Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Psyk interesse. Under den første nedstengningen i 2020 opprettet psykolog Maria Abrahamsen Østhassel kontoen @psyktdeg på Instagram, Tiktok og Facebook. Der gir hun unge følgere tips og råd om hvordan man best kan ivareta egen psykisk helse.

Psyk interesse. Under den første nedstengningen i 2020 opprettet psykolog Maria Abrahamsen Østhassel kontoen @psyktdeg på Instagram, Tiktok og Facebook. Der gir hun unge følgere tips og råd om hvordan man best kan ivareta egen psykisk helse.

Psykologen var skeptisk til sosiale medier – nå er hun «stjerne» på Tiktok

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Farsund

Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel (28) bruker humor på Tiktok og Instagram for nå ut til de unge.

– Det siste året har frarøvet oss beskyttelsesmekanismer som motvirker angst og depresjon. Arenaer for fysisk aktivitet forsvant, og mange har slitt med å holde på hverdagsrutiner. Samtidig ble vi fortalt at vi helst ikke skulle møte noen, sier Maria Abrahamsen Østhassel.

D2 besøker henne hjemme i sørlandsparadiset Farsund, denne vakre kystkommunen som er smekkfull av turister i sommermånedene. Hun har tatt oss med til en av sine favorittstrender, en kort kjøretur utenfor sentrum.

Stranden er tom for folk denne dagen, men når været spiller på lag, er det yrende liv her, forsikrer hun. Hun balanserer på noen steiner i strandkanten, snakker om det å bli stående utenfor.

– Ensomhet og utenforskap er blitt en uheldig konsekvens av restriksjonene, og for en tenåring er det ekstra brutalt å bli ekskludert. Man kan i enkelte tilfeller gå så langt som å kalle det en sosial død.

Hvem bør bli årets ledestjerne 2021? Stem på din favoritt her.

Fakta: Maria Abrahamsen Østhassel

Utdannet psykolog. Driver kontoen @psyktdeg på de sosiale plattformene Instagram, Facebook og Tiktok.

Født i 1993. Bosatt i Farsund i Agder.

Har nettopp gitt ut boken «Psykt deg», holder foredrag om psykisk helse, samarbeider med ulike læringsplattformer, hjelpetelefoner og digitale helsetjenester om forebygging og innhold til livsmestringsfaget.

Vil bidra til mer åpenhet rundt psykisk helse, og er opptatt av å nå ut til de unge.

Tiktok

Like før koronapandemien rammet Norge i fjor, fikk hun jobb som kommunepsykolog i Farsund. Samtidig deiset en stor utfordring ned i fanget hennes. For den unge psykologen, som brant for å skape mer åpenhet rundt psykiske lidelser og ufarliggjøre psykologtjenester, opplevde at landet ble stengt ned fra en dag til den neste.

– Jeg tenkte: «Å nei, hvordan skal jeg nå ut til de unge – og hva vil skje med den psykiske helsen deres hvis nedstengningen blir langvarig?» Så kom jeg på en idé.

Hun går rolig ned mot sjøen, vurderer å kaste jakken til tross for et kjølig drag i luften, lener seg mot en livbøye og ser ut over det speilblanke vannet. Bortsett fra noen skrikende måker, er det stille. Hun tenker på den dagen for over ett år siden, da smittesituasjonen i Norge var en helt annen. Da ingen visste hvor lang tid det ville gå før «normalen» skulle vende tilbake.

Under den første nedstengningen i 2020 opprettet sørlendingen kontoen @psyktdeg på Instagram, Tiktok og Facebook. Der peprer hun unge følgere med tips og råd om hvordan man best kan ivareta egen psykisk helse. Ved bruk av korte filmsnutter, dans og humor formidler Østhassel psykologi på en lettfattelig måte.

I et instagraminnlegg danser hun side om side med Donald Trump, i andre innlegg rocker hun rundt på kjøkkenet sitt for å lære unge å si nei eller oppfordre dem til å «kaste masken».

Og visst funker det! Instagram-kontoen har over 39.000 følgere, blant dem mange foreldre, lærere og helsepersoner – og på Psykologikongressen 2020 fikk Maria Abrahamsen Østhassel Åse Gruda Skard-prisen for sitt engasjement.

Det er jo litt ironisk, at jeg som er så skeptisk til hyppig tilstedeværelse på slike sosiale plattformer, selv er blitt så avhengig av disse i arbeidet mitt

Maria Abrahamsen Østhassel – psykolog

Skeptisk til sosiale medier

– Det er jo litt ironisk, at jeg som er så skeptisk til hyppig tilstedeværelse på slike sosiale plattformer, selv er blitt så avhengig av disse i arbeidet mitt. Men i stedet for å stå der med pekefingeren og si at det er et farlig sted, må vi akseptere at dette er en arena de aller fleste unge bruker mye tid på. Så får vi heller veilede dem til å bruke sosiale medier med sunt vett – og formidle det på deres eget språk, sier hun.

– Hvordan kan sosiale medier være skadelig for unge?

– Ikke alle tenker jo over konsekvensene ved de bildene og det innholdet man legger ut. Lettkledde selfies og fyllebilder fra fest er noe mange angrer på i etterkant. Og så har man jo disse snap-kartene, der du kan følge med på hvor vennene dine henger til enhver tid. Da jeg var ung, visste jeg ikke hva venninnene mine holdt på med hvis ikke jeg var sammen med dem. Men i dag er det dessverre veldig lett å se om du blir ekskludert, hvis alle er samlet og du ikke ble invitert, forklarer Østhassel.

