Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Også designer. Luqman Wadood har tidligere startet et designbyrå, og står også bak designen på debattnettstedet Jeune.no. – Det er den nerdete siden av meg som har fått meg dit jeg er i dag, sier han, kaller teknologi, design og medier en «givende og terapeutisk» treenighet.

Også designer. Luqman Wadood har tidligere startet et designbyrå, og står også bak designen på debattnettstedet Jeune.no. – Det er den nerdete siden av meg som har fått meg dit jeg er i dag, sier han, kaller teknologi, design og medier en «givende og terapeutisk» treenighet.

Ledestjernen er fan av å være «yngst og dummest i rommet»: – Det er da man lærer mest

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Stavanger

Debattnettstedet Jeune.no ble startet for å slippe til unge stemmer. Nå snuser en større medieaktør på selskapet til ledestjerne Luqman Wadood.

– Jeg hadde ikke troen på dette prosjektet i det hele tatt. Det skulle jo bare være en liten hobby ved siden av studiene, sier Luqman Wadood (20) fra Stavanger.

Ett år etter oppstarten kan han registrere at Jeune.no, debattsiden Wadood så for seg som en lavterskelversjon av Aftenpostens SiD-sider, har vokst kraftig og fått stor nasjonal oppmerksomhet. VG, TV 2 og Nettavisen får – gratis – gjengi de beste og mest aktuelle innleggene, ved å kreditere Jeune.no.

Siden starten har han publisert totalt 425 innlegg på nettstedet. Deres beste måned så langt var i august i fjor, med 77.000 sidevisninger. Lesingen av Jeune-innlegg hos samarbeidspartnerne kommer i tillegg.

Og kanskje er gevinsten rett rundt hjørnet. Det er godt mulig Jeune blir overtatt av en «storebror» i medielandskapet, og det blir i så fall ikke gratis.

– En større mediebedrift har vist interesse for både meg og Jeune. Det er utrolig spennende at det lille hobbyprosjektet jeg startet for et år siden, kan ta en slik retning. Vi får se hva som skjer, sier Wadood, som denne sommeren skal jobbe i VGs Z-avdeling.

Fakta: Luqman Wadood

Alder: 20 år.

Bakgrunn: Fra Stavanger. Startet flere små gründerselskaper før han etablerte nettstedet Jeune.no for ett år siden, der han er ansvarlig redaktør.

Aktuell: Tidligere i år ble han yngste medlem i Kringkastingsrådet. Har sommerjobb i Z-avdelingen til VG, men satser også på å videreutvikle Jeune.

Juryens begrunnelse: Luqman Wadood har vist seg som en fremadstormende aktør i mediebransjen, ikke minst som tilrettelegger for nye stemmer. Som ansvarlig redaktør for Jeune har han på kort tid skapt en lett tilgjengelig kanal for unge samfunnsdebattanter, som også har fungert som en portal videre inn i større medier.

Rett, rus og klima

Omgitt av fargesprakende graffiti og blinkende flipperspill har Luqman Wadood slått seg ned i et knøttlite glassbur hos Innovation Dock ved kaien i Stavanger.

Laptopen er åpen, han peker, forklarer og viser hvilke type innlegg som fenger mest og forteller hva han ikke er så keen på å publisere. Utenfor vindusflatene klasker bølgene mot bryggekanten.

– Jeg startet Jeune fordi flere unge trenger en arena der de kan ta opp temaer som er viktige for dem, og skrive om det med sjel.

Siden nåløyet for å slippe gjennom på Aftenpostens debattsider for ungdom er trangt, var målet å slippe til langt flere unge stemmer med sterke personlige meninger. Temaene som dominerer på nettstedet, er politikk og samfunn: arbeid, diskriminering, rus, ekstremisme, helse, lov og rett.

– De skriver om alt fra Onlyfans til klima. Når jeg ser hvor stort engasjement et innlegg kan skape, tenker jeg: «Jeune trengs!»

Likevel publiserer redaktør Wadood bare innlegg han mener er av god kvalitet og bidrar til å engasjere folk. Dårlig språk, rene politiske ytringer og upersonlige innlegg kjeder ham.

– For å si det sånn: Research, faktasjekk og redigering tar utrolig mye tid, så jeg har to ansatte på deltid.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Tatt på sengen

Ved siden av jobben som ansvarlig redaktør, som «i alle fall er en fulltidsjobb», studerer Luqman Wadood rettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Og tidligere i år fikk han et høythengende verv som tok ham helt på sengen.

– Da jeg fikk den telefonen fra Kulturdepartementet … jeg var sikker på at det var en prank. Ble jeg spurt om å være det yngste medlemmet i Kringkastingsrådet? Noen måtte tulle med meg. «Seriøst?» var alt jeg klarte å svare. Jeg googlet mobilnummeret for å sjekke om det virkelig var fra departementet, forteller han lattermildt.

Men det var ingen spøk. Nå kaller han seg fan av å være den «yngste og dummeste» i rommet. Det er da man lærer mest, mener han. Han er opptatt av å si noe på hvert eneste rådsmøte, mener man må bruke den muligheten man har til å snakke på vegne av grupper og personer som vanligvis ikke kommer til.

Wadoods foreldre er fra Sri Lanka, men han «tenker sjelden på hudfargen sin». Det er derimot noe helt annet han ikke får fred fra.

– Jeg lider av bedragersyndromet, innrømmer 20-åringen.

