Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Rotfestet. Sondre Myge Haugland var så nysgjerrig på å forstå verden at han måtte ut. Men etter noen år i utlandet har han og samboeren flyttet tilbake til Jæren.

Rotfestet. Sondre Myge Haugland var så nysgjerrig på å forstå verden at han måtte ut. Men etter noen år i utlandet har han og samboeren flyttet tilbake til Jæren.

Ledestjerne om bærekraft: – Som å løse Rubiks kube

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Stavanger/Bryne

– Alle som har forsøkt, vet hvor komplisert det er å prøve å løse én side av kuben først, for alt henger sammen, sier Sondre Myge Haugland i Skagenfondene.

Da Sondre Myge Haugland (29) var åtte–ni år gammel var han så ivrig etter å forstå hva som skjedde ute i verden, at han fikk forbud fra legen mot å se på tv-nyhetene. Han ble for engstelig av det, fikk moren og faren høre.

– Men det tok ikke lang tid før jeg var tilbake foran skjermen. Nysgjerrigheten ble for stor, innrømmer han.

Foreldrene var begge studenter da Haugland ble født. Han vokste opp i tettstedet Kvernaland i Rogaland, med en mor som ble lærer og en far som fikk jobb i olje- og gassbransjen, senere innen havvind. Hjemstedet var en trygg plass å utfolde seg, men samtidig for lite til at gutten følte han passet ordentlig inn.

– Jeg var nysgjerrig på å forstå verden kvalitativt, og fulgte vanvittig med i nyhetsbildet. Rundt middagsbordet var det alltid diskusjoner som jeg deltok i. Jeg spurte og gravde om alt mulig, og foreldrene mine svarte så godt de kunne. For å dyrke denne nysgjerrigheten var jeg nødt til å komme meg ut i verden – oppleve et internasjonalt miljø.

Ansvarlig investor

Snaut tjue år etter «nyhetsforbudet» fra legen er Sondre Myge Haugland blitt Head of ESG i Skagenfondene, som spesialist på ansvarlige investeringer, etter bare tre år i selskapet. Skagen er et fondsselskap som tilbyr egne, aktivt forvaltede og verdibaserte fond, i tillegg til et stort utvalg eksterne fond og investeringsløsninger.

Haugland er også en av D2s ledestjerner i år – og har flyttet hjem igjen til røttene på Jæren, der han og samboeren har pusset opp et hus i Bryne.

– Både samboeren min og jeg er jærbuer. Etter noen år i utlandet ønsket vi oss tilbake, det er noe med å ha en fast base og ikke være nomader. Vi så oss i bakspeilet og trengte et miljøskifte – og da falt det naturlige valget på Bryne, siden samboeren min er oppvokst her. Det går faktisk fint an å ha en global jobb med lokal forankring.

Fakta: Sondre Myge Haugland

Alder: 29 år.

Bakgrunn: Fra Kvernaland, bor i Bryne. Utdannet som master of honours i internasjonale relasjoner fra Edinburgh, med fordypning i internasjonal politisk økonomi. Han fulgte opp med en praktikantstilling i Brussel i Belgia, før han endte studiene i London, med politisk økonomi. Jobbet som energimegler i ICAP Energy i Bergen, før han begynte å jobbe med ESG i Skagen for tre år siden.

Aktuell: Er Head of ESG hos Skagenfondene, som innebærer at han er spesialist på ansvarlige investeringer. Jobben hans er å få både Skagen og selskapene som er del av deres fondsporteføljer til å bevege seg i en mer bærekraftig retning.

Juryens begrunnelse: Sondre Myge Haugland er blitt leder for ESG i Skagenfondene, en viktig rolle for en som bare ble ansatt for tre år siden. ESG er en forkortelse for «Environmental, Social and Governance», på norsk miljø-, sosiale og forretningsetiske forhold, eventuelt bare bærekraftighet. Han har rukket å profilere seg som spesialist på ansvarlige investeringer, og har en betydelig påvirkningskraft på selskapene Skagen eier gjennom sine fond.

Ingen pøbel. Sondre Myge Haugland i gatebildet hjemme i Bryne, i forkant av gatekunstner Pøbels pandemiverk.

Ingen pøbel. Sondre Myge Haugland i gatebildet hjemme i Bryne, i forkant av gatekunstner Pøbels pandemiverk.

