Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sitt livs kamp. Kampen for å redde verden fra urovekkende klimaendringer er fotballspiller Morten Thorsbys viktigste kamp noensinne.

Sitt livs kamp. Kampen for å redde verden fra urovekkende klimaendringer er fotballspiller Morten Thorsbys viktigste kamp noensinne.

Lagkameratene ga fotballproff Morten Thorsby applaus da han delte nyheten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Genova

Toppfotballsjef Lise Klaveness: Jeg har aldri opplevd en fotballspiller som har tatt et så tydelig standpunkt.

– Jeg blender ikke akkurat inn, da.

Lyslugget og høyreist er fotballproff Morten Thorsby (25) godt synlig på Stadio Luigi Ferraris når han spiller for italienske UC Sampdoria. Han vekker også oppsikt der han står og lener seg over et rekkverk for å beundre utsikten fra sjøpromenaden over Nervi utenfor Genova, den fargerike landsbyen som markerer begynnelsen på den italienske rivieraen.

Noen forbipasserende tenåringsjenter knipser diskré et bilde av ham med mobilen når de er på trygg avstand, «Grande Morten!» utbryter en blid italiensk fyr, og får et smil i retur fra den norske fotballspilleren.

På Thorsbys to første år i Sampdoria har han spilt rundt 60 kamper i Serie A, den 189 centimeter høye løpsmaskinen har også befestet sin posisjon som midtbanekriger på Ståle Solbakkens norske landslag. Samtidig er han i angrepsposisjon i sitt livs viktigste kamp:

Kampen for å redde verden fra urovekkende klimaendringer. Det gjør ham til en av D2s 30 ledestjerner under 30 år i 2021.

Hvem bør bli årets ledestjerne 2021? Stem på din favoritt her.

Fakta: Morten Thorsby

Født i 1996 i Oslo.

Profesjonell fotballspiller for UC Sampdoria i Genova i Italia. Har tidligere spilt for Heming, Lyn, Stabæk og Heerenveen.

Kjemper for et grønt skifte i fotballverdenen. I tillegg til å påvirke egen klubbledelse, egne lagkamerater og eget lokalsamfunn i grønn retning, startet han i fjor stiftelsen We Play Green, som har som mål å inspirere fotballklubber og –spillere over hele verden til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg. Han vil også lage et slags Champions League for bærekraft.

10 A-landskamper for Norge i skrivende stund.

weplaygreen.com

Klimaangst

– Miljøengasjementet mitt begynte for alvor i 2014, det året jeg fikk kontrakt med SC Heerenveen.

Fotballspilleren fra Heming på Oslo vest var kun 18 år, og hadde nylig blitt solgt fra Stabæk til den nederlandske klubben. Nå bodde han langt ute på et jorde, spilte fotball og hadde masse fritid som han brukte på å lese seg opp på miljøutfordringene.

– Jeg merket fortvilelse og en ubehagelig uro i kroppen da jeg forsto hvor enormt dette problemet faktisk er, hva som i verste fall kan bli konsekvensene. Jeg følte både på en maktesløshet og et sinne fordi miljøproblemene ikke blir tatt på alvor, og utviklet nok en form for klimaangst, legger han til.

Den første tanken som slo ham var: «Hva kan jeg gjøre som enkeltperson?»

Det andre og tredje året i Heerenveen var han inne på tanken om å slutte som fotballproff: Hvordan kunne han rettferdiggjøre et så egoistisk, personlig prosjekt når kloden sto overfor en så alvorlig klimakrise?

– Men da familien min kom ned på besøk, diskuterte vi saken og konkluderte med at det beste jeg kan gjøre for miljøet, er å bli så god som mulig i fotball, slik at jeg kan bruke min påvirkningskraft og være en rollemodell og inspirere andre til å engasjere seg i saken, sier han.

Postkort. Morten Thorsby har funnet sitt Mini-Cinque Terre i landsbyen Nervi like utenfor Genova. – Et av mine favorittsteder, sier han.

Postkort. Morten Thorsby har funnet sitt Mini-Cinque Terre i landsbyen Nervi like utenfor Genova. – Et av mine favorittsteder, sier han.

Nummer to

Kvelden i forveien: det er klart for sesongens første seriekamp på Sampdorias hjemmebane, der nordmannens italienske lag skal møte storklubben AC Milan. Tilskuerne er endelig tilbake.

Stadionet fra 1911 – et av Italias eldste – har normalt kapasitet til 36.600 tilskuere, men teller nå bare 15.000. Alle som vil inn, må vise koronasertifikat og får målt temperaturen i pannen på vei inn inngangsporten. Stemningen på tribunene er likevel elektrisk, publikum jubler over å være tilbake.