Bak kulissene

Bedragersyndromet er også kjent som bedragerfenomenet, og handler om «en underliggende frykt for å bli avslørt som en bedrager». Det forekommer gjerne hos høyt presterende personer, som ikke alltid er i stand til å akseptere sin egen suksess eller posisjon. Ofte tilskriver de prestasjonene til flaks fremfor evner, ifølge Norsk Helseinformatikk.

– Jeg liker ikke å stikke meg frem, trives best bak kulissene. Jeg slettet Instagram-kontoen fordi jeg ikke trenger den konstante oppmerksomheten. Det var et helt bevisst valg, selv om jeg hadde tusenvis av følgere og fikk hundrevis av likes, forteller Wadood.

Han er ikke så glad i å posere, men la ut treningsbilder og skrytebilder for å imponere andre. Det føltes som en lettelse da han sluttet med både Instagram og Snapchat, der han hadde 700.000 i såkalt snapscore – han ble «klarere i hodet».

Jeg føler meg ung og dum, både som medlem i redaktørforeningen og Kringkastingsrådet

Luqman Wadood

Han sier Jeune.no føles som noe som er viktigere enn ham selv, selv om han beskriver læringskurven som nesten uvirkelig bratt. Unge, engasjerte folk skriver stadig meldinger til ham om at «Jeune er viktig».

– Det er fantastisk å skape noe stort, men samtidig krevende å stupe ut i noe nytt og ukjent. Jeg føler meg ung og dum, både som medlem i redaktørforeningen og Kringkastingsrådet. Det er krevende å ta plass, men samtidig man det av og til, for å få til noe.

Han mener bedragersyndromet bidrar til å gjøre ham mer jordnær, og sier han er tilhenger av janteloven.

– Riktignok er jeg ung og kan se ting fra et annerledes perspektiv, men jeg har også respekt for, og lytter til, de som er eldre og har mer erfaring. Du har to ører og én munn for en grunn!

Viktig arena. Luqman Wadood startet nettstedet Jeune.no fordi han mener flere unge trenger en arena der de kan ta opp temaer som er viktige for dem, og skrive om det med sjel.

Viktig arena. Luqman Wadood startet nettstedet Jeune.no fordi han mener flere unge trenger en arena der de kan ta opp temaer som er viktige for dem, og skrive om det med sjel.

Fakta: Ledestjerne-juryen 2022

Morten Thorsby (26), profesjonell fotballspiller og fjorårets vinner av Ledestjerner. Driver stiftelsen We Play Green.

Ada Martini Strøm (32), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (35), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Line Elvsåshagen (32), tekstforfatter og programleder i NRK.

Lene Liebe Delsett (36), paleontolog og forfatter, ansatt som forsker i det tverrfaglige prosjektet Collecting Norden ved Institutt for arkeologi, konservering og historie ved Universitetet i Oslo.

Arild Eriksen (49), partner i arkitektkontoret Fragment.

Russelogoer

Like fullt ser Luqman Wadood på Jeune.no som en byggestein i karrieren, selv om han ikke helt vet hvor det vil ta ham videre. Da han var yngre, designet han russelogoer, tjente nok på det til å finansiere førerkortet.

– Jeg liker å jobbe for å se resultater. Foreldrene mine vokste opp i Sri Lanka under borgerkrigen, og de har lært meg hvor viktig det er å ha en trygg og god jobb.

Familien bodde i Montreal i Canada i ti år, der faren jobbet som flyingeniør for Air Canada. Han minnes skolegangen der som autoritær: Elevene var som små soldater, de sto nærmest i giv akt for å hilse på læreren hver dag.

– Overgangen fra Canada til Norge var dramatisk. Her er du kamerat med læreren din, og kan gå i sokkelesten i klasserommet. «What, er dette en felle?» tenkte jeg de første dagene på norsk skole.

Moren er lokalpolitiker og jobber i politiet, og Wadood har vokst opp i en samfunnsengasjert storfamilie.

– Foreldrene mine har brukt tid på meg, og inspirert meg til å tenke kreativt og utenfor boksen – noe jeg er veldig glad for i dag.

Tør å ta plass

20-åringen ser også opp til folk som er annerledes og våger å stikke seg ut, de som setter spørsmålstegn ved etablerte sannheter og tør å stå for meningene sine.

– Danby Choi er en av dem, redaktør i kulturavisen Subjekt. Han har en så klar stemme i samfunnsdebatten. Når det er sagt, betyr det ikke at jeg er enig i alle uttalelsene hans. Men jeg liker at han står for det han mener.

Luqman Wadood rusker seg lett i håret og retter litt på klærne. Han spør om han kan få gi noen råd til andre unge som vil opp og frem.

– Våg å ta plass. Våg å være annerledes. Det er mer enn nok av tradisjonelle mennesker der ute som tenker som alle andre. Det vi derimot trenger, er kloke hoder som kommer med nye og innovative løsninger som kan gjøre en forskjell.

– Hva gjør du selv om et par–tre år?

– Jeg vet ikke helt. Jeg vil studere mer, men vet ikke hvilken retning jeg vil ta. Og jeg vil fortsette med Jeune, men er opptatt av å videreutvikle konseptet. Det siste året har vært så hektisk at jeg må tenke på meg selv. Man er nødt til å tjene penger på slike prosjekter, for at det skal være bærekraftig.

D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.