Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
En fri mann. Morten Thorsby er ute av «fryseboksen» i nederlandske Heerenveen og klar for italienske Sampdoria. – Jo bedre spiller jeg kan bli, jo mer innflytelse og større stemme får jeg, sier han om sin kamp for et grønt skifte.

En fri mann. Morten Thorsby er ute av «fryseboksen» i nederlandske Heerenveen og klar for italienske Sampdoria. – Jo bedre spiller jeg kan bli, jo mer innflytelse og større stemme får jeg, sier han om sin kamp for et grønt skifte.

Morten Thorsbys kamp: – Jeg gjør noe jeg selv vet ikke er bra

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Norges mest miljøbevisste fotballproff er nominert i D2s Ledestjerner-kåring.

Det har vært en tung vårsesong for Morten Thorsby (23), i hvert fall sportslig sett.

I januar ble den løpssterke midtbanespilleren solgt fra vesle Heerenveen i Nederland til den italienske storklubben Sampdoria. Et stort skritt for Thorsby selv, for Oslo vest-området Hemingland – som med det har fostret sin største fotballstjerne siden Dan Eggen – og for nasjonen, som igjen vil ha en nordmann i Serie A.

Problemet var bare at overgangen ikke trer i kraft før i sommer. I mellomtiden ble Morten Thorsby degradert til reservelaget og i praksis fryst ut av Heerenveen, som ikke så noen grunn til å bruke ham, i og med at han allerede hadde signert for en annen klubb og formodentlig hadde tankene et annet sted.

– Det har vært kjipt. Et kjempekjipt siste halvår, egentlig. Å slutte sånn er ikke noe gøy, sier han.

Fakta: Ledestjerner

Dagens Næringsliv og D2 har kåret 30 under 30 som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

En ledestjerne kan finnes i alle felter – fra kultur og næringsliv til sport og politikk.

De 30 ledestjernene ble offentliggjort i D2 21. juni – nå skal DNs lesere stemme frem en vinner, som blir kåret 19. september.

Kåringen presenteres i samarbeid med Coca-Cola, EY, Ragn-Sells, og kunnskapspartnerne Ungt Entreprenørskap og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Særlig ikke siden han i løpet av sine fem år i Heerenveen er blitt en av klubbens fremste profiler, på og utenfor banen. Forrige sesong ble han både tatt ut på det norske a-landslaget for første gang og nominert til den nederlandske fotballgallaens pris for årets mest sosialt bevisste spiller.

Men plutselig var han tilbake der han startet: på andrelaget.

Det var derfor en trøst da hans tolv år gamle søster fortalte at hun ville komme på besøk og holde ham med selskap i påskeferien. Men det var en enda større trøst for Morten Thorsby da hun avlyste turen.

– Jeg prepper henne jo på at hun skal gjøre så mye hun kan. Og jeg opplever en stor endringsvilje hos søsteren min, sier han stolt.

– Nå var det altså sånn at hun egentlig skulle fly til Nederland. Men hun sa at hun ville spare CO₂-budsjettet sitt til jeg er i Italia.

Hun sa at hun ville spare CO₂-budsjettet sitt til jeg er i Italia

Morten Thorsby – fotballproff

Ganske spesielt motivert

Morten Thorsby er trolig Norges mest miljøengasjerte fotballproff. Og engasjement hans er tilsynelatende smittende. Første året hans i Heerenveen kjørte alle spillerne bil til treningsfeltet, bortsett fra Thorsby, som syklet. Året etter syklet alle.

Idet han forlater klubben, har Heerenveen også fått et solcelleselskap som draktsponsor, en mer plantebasert kantinemeny og det mest energieffektive stadionet i den nederlandske toppserien.

– Det har vært en prosess siden jeg kom, egentlig, sier Morten Thorsby over telefon, som er den mest miljøvennlige intervjuformen, påpeker han.

– Klubben hadde et ønske om å få en grønnere profil, og det har jeg alltid stått på for at man bør ha. Men fotballverdenen er nok ikke den første industrien som endrer seg. Den er ganske spesielt motivert – folk er veldig opphengt i fotball, da – men den er også verdifull, fordi den favner så utrolig mange mennesker. Så å få med seg den tror jeg er helt avgjørende.