Nå viser han oss rundt i Bryne sentrum. Og der vi trasker gatelangs, er det er liten tvil om hvilken superstjerne som også har sine røtter her: En rekke gatekunstverk hyller fotballspilleren Erling Braut Haaland, blant annet et gigantverk signert den lokale gatekunststjernen Pøbel, bare et steinkast fra jernbanestasjonen.

Men Haugland har også rukket å dyrke nysgjerrigheten ute i den store verden, for etter videregående i Bryne flyttet han og samboeren til Edinburgh. I Skottland tok han en master of honours i internasjonale relasjoner, med fordypning i internasjonal politisk økonomi, reiste videre til en praktikantstilling i Brussel i Belgia, før han endte studiene med politisk økonomi i London.

I kraft av stillingen og sin personlighet har Haugland nå stor påvirkning på Skagens arbeid, og han jobber tett med porteføljeteamet. Han jobber med ESG – Environmental, Social and Governance – som kan oversettes til miljø, sosiale forhold og god, etisk selskapsstyring, eventuelt bare bærekraftighet.

At jobbvalget falt på Skagenfondene for tre år siden, etter en kort periode som energimegler i Bergen, var ingen tilfeldighet:

– Jeg husker da jeg var yngre og besøkte Stavanger med foreldrene mine, og vi gikk forbi bygården der Skagen fortsatt holder til i dag. Det store Skagen-skiltet på taket lyste mot meg. Selskapet ble startet lokalt og har lokalt rotfeste, men jobber globalt. For meg symboliserte deres reise den reisen jeg ønsket å ta fra Kvernaland, og jeg tenkte tidlig: «Skagen ville vært en kul plass å være».

I jobben har Haugland jevnlig dialog med alle selskapene Skagen har i sine porteføljer, for å påvirke dem til å bevege seg i en mer bærekraftig retning. I tillegg reiser han rundt på konferanser i inn- og utland, der han snakker om ESG, bærekraft og investeringer.

På bedriftsbesøk. Sondre Myge Haugland har jevnlig dialog med alle selskapene Skagen har i sin portefølje. Her er han i møte med Pål Dahlberg, som er bærekraftsansvarlig i Hitec Vision.

På bedriftsbesøk. Sondre Myge Haugland har jevnlig dialog med alle selskapene Skagen har i sin portefølje. Her er han i møte med Pål Dahlberg, som er bærekraftsansvarlig i Hitec Vision.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Samsung-floken

Etter at Storebrand overtok Skagen i 2017 – inkludert investeringen i porteføljen, som attpåtil var i tre ulike Skagen-fond – fikk Skagen og Storebrand en internasjonal floke i fanget, i form av den sørkoreanske elektronikkgiganten Samsung. Haugland spilte en viktig rolle i å få selskapet inn i varmen igjen.

– Den eksponeringen og det ansvaret jeg har fått i Skagen har vist hvordan en liten investor kan forme bærekraftbildet, både lokalt og ute i verden, forteller han om oppfølgingen av Samsung.

Bakgrunnen var Samsungs rolle i en korrupsjonsskandale som gikk helt til topps i det sørkoreanske samfunnet, og som førte til at Samsung ble utestengt fra Storebrands såkalte investeringsunivers. Sondre Myge Haugland var 26 år gammel og nyansatt da han ble kastet ut i dypt, internasjonalt farvann, som en djevelens advokat overfor teknologiganten.

– Vi tok så kraftig tak i Samsung på grunn av en korrupsjonssak som innebar bestikkelse fra selskapets leder til presidenten i Sør-Korea, der begge senere ble dømt og fengslet. I tillegg fikk ikke arbeiderne lov til å drive med fagforeningsaktiviteter, forteller Haugland.

Det nytter ikke å håndtere kontroverser ved å moralisere. I bunn og grunn handler det om å ha samfunnsintelligens

Sondre Myge Haugland

Alternativet var å droppe selskapet, men som en aktiv eier hadde Skagen og Storebrand syv møter med Samsung. Der var Haugland med på å formidle Skagens tydelige syn på saken, noe som innebar et ønske om forbedring av selskapets styring, en understreking av forventningene om etterlevelse av internasjonale lover og at Samsung også bør fremme gode strukturer for å forhindre nye brudd.

De lyktes. Samsung valgte å følge innspillene, og i andre kvartal av 2020 ble selskapet igjen inkludert i Storebrands portefølje. Skagen er del av Storebrand Asset Management, men fortsatt et eget selskap som rapporterer til sitt eget styre.