God investering. – Jeg tror at det viktigste vi kan investere i, fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, er den psykiske folkehelsen, sier Maria Abrahamsen Østhassel.

God investering. – Jeg tror at det viktigste vi kan investere i, fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, er den psykiske folkehelsen, sier Maria Abrahamsen Østhassel.

Fakta: Juryens begrunnelse

Maria Abrahamsen Østhassel er psykolog og forfatter. Juryen tror også hun kan kalles Norges første «Tiktok-psykolog». Med en ung og stor følgerskare på sosiale medier når hun ut til en viktig målgruppe. Maria er et etterlengtet og oppløftende friskt pust i en tid mange har opplevd utfordrende. Hun kommuniserer komplisert psykologi på en ufarliggjørende, humoristisk og lettfattelig måte. Juryen er begeistret over hennes evne til å gi konkrete verktøy, normalisere psykisk helse og å gjøre tunge tabutemaer om til lærerikt innhold. Maria skal også være med å skrive en offentlig utredning om kvinners helse, og gjennom sitt engasjement har hun et mål om gjøre psykologhjelp tilgjengelig for alle.

Psykisk folkehelse

Maria Abrahamsen Østhassel ble ferdig utdannet psykolog i 2016, og det var under studiene det oppsto et brennende engasjement i henne for forebygging og helsefremming.

– Jeg tror at det viktigste vi kan investere i, fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, er den psykiske folkehelsen, sier hun.

– Ved å heve den psykiske folkehelsen på nasjonalt nivå, vil det kunne føre til flere arbeidsplasser, en reduksjon i antall uføretrygdede og at flere tar utdannelse. Psykologiprofessor Arne Holte kaller dette for «samfunnets samlede mentale kapital», og er noe jeg tror er en helt essensiell faktor for et bærekraftig samfunn. Jo bedre psykisk helse vi har, dess lettere for oss er det å ta gode valg, både for oss selv og for omgivelsene våre, forklarer Østhassel.

Hun er opptatt av hvordan samfunnsstrukturer, sosiale forskjeller og manglende likestilling henger sammen med psykisk helse. Og at den psykiske helsen må styrkes allerede i ung alder.

Nylig ga 28-åringen ut sin første bok: «Psykt deg». Den er allerede trykket opp i 10.000 eksemplarer og ble en bestselger på kort tid. Nå ønsker flere barne- og ungdomsskoler å bruke boken – som tar for seg temaer som blant annet angst, depresjon, ensomhet, avhengighet og kjærlighetssorg – i undervisningen.

Mentor

Artist Hanne Krogh traff Østhassel for første gang da sørlendingen knapt var kommet i tenårene, noen år senere sang de sammen på en konsert. Siden har de vært nære venninner.

– Jeg så veldig opp til Hanne, siden hun har en imponerende formidlingsevne og en varme og raushet i seg. Med årene er hun blitt en slags mentor for meg, sikkert i større grad enn hun vet selv, sier 28-åringen.

Hanne Krogh sier til D2 at hun var sikker på at Østhassel kom til å bli artist.

– Allerede da jeg møtte henne første gang, hadde hun en indre kraft i seg som var så klar og tydelig. Av og til treffer man mennesker på et slikt nivå at aldersforskjeller er uvesentlig, man blir gode venner likevel. Slik var det med Maria og meg, sier Krogh.

– Selv om Maria ikke ble artist, bruker hun kreativiteten og formidlingsevnen sin til å formidle noe uhyre viktig. Hun ser de unge, og de merker det, legger hun til.

Artisten peker på at dagens ungdom lever under et enormt press, i et samfunn der de blir fortalt at alt er mulig, og der det er voldsomme krav til perfeksjon.

– Da er det så viktig at man har psykologer som Maria, som snakker til de unge på et språk de forstår og møter dem på deres egne arenaer, sier Hanne Krogh.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Snapchat-show

I fjor høst sa Østhassel opp jobben som kommunepsykolog i Farsund, fordi hun brant inne med så mange andre prosjekter hun ønsket å få tid til. Nå holder hun foredrag om psykisk helse, samarbeider med ulike læringsplattformer, hjelpetelefoner og digitale helsetjenester om forebygging og innhold til livsmestringsfaget.

Det ferskeste prosjektet er et Snapchat-show i flere episoder, der hun skal snakke med kjente mennesker om ulike stigmatiserende temaer, som angst, spiseforstyrrelser og det å være annerledes.

Til prosjektet har hun fått 300.000 kroner i støtte fra Kavlifondet.

I 2021 ble dessuten Maria Abrahamsen Østhassen utnevnt av regjeringen som én av 15 personer til et utvalg som skal skrive en offentlig utredning om kvinners helse og helse i et kjønnsperspektiv. Forrige utredning kom i 1999.

– Feminist-Maria er blitt provosert av mange temaer som gjelder kvinnehelse opp gjennom årene, vi må unngå at kvinnehelse blir så skambelagt. Derfor synes jeg det er viktig med et slikt utvalg som kan åpne for diskusjon rundt disse temaene, sier hun.

Glemte vi å nevne at hun også er kommunestyrepolitiker for Arbeiderpartiet i Farsund og mamma til en liten gutt på snart tre år?

– Jeg har hatt en travel hverdag det siste året, men det er jo selvvalgt. For jeg har alltid vært samfunnsengasjert, liker å bli utfordret og dykke ned i ting for å lære mer. Så lenge man brenner for det man driver med, er det utrolig hvor mye man kan få til – spesielt med gode folk rundt seg.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.