Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Salat-pusheren. Alle vet at sunn mat er best, og Vilde Regine Tellnes gjør det enklere å velge et slikt alternativ på farten.

Salat-pusheren. Alle vet at sunn mat er best, og Vilde Regine Tellnes gjør det enklere å velge et slikt alternativ på farten.

Hun tar opp kampen mot den usunne ferdigmaten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Bergen

Ledestjernenominerte Vilde Regine Tellnes vil gjøre Norge lettere – med salatautomater.

– Det er helt sykt å tenke på at fedme koster Norge 68 milliarder kroner i året. Syv av ti nordmenn er overvektige, og ett av fire barn. Når vektoppgangen blant nordmenn er så stor at det i dag faktisk er normalt å være overvektig, må noe gjøres, sier Vilde Regine Tellnes (26).

Bergenseren, som er en av D2s 30 ledestjerner under 30 år i 2021 og en av gründerne bak oppstartsbedriften Healthy Eats, var selv overvektig som barn.

Nå står hun foran en «vegg» av salat i Bergen Storsenter, en stor og kvadratisk automat som ligner mye på pakkeautomatene Posten har satt ut i norske byer det seneste året. Forskjellen er at lukene i «salatboksen» er gjennomsiktige, slik at man kan velge den bollen som frister mest. Med et enkelt tastetrykk på en skjerm, og påfølgende kortbetaling, åpner en av de mange lukene seg med et lite klikk.

Produktet til Healthy Eats er inspirert av Sweetgreen, det amerikanske foodtech-selskapet som ble en enhjørning i 2018 – altså nådde en verdi på én milliard amerikanske dollar på kort tid. Målgruppen er folk på farten som er på jakt etter sunne, bærekraftige lunsjalternativer, eller som vil grabbe med seg takeaway-mat hjem til middag.

Fakta: Vilde Regine Tellnes

Medgründer og administrerende direktør i Healthy Eats.

Født i 1994. Bosatt i Bergen.

Utdannet samfunnsøkonom.

Startet i fjor selskapet Healthy Eats sammen med Arve Førland Eide, et sunt hurtigmat-konsept med store skaleringsmuligheter.

Målet er å bygge opp salatautomater over hele Norge, før Skandinavia og Europa står for tur.

Mindre utslipp, bedre helse

– Jeg brenner for å gjøre det enklere å spise sunnere, og det handler både om å minske klimagassutslippet og bedre folkehelsen, sier Tellnes.

Kjøtt fra storfe fører til nesten åtte ganger så mye global oppvarming som kjøtt fra kylling og laks. Derfor prøver bergenseren å spise minst mulig rødt kjøtt i hverdagen, og Healthy Eats unngår også storfekjøtt i salatene de selger. I stedet satses det på vegetariske retter – eller retter med nettopp laks eller kylling.

– Mange klager på tilgang på sunne alternativer, i alle fall hvis man vil ha en kjapp matbit i en travel hverdag. Den vanligste unnskyldningen for ikke å spise sunt, er at man ikke har tid. I tillegg er det dyrere å kjøpe friske ferdigsalater enn en burger. Sånn bør det jo ikke være, sier Tellnes.

I fjor ble 26-åringen også ferdig med en mastergrad i samfunnsøkonomi. I løpet av studietiden – da hun gikk på Gründerskolen i 2019 – tilbrakte hun også en periode i Silicon Valley fordi hun var nysgjerrig på det hun kaller «skaperboblen». Hun ville lære mer om teknologi og entreprenørskap og jobbet gratis i tre måneder for den teknologiske oppstartsbedriften Cobalt.

– Jeg ble så inspirert! Jeg så hvor offensivt gründerspirene der borte tenkte, det var bare «go for it», liksom. De kunne ha fem ideer samtidig, og så satset de på at det kanskje ble noe stort av ett av disse prosjektene, forteller hun.

Bærekraftig mat. Glem rødt kjøtt. Blant rettene til Healty Eats er både kylling-, fisk- og vegetarretter representert.

Bærekraftig mat. Glem rødt kjøtt. Blant rettene til Healty Eats er både kylling-, fisk- og vegetarretter representert.

Teknologiboblen

I San Francisco fikk hun et innblikk i hvor stor rolle teknologi kan ha i fremtidens hverdag.

Det var her hun ble kjent med hurtigsalatkjeden Sweetgreen, gikk på robotkafeer etter jobben og handlet på Amazon Go-butikker, hvor hun skannet seg inn i lokalet ved hjelp av en app, plukket med seg varene hun ville ha og fikk kvitteringen på mobilen da hun forlot butikken, helt uten å ha vært i kontakt med et annet menneske.

– Jeg oppdaget så mange fantastiske konsepter, og bare noen måneder etter at jeg kom hjem bestemte vi oss for å satse på Healthy Eats, som vi håper vil revolusjonere hurtigmatindustrien ved å tilby en alt i ett-løsning av teknologi, bærekraft og distribusjon, sier 26-åringen, som også har gått på start-up-skolen i Bergen for å lære mer om gründerskap.

