Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Datadrevet bærekraft. – Vi var tidlig ute og er blant de mest erfarne på dette området i dag, forteller teknologisjef Morten Hillbom (til venstre). Daglig leder Petter Reistad har tatt med seg konkurranseinstinktet fra tiden som juniorverdensmester inn i oppstartsselskapet.

Datadrevet bærekraft. – Vi var tidlig ute og er blant de mest erfarne på dette området i dag, forteller teknologisjef Morten Hillbom (til venstre). Daglig leder Petter Reistad har tatt med seg konkurranseinstinktet fra tiden som juniorverdensmester inn i oppstartsselskapet.

Celsia-gründerne: – Vi har sett altfor mye grønnvasking

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ledestjernene Petter Reistad og Morten Hillbom vil gjøre Celsia til verdens beste plattform for bærekraftsrapportering. Oppstartsselskapet er verdsatt til 100 millioner kroner.

[D2 kårer Årets ledestjerne 2023– stem på din favoritt på denne siden.]

Ledestjernene Petter Reistad (28) og Morten Hillbom (27) er skjønt enige om de begge er nerder – men på ulike måter. Og man bør kanskje være nerd for å bli best i verden innenfor det ganske nye og lett kronglete feltet bærekraftsrapportering.

– Tidligere har selskapers bærekraftsrapportering vært preget av mange slides og lite data. Vi har sett altfor mye grønnvasking, der bedrifter har vært mest opptatt av å synliggjøre parametere de er gode på, og tåkelegge resten. Ny standardisering gjør det lettere å sammenligne selskaper på bærekraft, men det trengs gode og effektive systemer. Der kommer vår plattform inn i bildet, forklarer Petter Reistad.

Han er daglig leder i programvareselskapet Celsia, der Morten Hillbom er teknologisjef.

Stikkordet er datadrevet bærekraft: Celsia utvikler programvare som effektiviserer EUs nye krav til bærekraftsrapportering, og er på kort tid blitt et av de raskeste lokomotivene på feltet. Runway Fornebu, venturefondet til Kjell Inge Røkke, kjøpte seg inn i 2021, og siden har Celsia fått enda flere av Norges mest velrenommerte selskaper på både eier- og kundelisten.

I tillegg til DNB er selskaper som Aker, Eidsiva, Summa Equity og Verdane blitt kunder, og etter en emisjon i høst ble selskapet priset til 100 millioner kroner. Og dette er bare starten, mener Reistad:

– Potensialet fremover er enormt.

Fakta: Petter Reistad og Morten Hillbom

Alder: 28 og 27 år.

Bakgrunn: Petter Reistad har internasjonal erfaring med programvareleveranse og salg gjennom flere år i it-selskapet Cognite. Morten Hillbom har jobbet som utvikler og «tech lead» i Cognite samt i Cisco i Silicon Valley i USA.

Aktuell: Henholdsvis daglig leder og teknologisjef i oppstartsselskapet Celsia. Har i løpet av bare to år skapt et selskap som har flere av Norges mest velrenommerte selskaper både på eier- og kundesiden. Ble i fjor verdsatt til 100 millioner kroner.

Juryens begrunnelse: På kort tid har Petter Reistad og Morten Hillbom bygget opp et anerkjent programvareselskap innen bærekraftsrapportering. Celsia vokser raskt, og det er flott at et norsk selskap kan bistå med datadrevet bærekraft i det grønne skiftet. Vi ser frem til å følge utviklingen av deres løsninger for bærekraftsrapportering videre.

Bærekraftig finans

Petter Reistad og Morten Hillbom møter D2 i Celsias nye lokaler, et kontorfellesskap i skyggen av KPMG-bygget på Majorstuen i Oslo. Siden selskapet ble etablert for to år siden, har det est ut til 23 ansatte. Snart regner de med å vokse ut av lokalene.

– For å lykkes i start-up-verdenen er man nødt til å være litt unorsk: tenke internasjonalt. Pushe seg ut av komfortsonen. Bevege seg raskt og stort. Hvis man kun velger å operere innenfor de trygge rammene i Norge, stagnerer man, sier Reistad.