Nede på banen står Morten Thorsby, for første gang i en seriekamp ikledd trøye nummer 2, og ikke nummer 18, som han har spilt med de seneste årene. Draktbyttet er nøye planlagt og et nytt grep i 25-åringens klimakamp.

– Tallet «2» refererer til Parisavtalens mål om å holde den globale oppvarmingen under to grader. For å si det sånn, i fotballverdenen er trøye nummer 2 et veldig lite sexy nummer, det er stort sett forholdt høyrebacker. Og da jeg spurte kapteinen om jeg kunne få tildelt det nummeret, så han jo litt rart på meg. Egentlig er det ikke dette et nummer man ønsker seg. Men for meg har det en stor symbolsk betydning, sier Thorsby.

Da han fortalte lagkameratene i Sampdoria bakgrunnen for trøyevalget, brøt det ut applaus i garderoben.

– Etterpå var det flere som kom bort til meg, stilte spørsmål og ville vite mer om klimakrisen. Det var en liten seier i seg selv, det at flere etterspør kunnskap om denne viktige saken. For til syvende og siste handler det jo om å sikre fremtiden til barna og barnebarna våre, sier fotballspilleren.

AC Milan vinner kampen 0–1 etter en tidlig scoring av Brahim Diaz. Men lysluggen fra Heming spiller hele kampen og blir kåret til Sampdorias beste spiller.

Som regionsavisen Corriere della Sera skriver dagen etter: «Han spilte for to.»

– Selfie? Morten Thorsby har fått et godt forhold til den lokale fansen, og stiller velvillig opp på bilder.

– Selfie? Morten Thorsby har fått et godt forhold til den lokale fansen, og stiller velvillig opp på bilder.

God nummer to. Nummeret i seg selv er kanskje ikke så sexy i fotballverdenen, men for Morten Thorsby har nettopp nummer to stor betydning.

God nummer to. Nummeret i seg selv er kanskje ikke så sexy i fotballverdenen, men for Morten Thorsby har nettopp nummer to stor betydning.

Smittende engasjement

Morten Thorsby er kanskje Norges mest miljøbevisste fotballproff, og engasjementet hans har vist seg å være smittende. Det første året hans i Heerenveen i Nederland kjørte alle spillerne bil til treningsfeltet, bortsett fra Thorsby, som syklet. Året etter syklet alle.

Da han forlot klubben, hadde Heerenveen også fått et solcelleselskap som draktsponsor, en mer plantebasert kantinemeny og det mest energieffektive stadionet i den nederlandske toppserien. Engasjementet hans fortsatte for fullt da han flyttet til Genova i Italia for å spille for Sampdoria:

På kort tid var det satt opp resirkuleringsdunker på stadion, det ble installert elbil-ladere på parkeringsanlegget. Thorsby tok initiativ til, og satte i gang, et plastprosjekt for å gjøre Genova til en «grønnere» by, blant annet ved å plukke søppel i fjellene utenfor byen.

Flere lagkamerater begynte å kjøre elbil som Thorsby, og i fjor sommer ble han invitert av Italias klimaminister Sergio Costa, der han la frem planene sine om stiftelsen We Play Green. Målet med stiftelsen er å inspirere fotballklubber – og spillere over hele verden – til å bruke sin påvirkningskraft til å oppfordre andre til å ta mer miljøvennlige valg.

Fakta: Juryens begrunnelse

Fotballspillere forbindes gjerne med raske biler og harde taklinger. Morten Thorsby, derimot, som spiller for den italienske klubben UC Sampdoria, skiller seg ut med sitt sterke miljøengasjement.

Han driver stiftelsen We Play Green, som skal inspirere, engasjere og hjelpe klubber og spillere til å redusere sitt klimaavtrykk. Fotballspillere er forbilder for svært mange, og juryen mener hans stemme kan være med på å synliggjøre idrettens samfunnsansvar også når det gjelder bærekraft.

Morten Thorsby er en av de nominerte som har et internasjonalt nedslagsfelt.

Akklimatisert. Nei, han ser kanskje ikke akkurat ut som en italiener, Morten Thorsby. Men han lærte seg italiensk på rekordtid for å sette seg inn i kulturen og væremåten, og har også lært seg å spise og drikke som en italiener.

Akklimatisert. Nei, han ser kanskje ikke akkurat ut som en italiener, Morten Thorsby. Men han lærte seg italiensk på rekordtid for å sette seg inn i kulturen og væremåten, og har også lært seg å spise og drikke som en italiener.

Beach clubbing

Nå, på fridagen sin etter kamp, sitter han på den populære beach cluben Bagni Medusa i Nervi plassert på en spiss klippe ut mot havet. Thorsby spiser en treretters lunsj med pasta til hovedrett, dagens hovedmåltid for italienere.