I november 2020 satte de opp sin første «food wall» i et kjøpesenter i Bergen, og i dag har de seks salatautomater plassert rundt omkring i byen. Målet er 100 nye plasseringer i Norge innen 2025 – deretter står Skandinavia og Europa for tur.

– I dag selger vi i snitt cirka 50 salatboller per automat hver dag, målet er å komme opp i 200. Konseptet vårt bygger på fart, og er enkelt å oppskalere siden vi gjennom et samarbeid med et sentralisert kjøkken er rigget for å innta alle de store byene i Skandinavia. Vi er også veldig arealeffektive og har høy omsetning per kvadratmeter, dessuten leaser vi automatene, sier Tellnes.

Fakta: Juryens begrunnelse

Alle vet at sunn mat er best, og Vilde Regine Tellnes gjør det enklere å velge et slikt alternativ på farten. Koblet med et bærekraftig konsept og ny teknologi fremstår Healthy Eats som en både riktig og spennende løsning. Juryen ser frem til å følge Bergensselskapets salatvegger videre.

Ny emisjon

Hun er ikke den eneste som har tro på konseptet: I fjor ble Healthy Eats tildelt én million kroner gjennom Stud-Ent, Forskingsrådets nasjonale konkurransearena. I tillegg fikk selskapet 100.000 kroner i markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge.

De har også nylig hentet 1,5 millioner kroner i friske penger fra investorer som har signalisert at de er interessert i å investere langsiktig. Ved utgangen av 2022 er det planlagt en ny emisjon.

Fremover kan det bli aktuelt å utplassere salatautomater på sykehus, hoteller, flyplasser og kjøpesentre over hele Norge, opplyser Tellnes.

– Siden vi slipper store utgifter som personal- og leiekostnader, og det i tillegg er enkelt å skalere volumet etter behov, har vi stor tro på konseptet vårt. Og så er det jo skikkelig digg mat, sier hun.

Enkel lunsj. Med et tastetrykk og påfølgende kortbetaling, åpner en av de mange lukene seg med et lite klikk. Vilde Regine Tellnes og Healthy Eats selger rundt 50 salatboller per automat hver dag.

Enkel lunsj. Med et tastetrykk og påfølgende kortbetaling, åpner en av de mange lukene seg med et lite klikk. Vilde Regine Tellnes og Healthy Eats selger rundt 50 salatboller per automat hver dag.

Skalerbart

Investor Tom Georg (59) Olsen har også tro på Tellnes og selskapet hennes. Gjennom investeringsselskapet TGO as har han investert en halv million kroner i Healthy Eats.

– For at jeg skal investere i et selskap må det handle om et produkt jeg både tror på og har innsikt i å mene noe om. Men det i seg selv er ikke tilstrekkelig. Jeg ser også på teamet som står bak. Da jeg møtte Vilde for første gang på et foredrag jeg holdt for organisasjonen Future Leaders, var det klart at hun hadde noe spesielt ved seg, sier Olsen.

Hun fremsto fremoverlent, ambisiøs og «på ballen», sier Olsen. Da hun kom bort til ham etter foredraget, stilte hun gode spørsmål, og det var tydelig at hun ville lære mer for å kunne bygge et selskap, sier han.

– Det er noen ideer det er lett å ha tro på umiddelbart, og Vilde og hennes medgründer har kommet opp med en slik idé. Å ha en så datadrevet innsikt gir enorme fordeler, de ser veldig klart og tydelig hva og hvor mye som selges når og hvor, noe som gjør det enkelt å skalere opp etter behov, sier Olsen.

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Etterlyser kvinner

Vilde Regine Tellnes er klar på at de må bygge volum for å tjene penger, og er også klar over at det er lett å «stjele» ideen. Men hun er ikke redd for at de skal vokse for fort. Hun er heller ikke redd for å ta risiko eller å tenke stort, og har lite til overs for janteloven.

– Man er nødt til å ha en lidenskap i bunnen for å lykkes med noe, uansett hva det dreier seg om. Samtidig undrer jeg meg over at det er så få kvinnelige gründere. Selv om andelen er økende, er det fortsatt altfor få. Er årsaken at kvinner ikke tør å ta en risiko? At de er redde for at gründerskap innebærer for mye jobb? Jeg vet ikke. Men jeg tror uansett vi kvinner må bli flinkere til å hjelpe hverandre opp og frem. Da vil flere få mer selvtillit til å våge å ta sjansen, sier Tellnes.

– Hvem er ditt største forbilde?

– Det er enkelt å svare på: tidligere Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. Hun er uredd, tør å utfordre, by på seg selv og dele personlige erfaringer. I tillegg til å være en fantastisk forretningskvinne, er hun også opptatt av å være en god mor. Å gjøre karriere betyr ikke at man må velge bort noe, det går fint med både-og.

For å få flere kvinner inn i oppstartsbedrifter må man ufarliggjøre det, tror Tellnes.

– Vi må dele erfaringer og få frem at det finnes vanvittig mange tilskuddsordninger i Norge som er med på å senke risikoen ved å starte eget selskap. Det tror jeg faktisk mange ikke er klar over. Vi må huske på at teknologi og start-ups er med på å forme fremtiden vår, og den fremtiden vil jeg være en del av.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.