De dannet Celsia etter at EU-taksonomien ble lansert i 2020. Den trådte i kraft i år, hvilket innebærer at over 50.000 selskaper i EU og EØS-områdene nå må oppgi bærekraftsscoren sin, på en skala fra null til 100 prosent, sammen med finansiell rapportering. Dette har ført til at «alle» nå vil ha en bit av oppstartsselskapet Celsias digitale verktøy.

– Vi gjør det mulig for selskapene å score seg på en måte som er selvbetjent, rask, nøyaktig og rimelig, sier Morten Hillbom.

Målet er å legge til rette for mer bærekraftig finans ved å gi selskapene verktøy til å oppfylle kapitalmarkedenes krav på en kostnadseffektiv måte som samtidig er lett å etterprøve.

Tidligere enhjørning

Både Reistad, Hillbom og Celsias medgründer Cathrine Dehli (54) har bakgrunn fra it-selskapet Cognite, som i 2021 ble Norges første enhjørning, altså en gründerbedrift som på kort tid ble verdsatt til mer enn én milliard dollar.

Reistad og Hillbom ble bedre kjent da de begge deltok på et såkalt hackaton, der man i løpet av kort tid, for eksempel ett eller to døgn, konkurrerer i team for å skape nye kreative ideer, konsepter, kode eller design innenfor et bestemt felt. I etterkant begynte de å leke med tanken om å starte sitt eget selskap.

Forretningsideen så de klart for seg.

– I Cognite erfarte vi at bedrifter brukte utrolig mye tid og ressurser på å rapportere om bærekraft. Det trigget oss til å prøve å finne nye og gode løsninger som kunne effektivisere denne jobben. Så etter hvert bestemte vi oss for bare å kjøre på, med en «make it or break it»-innstilling. Samtidig var vi opptatt av å ha det litt gøy på veien, sier Reistad.

Grønnvasking. Gründerne Petter Reistad (t.v.) og Morten Hillbom og mener bærekraftsrapportering har vært preget av mange slides, tåkelegging og lite data.

Grønnvasking. Gründerne Petter Reistad (t.v.) og Morten Hillbom og mener bærekraftsrapportering har vært preget av mange slides, tåkelegging og lite data.

Ingenting slår det konsentrerte kicket du får i den brøkdelen av et sekund du krysser målstreken. Seirene i forretningsverdenen kan gi det samme kicket

Petter Reistad – daglig leder

Fakta: Celsia

Celsia utvikler programvare som effektiviserer bærekraftsrapportering i henhold til EUs nye krav.

Inntekter 2022: 5,77 millioner kroner.

Innhentet kapital: 26,4 millioner (20,1 millioner i 2022)

Innhentet støtte: 0,7 millioner (0,7 millioner i 2021)

Eierskap: 65 prosent

Gründere: Petter Reistad, Cathrine Dehli og Morten Hillbom

Antall ansatte: 23

Antall kunder: 30

Andre eiere:

  • DNB Ventures (8,29 %)
  • RunwayFBU (6,48 %)
  • Firda Seed (6,73 %)
  • Fred Olsen & Co (Bonheur) (5,18 %)
  • Finstart Nordic (5,18 %)
  • StartupLab (3,84 %)
  • Firda (5,18 %)

Kilde: Celsia

Skiløper og gangstarapper

Petter Reistad kommer fra en sporty familie. Oldefar Ole Reistad deltok i både sommer- og vinter-OL, i henholdsvis femkamp og militært patruljeløp. Lillesøsteren, håndballspiller Henny Reistad (24), spiller for Team Esbjerg i Danmark og ble Norges toppscorer i VM i fjor. Selv var han i verdenstoppen i langrenn, men la opp etter at han ble juniorverdensmester i 2014. Men han har beholdt konkurranseinstinktet.

– Ingenting slår det konsentrerte kicket du får i den brøkdelen av et sekund du krysser målstreken. Seirene i forretningsverdenen kan gi det samme kicket. Vi må jobbe hardt, men huske å feire seirene på veien. På samme måte er det også viktig å bevege seg ut av «boblen» av og til og kjenne på smerten ved nederlag. Som gründer må man kunne takle både oppturer og nedturer, akkurat som i toppidretten.