– Det var vanvittig kult å se det vi klarte å få til med Samsung. Bærekraft er ikke enkelt, og det nytter ikke å håndtere kontroverser ved å moralisere. I bunn og grunn handler det om å ha samfunnsintelligens. Tenke muligheter og potensial. Verdiskaping skjer utover regnskapet, og vi klarte å overbevise Samsung om hvordan de burde handle for å redde sitt renommé. God bærekraft starter med solid governance, altså eierstyring.

Haugland sammenligner bærekraft med å løse Rubiks kube:

– Alle som har forsøkt, vet hvor komplisert det er å prøve å løse én side av kuben først, for alt henger sammen. Sånn er det også med bærekraft. Enkle svar finnes ikke, bildet er mer komplisert.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Ikke enkelt. Bærekraft er ikke enkelt, og det nytter ikke å håndtere kontroverser ved å moralisere, mener Sondre Myge Haugland.

Ikke enkelt. Bærekraft er ikke enkelt, og det nytter ikke å håndtere kontroverser ved å moralisere, mener Sondre Myge Haugland.

De selskapene vi har kontakt med, er veldig konstruktive. Ofte blir vi spurt om feedback på deres strategi og rapporter. De vil bli sett i kortene

Sondre Myge Haugland

Ser selskapene i kortene

I 2020 sto Sondre Myge Haugland også bak initiativet til at Skagen, som et av få norske selskaper, lanserte bærekraftrapporter hvert kvartal.

– Vi ønsker å vise hvilke små og store skritt vi tar – og forklare hvorfor. Finansbransjens viktige rolle i en bærekraftig samfunnsutvikling får stor oppmerksomhet, og vi må tydeliggjøre hvorfor vi står inne for en investering.

– Hvordan reagerer selskapene når du kommer på besøk for å høre om bærekraftsarbeidet deres?

– Det er veldig sjelden vi har behov for brannslukning, som i Samsung-tilfellet. Stort sett handler det om sparring, skyggeboksing og oppfølging, og de selskapene vi har kontakt med, er veldig konstruktive. Ofte blir vi spurt om feedback på deres strategi og rapporter. De vil bli sett i kortene, sier Haugland

Han er opptatt av at man må være tålmodig og tenke praktisk, pragmatisk og rasjonelt, fremfor å heve pekefingeren.

– Bærekraft er ikke enkelt å kommunisere, og det handler om langt mer enn miljø. Vi må omfavne positivisme og gå fra bærekraftidealisme til realisme hvis vi skal få en bedre fremtid.

Harer og skilpadder

Apropos bedre fremtid: For å nå bærekraftmålene trengs både «harer» og «skilpadder». De er som yin og yang, påpeker Haugland. Han nevner hvordan Tesla kom inn som en «hare» i bilmarkedet: Et selskap som utvikler seg raskt og innovativt, og leverer nye løsninger verden trenger. Men når det går så kjapt, gjøres det også feil – som «skilpaddene» kan lære av.

– «Skilpadder» er selskaper som ofte oppfattes som trege og kanskje litt bakstreverske. Men samtidig er det nok slik at disse, av ulike grunner, trenger tid og må utvikle seg skritt for skritt for å følge etter «harene». De har ikke sjelden et uutløst potensial, som vil komme til syne på sikt.

Selv om markedet ofte jager «harene», er også «skilpadder» viktige investeringer, mener Haugland:

– Omstillingen til en bærekraftig verden vil skje gradvis over de neste tiårene, og innebære store og omveltende inngrep – men også gradvis skalering og implementering.

Hjemme i det nesten ferdig oppussede huset, heller Sondre Myge Haugland iskaldt vann i glassene våre – og grubler på hva han skal svare på D2s siste spørsmål: «Hvor er han om fem år?»

Han trenger ikke lange tenkepausen:

– Det som er sikkert, er at jeg vil gjøre noe jeg vokser på. Så langt har jeg truffet blinken bra, føler jeg.

Han legger til:

– Jeg synes det er kjempegøy å forstå politikk og samfunnet fra et kommersielt ståsted, og ønsker å bidra mer i slike diskusjoner. Egentlig gjør jeg nok mye av det samme som i dag om fem år. Det skjer vanvittig mye med ESG, og det kommer vel ikke til å skje så mye mindre i årene fremover.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.