Flystopp. Morten Thorsby har bestemt seg for å kutte ut alle private flyreiser. – Skal jeg få andre forbrukere til å endre adferd, må jeg selvfølgelig også endre meg selv, sier han.

Flystopp. Morten Thorsby har bestemt seg for å kutte ut alle private flyreiser. – Skal jeg få andre forbrukere til å endre adferd, må jeg selvfølgelig også endre meg selv, sier han.

Fakta: Morten Thorsby

Alder: 23 (Født 05.05.1996)

Stilling: Fotballspiller i den italienske klubben UC Sampdoria

Fra Vettakollen i Oslo. Har tidligere spilt for Heming, Lyn, Stabæk og Heerenveen.

Har 28 U21-landskamper og én seniorlandskamp for Norge. Studerer jus på deltid.

Ledestjerne fordi: Morten Thorsby kjemper for et grønt skifte i fotballverdenen. Han har medvirket til at Heerenveen er blitt Nederlands offisielt mest miljøbevisste klubb, og ble i 2017 nominert til årets «Maatschappelijk Speler» i Æresdivisjonen for sin samfunnsinnsats. Tok initiativ til U21-landslagets klimapolitiske stemmekampanje ved siste stortingsvalg. Har innført personlig flystopp.

Valgkamp i garderoben

«Det er kult at han er litt annerledes», sa Martin Ødegaard, Morten Thorsbys tidligere medspiller i Heerenveen og på det norske U21-landslaget, til VG i fjor. «Det er interessant bare å høre på ham, for når han setter i gang, så stopper han ikke. Men det er ikke all verden jeg kan om det han babler om. Da er det fint å lære litt.»

For to år siden, under en U21-samling uken før stortingsvalget, drev Morten Thorsby aktiv valgkamp i garderoben. Det vil si, han oppfordret egentlig bare lagkameratene til å bruke stemmeretten (men gjerne på Venstre, hvis ungdomsorganisasjon han var tilknyttet i tenårene).

Samlingen endte med at han måtte melde sykdomsforfall til selve kampen, men uken etter kunne Morten Thorsby trøste seg med at Venstre nådde sperregrensen.

– Gutta fikk stemme fritt. Først og fremst ville jeg bare at de skulle stemme på et parti som satte miljøet i fokus, understreker han.

– Men jeg opplever jo at de tar innover seg det jeg sier.

Greta og jeg

Noen ganger tenker imidlertid Morten Thorsby på hva han kan og ikke kan si. Kan han oppfordre søsteren til å tenke på klimaregnskapet sitt, når han selv flyr med klubb og landslag?

– Jeg har en jobb som krever at jeg gjør noe jeg selv vet ikke er bra, og jeg har lyst til å bidra til at det skal gå bra, men jeg har også lyst til å holde på med det jeg gjør. Der er det en slags dissonans som skaper et lite problem, sier han.

– Men det er klart at jeg kommer til å fortsette ned den veien jeg har begynt på. Jeg må bare se på hvilken måte jeg kan bidra som fotballspiller. Å gjøre det bra på banen er kanskje det aller viktigste. Jo bedre spiller jeg kan bli, jo mer innflytelse og større stemme får jeg.

Han har bestemt seg for å kutte ut flyreiser som privatperson, idet han er spilleklar for Sampdoria, som holder til i den nordlige havnebyen Genova. Han vet ikke helt hva som venter ham der, eller hvordan han skal komme seg dit, men antar at klubben i utgangspunktet er mer interessert i O₂-opptaket enn CO₂-avtrykket hans.

– Det er klart at du kommer til et miljø der nede som er ganske lite opptatt av disse tingene. Men Greta var jo i Roma nå, legger han til, og tenker på den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16), som fylte Piazza del Popolo og møtte paven på Petersplassen i påsken.

– Så hvis jeg har fått det til her i Nederland, ser jeg ikke noen grunn til at jeg ikke skal få det til i Italia, heller.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.