Morten Hillbom beskriver kollegaen slik:

– Han er rå på å motivere teamet, en ordentlig «hypemaskin». Veldig kommersiell, visjonær, energisk og smart.

– … og Morten er dedikert, pedagogisk, humoristisk, en god utvikler og leder. Ett eksempel er da han laget en gangstarap-video som forklarer de nyeste EU-direktivene for bærekraft. Han er flink til å formidle knusktørre ting på en lettfattelig måte, parerer Reistad, før han viser frem rapvideoen på skjermen på veggen, der kollegaen har rollen som rapper.

Hillbom jobbet for teknologiselskapet Cisco i Silicon Valley i USA i 2017 og forteller at han alltid har vært drevet av å skape, og derfor søkt seg til miljøer hvor folk lager kule ting – gjerne på veldig kort tid.

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Må øke farten

Nå som EU-taksonomien er blitt satt ut i praksis, er mange konkurrenter på vei inn i det samme markedet som Celsia opererer i, for å skape effektive løsninger for bærekraftsrapportering.

– Vi var tidlig ute og er blant de mest erfarne på dette området i dag. Men både reglene og teknologien kommer til å endre og regulere seg kjapt, og vi er nødt til å ligge i forkant hele tiden. Ellers sakker vi akterut. For å ta markedsandeler fremover må vi dessuten fortsette å se ut av Norge, sier Hillbom.

«Det vil være avgjørende at vi lykkes utenfor Norge i løpet av 2022», skrev Petter Reistad i mars i fjor, i forbindelse med satsingen Årets nyskapere i DN.

– Skrev jeg det? Oops! Vi har nok vært i overkant ambisiøse med noen av målene vi har satt oss. Ting tar jo tid, men vi har kommet et godt stykke på vei. Vi vokser fort og har i dag 30 kunder. Fem av dem er utenfor Norge, den største i Frankrike. I tillegg har vi etablert kontorer i København og Berlin, for å komme tettere på kundene våre ute. Den største utfordringen er at vi har hatt en jevn veksttakt på salg og kunder. Heretter må farten akselereres, sier Reistad.

Vi har nok vært i overkant ambisiøse med noen av målene vi har satt oss

Petter Reistad, daglig leder i Celsia

Fakta: Ledestjerne-juryen 2023

Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.

Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.

Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.

Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.

Myten om flyten

«Enjoy the adventure!» lyder en av kjerneverdiene de tre Celsia-gründerne har satt for selskapet. Det gjenspeiler at de ser på selskapet som lagsport, ofte med lange, tunge og intense dager.

– For å holde på med dette i lengden må det være gøy, trigge oss hver eneste dag. Vi har et mangfoldig team, med ansatte fra 14 ulike nasjoner og en kvinneandel på 60 prosent, noe som er uvanlig i denne typen start-ups. Flere er tidligere idrettsutøvere, så konkurransementaliteten er på topp, sier Reistad og slår fast:

– Når alle er motivert for arbeidsoppgavene og har det morsomt mens det pågår, gjenspeiler det seg også i bedre resultater.

– Hvor går veien videre?

– Vi skal bli verdens beste plattform for styring av rapportering på bærekraft. Målet vårt er å få tusen kunder på fem år, svarer Petter Reistad kontant.

Morten Hillbom tar over:

– Jeg er glad for at vi tok dette valget, å starte et selskap som kan gjøre en forskjell, gjøre verden til et litt bedre sted. Vi kunne jo endt opp med å lage dataspill …

Samtidig har duoen også rukket å innse at det er veien som er selve målet. For selskap som Celsia kommer ikke til et punkt der man bare kan slenge bena på bordet.

– Alle ser jo frem til det punktet der alt bare flyter og går av seg selv. Men så leser man intervjuer der selv ledere av store enhjørninger sier at de aldri har kommet til det punktet. De lurer seg selv. Forventningene blir større og større. Så vi har vel innsett at det aldri blir bedre, men at man blir bedre til å håndtere det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.