Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kvalitet over kvantitet. Vaar Bothner og Ingrid Bredholt startet Sorgenfri konseptet som en motreaksjon til dagens masseproduksjon og overforbruk.

Kvalitet over kvantitet. Vaar Bothner og Ingrid Bredholt startet Sorgenfri konseptet som en motreaksjon til dagens masseproduksjon og overforbruk.

– Vi hører ofte at vi har skapt en plattform som ellers ikke eksisterer i dag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Guro Aasaaren publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Landskapsarkitekt og gründer Vaar Bothner gir kvalitetsprodukter et utstillingsvindu.

Mellom bygårdene som tårner over Majorstuen i Oslo ligger en kafé, som også er bar, utstillingslokale, butikk og et sted for eventer. «Et multirom» sier Vaar Bothner (29) om lokalet, som har fått navnet Sorgenfri.

Å tråkke over dørkarmen i Sorgenfri drar oss rett inn i et nedstrippet, industrielt lokale med nakne vegger og gulv i mur, hjemmesnekrede benker i tre, og store speil uten rammer på veggen. Bothner og medgründer Ingrid Bredholt, som for øvrig også eier klesmerket Mardou & Dean, har selv stått for designen, og har brukt både kortreiste, bærekraftige og gamle materialer.
– Vi er nødt til å endre hvordan vi bruker ressurser skal vi løse dagens miljøproblemer, sier Bothner, mens hun beveger seg bak en stor rosa bar laget av norsk marmor.

Vaar Bothner er utdannet landskapsarkitekt, men etter å ha levert inn masteroppgaven om «bærekraftig overvannshåndtering for økt klimaresiliens i norske byer og tettsteder», vunnet Statsbyggs studentpris for fremragende landskapsarkitektur for den – og holdt en rekke foredrag om temaet – tok hun en u-sving og startet Sorgenfri.

Hvem bør bli årets ledestjerne 2021? Stem på din favoritt her.

Fakta: Vaar Bothner

Født i 1991, og bor i Oslo.

Utdannet landskapsarkitekt ved NMBU, og vant i 2017 Statsbyggs studentpris for fremragende landskapsarkitektur for oppgaven «Før flommen: bærekraftig overvannshåndtering for økt klimaresiliens i norske byer og tettsteder».

Driver gallerikonseptet og designbyrået Sorgenfri sammen partneren Ingrid Bredholt.

Opptatt av å minske ressursbruken i verden, og satser på å vise frem og bruke kortreiste materialer, gjenbruk og produkter av god kvalitet som varer lenge.

Bothner er overbevist om at det å satse på kvalitet og lokale varer er en del av løsningen på miljøutfordringene. Gjennom Sorgenfri ønsker hun å rette oppmerksomheten mot nettopp kortreiste materialer, gjenbruk og produkter av god kvalitet.

– Vi tror at folk fremover i større grad vil investere i unike kvalitetsprodukter som varer lenge, sier Bothner.

Tanken deres er å være en arena for norsk kunst, design og andre kulturelle uttrykk. De fremmer først og fremst kunstnere og designere som lager godt håndverk i mindre produksjoner, men som ofte har for små volum til å nå ut til kjedene og dermed sliter med å få vist frem tingene sine.

– Vi hører ofte at vi har skapt en plattform som ellers ikke eksisterer i dag, sier Bothner.

Hun fisker opp en havremelk til kaffen hun er i gang med å lage. Som Sorgenfri-gründer er man litt en alt mulig-person. Hun er litt barista, litt kurator og litt designer.

Vi hører ofte at vi har skapt en plattform som ellers ikke eksisterer i dag

Vaar Bothner – landskapsarkitekt og gründer

Mørke tanker

Engasjement for miljø og bærekraft har hun hatt så lenge hun kan huske.
– Jeg så Al Gore-filmen «En ubehagelig sannhet» om klimaet da jeg gikk i niende klasse. Helt klassisk og klisjé, ha-ha, men den satt skikkelig i og gjorde veldig inntrykk, forteller hun.

I perioder har hun tenkt mye på klimakrisen, hatt mørke tanker om fremtiden, følt seg handlingslammet. Og det er ikke bare klimaendringene som har plaget henne, hun ser på tap av biologisk mangfold og utarming av naturressurser som en like stor trussel for menneskeheten.

– Vi må forstå at naturvern ikke er idealisme, men at vi må verne om naturen for å redde vårt eget livsgrunnlag. Alt av produkter og tjenester som vi mennesker er avhengig av – som mat, medisiner og byggematerialer – kommer fra naturen, sier hun.

Bothner innser at hun ikke kan gjøre «alt» for å redde miljøet, men tror hun kan gjøre noe for å dra folk i mer bærekraftig retning.

– Sorgenfri er mitt lille bidrag.

Handling. Vaar Bothner sluttet å føle seg handlingslammet av verdens miljøproblemer da hun innså at hun selv kunne gjøre små konkrete prosjekter som drar verden i en mer bærekraftig retning.

