.

Nå står Oksvold, Juster og Leif på farten til en ny reise.

– Jeg så at det er meldt fint vær i Åndalsnes de neste dagene. Så da må vi jo benytte sjansen! sier hun og smiler.

Også strikketøyet skal med, for helt siden barndommen har strikking vært en terapeutisk del av livet hennes.

– Ikke bare er det en meningsfylt aktivitet som gir meg en slags mental relief, sier hun.

Du havner i en flytsone. Det er heller ikke tilfeldig at jeg strikker med farger. Du kan vel si at jeg fargelegger alle gråværsdagene, for farger letter humøret.

Som en forlengelse av turgleden har hun sammen med sin søster, Stine Oksvold, designet populær turstrikk som blant annet Fjellgenseren. I februar i år ga hun ut boken «Fargerik turstrikk» på eget forlag, som også havnet på bestselgerlistene.

– Planen er å gi ut flere strikkebøker.

Fristed. Une Cecilie Oksvold merket fort at hun fant en ro ute i skog og mark. Angsten følger ikke etter.

Fristed. Une Cecilie Oksvold merket fort at hun fant en ro ute i skog og mark. Angsten følger ikke etter.

Fakta: Ledestjerner 2024

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

I 2024 vil D2 presentere en ny ledestjerne i måneden, med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål, og tett knyttet til arbeidsliv, innovasjon og karriere. Det er ingen aldersgrense for hvem som kan være ledestjerne.

Har du tips til noen som bør være ledestjerne? Send innspill til ledestjerner@dn.no.

Ledestjerner presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Vil bryte tabuer

Une Cecilie Oksvolds første vintertur var 20 meter fra bilen i marka. Hennes første hengekøyetur fant sted rett ved hytteveggen. Hun er opptatt av at friluftsliv skal være en lavterskelaktivitet som alle kan gjøre.

– Man må ikke alltid sikte så høyt. Her i Norge har vi så mange store, tøffe forbilder å sammenligne oss med, noe som er inspirerende og bra, men som også kan begrense oss, slik at vi ikke tør. Det viktigste er å bare å koble av mobil og airpods og komme seg ut i naturen – det er en mental rens, man blir så innmari til stede i øyeblikket, sier hun.

– Selv om jeg liker å ta med Juster og Leif til andre deler av landet, er vi absolutt mest på tur i nærområdene her i Trøndelag.

Psykisk helse kan ikke bli snakket nok om, slår hun fast.

– Alle opplever oppturer og nedturer i livet, men det er forskjell på å være «deppa» og det å ha en depresjon. Likevel er det viktig å få frem at det greit å snakke om alle følelser. Jeg merker det jo, når jeg holder foredrag. Folk kommer bort til meg etterpå, noen har sagt at jeg har hjulpet dem over dørstokkmila, andre at de blir inspirert til å være mer åpne om det de sliter med.

Hun vil være ærlig, bryte tabuer og inspirere, sier den nå erfarne friluftsinfluenseren, som innrømmer at hun fortsatt kan kjenne på frykten også ute i naturen:

– Jeg er redd for elg og folk, og jeg er mørkredd når jeg telter. Men du trenger hverken å være sterk, ha masse erfaring eller det kuleste utstyret. Du er rå nok selv om du drar på tur ti minutter fra dørstokken – det er dét jeg ønsker å formidle.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.