Handling. Vaar Bothner sluttet å føle seg handlingslammet av verdens miljøproblemer da hun innså at hun selv kunne gjøre små konkrete prosjekter som drar verden i en mer bærekraftig retning.

Fakta: Juryens begrunnelse

«Det er vanskelig å se for seg et bedre eksempel på klima- og miljøsaken som integrert del av i storbyens kunst-, mote- og designscene, enn Vaar Bothner. Hun en av gründerne bak galleri- og kafékonseptet Sorgenfri og fremmer en innstilling til mote som handler om klærnes varighet, og et dypere meningsinnhold i det enkelte plagg – som en motvekt til klær som forbruksvare. Vaar er utdannet landskapsarkitekt og vant i 2017 Statsbyggs studentpris for sin masteroppgave om klimatilpasning av norske byer. Hun har publisert artikler og holder foredrag om denne tematikken. Kombinasjonen av kompetanser gjør Vaar unik. Juryen mener det er behov for personer som skaper rom for kritisk refleksjon omkring samfunnsspørsmål i den tradisjonelt individualistiske og kyniske motebransjen. Og det er behov for å lede uinteresserte folk mot disse spørsmålene gjennom tiltalende konsepter rett rundt hjørnet for high street.»

Modell

Før hun startet på landskapsarkitektstudiet var hun modell i Paris og London, og har jobbet med store navn som L'Oréal og Net-A-Porter. Etter hvert kom følelsen snikende: noe ved motebransjen ikke var riktig for henne. Hun ville gjøre noe nytt.

– Motebransjen er en bransje som alltid har interessert meg, og var det jeg trodde jeg skulle drive med, men jeg innså at jeg ønsket å gjøre noe som var mer rettet mot klima- og miljøproblematikk, men samtidig kreativt, sier Bothner.

I 2019 bestemte Ingrid Bredholt seg for å trekke Mardou & Dean bort fra å ha kolleksjoner hver sesong, og hoppet av møllen hvor produksjonen bare går fortere og fortere. Sånn ble Sorgenfri en realitet. Grunntanken var å gjøre noe nytt og ikke-kommersielt.

– Vi begynte å drodle rundt hva det skulle være, så fant vi dette lokalet og da begynte ballen å rulle, forteller Bothner.

Stengte dører

Det var ikke så mye som gikk som det skulle da duoen startet virksomheten. De rakk å holde åpent i tre måneder før Oslo stengte ned i mars 2020.

– Vi har hele tiden hatt store planer for Sorgenfri, men planen var å begynne med å drive et gallerikonsept. Da Oslo plutselig stengte ned, hev vi oss rundt og realiserte de andre planene våre. Nå er Sorgenfri ikke bare et fysisk univers, men også et designbyrå, forteller Bothner.

Her lages nå alt fra visuelle profiler til møbler og interiørdesign. Bærekraftstanken gjennomsyrer alt.

– Det siste året har vært ekstremt, det må jeg jo si. For alt vi skulle bygge opp over lang tid, skjedde plutselig på én gang, sier Bothner, som på toppen av det hele jobber med en barnebok om miljøproblematikk.

For å få litt pauser mellom slagene har hun lagt inn både meditasjon og frihelger.

– Jeg elsker å ha tusen baller i luften, det har jeg alltid gjort. Jeg synes det er veldig gøy, og jeg elsker å jobbe. Det er jo utrolig motiverende å arbeide med noe man er med å skape selv. Så at jeg klarer dette tempoet – alt ligger i motivasjonen.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Ambisjoner

Gründerduoen har også ambisjoner om å ta Sorgenfri-universet videre ut i verden.

– Vi ønsker å åpne lignende steder rundt i Norge, og internasjonalt. Vi vil tilbake til tiden da det var en liten butikk på hvert hjørne. Når vi etablerer oss andre steder, blir det også helt andre lokale ting som vises frem. På den måten skaper vi flere arenaer til å vise frem bærekraftige produkter.

Bothner tror vi begynner å bli mette på dagens konsumjag.

– Vi har kjempelang vei å gå, men vi håper at Sorgenfri kan være lite grann med på en holdningsendring. Selv om den endringen må skje i alle bransjer. Jeg tror folk er lei av å bli prakket på dårlig samvittighet, og jeg håper at vi gjennom Sorgenfri kan være med å inspirere til endring ved å vise frem faktiske alternativer, sier Bothner.

Landskapsarkitekturen er ikke helt lagt på hyllen. Bothner jobber blant annet deltid hos Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter, og driver med hagedesign på siden. Kompetansen om bærekraftig materialbruk drar også hun med seg inn i Sorgenfri-konseptet.

– Jeg har veldig lyst til å planlegge klimavennlige byer, men så har jeg også lyst til å ha kafé på hjørnet her og skape lokalt bærekraftig bymiljø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.