Han lærte seg flytende italiensk på rekordtid da han flyttet til Genova, for lettere å sette seg inn i kulturen og væremåten, bli bedre respektert både på laget og i lokalmiljøet. Etter noen måneder gestikulerte han også som en italiener.

Han kjenner flere av dem som jobber på Bagni Medusa, liker å tilbringe varme, solfylte fridager på strandklubben, enten det blir svømming eller suping på eget brett. Flere lokale gjester gjenkjenner ham, et par smågutter kommer bort for å ta en selfie med idolet sitt. Thorsby stiller villig opp.

Helst ville han ta intervjuet på Skype, siden han har innført personlig flystopp og vil at også andre skal reise på en miljøvennlig måte – altså egentlig ikke reise i det hele tatt hvis det ikke er nødvendig. Til slutt ga han etter, og lot D2 komme på besøk til Italia.

– Man må veie fordelene mot ulempene. Hvis en ledestjerne-reportasje her kan få flere til å engasjere seg i klimakampen, er det kanskje verdt det, at dere tok turen for å treffe meg, sier Thorsby.

Han er dessuten fullstendig klar over at et liv som profesjonell fotballspiller byr på dilemmaer.

– Jeg elsker Italia og lever drømmen som fotballspiller. Hver dag minner jeg meg selv på hvor heldig jeg er. Men jobben min skaper utfordringer miljømessig: Jeg må jo også spille bortekamper, dessuten spiller jeg landslagskamper hjemme i Norge og i andre land. Som profesjonell fotballspiller jeg fly, det er et uunngåelig problem.

Pool-party. Strandklubben Bagni Medusa i Nervi er et av Morten Thorsbys foretrukne steder når han ikke trener eller spiller kamp. Fansen stiller gjerne opp til en liten match i saltvannsbassenget ute ved klippene.

Pool-party. Strandklubben Bagni Medusa i Nervi er et av Morten Thorsbys foretrukne steder når han ikke trener eller spiller kamp. Fansen stiller gjerne opp til en liten match i saltvannsbassenget ute ved klippene.

«Vår tids viktigste sak»

Toppfotballsjef Lise Klaveness (40) sier hun er stolt over at Morten Thorsby er en norsk fotballspiller.

– Han er definitivt en ledestjerne i rett betydning, mener hun.

– Jeg har aldri opplevd en fotballspiller som har tatt et så tydelig standpunkt og dedikert seg så mye til en så viktig sak. Det er rett og slett imponerende. Vi må huske på at han konkurrerer i verdens største idrett og er under et enormt press for å prestere best mulig i jobben sin, men samtidig engasjerer han seg så sterkt i miljøsaken, og han har fått det til på en så ukontroversiell måte. Han er helt klart spesiell, sier Klaveness.

Hun peker på at 25-åringen har gitt fotballmiljøet en plattform som gjør det lettere å engasjere seg i det hun kaller «vår tids viktigste sak»:

– Morten tar virkelig bladet fra munnen, og setter ord på dilemmaene toppfotballen står i når det gjelder klima og klimaavtrykk. I dette minefeltet har han klart å skape et samarbeid på tvers som det står respekt av. Jeg er spent på hva han kommer til å få til på sikt!

Fakta: Ledestjerner 2022

D2 og Dagens Næringsliv presenterer 30 personer under 30 år som vil gjøre verden mer bærekraftig gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper.

2022-kåringen er basert på at leserne har nominert sine kandidater. Ut fra disse har en uavhengig jury plukket ut 30 ledestjerner, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

I høst vil juryen, sammen med leserne, kåre Årets ledestjerne blant disse 30. Les mer om kåringen på DN.no/ledestjerner2022.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås (NMBU).

Speedo-man. Bor du ved den italienske rivieraen, eier du også en Speedo badebukse. Det gjør selvfølgelig også Morten Thorsby.

Speedo-man. Bor du ved den italienske rivieraen, eier du også en Speedo badebukse. Det gjør selvfølgelig også Morten Thorsby.

Grønn stiftelse

I saltvannsbassenget nedenfor restauranten foregår noen heftige luftdueller om en fotball. Thorsby klyver ned i bassenget, men barna kjenner ham ikke igjen. Det gjør derimot badevaktene, han setter seg heller ned et øyeblikk for en prat med to bagninis, ikke om miljøsaken denne gangen. Men Thorsby er ikke redd for å preke.

– Alle må ta klimaendringene mer på alvor, for det brenner under føttene våre. Det neste tiåret er tiåret for handlinger, sier han.

I fjor sommer startet midtbanespilleren den familiedrevne stiftelsen We Play Green. Thorsby satser på å knytte til seg partnere for å oppskalere driften og gjøre det til en økonomisk bærekraftig stiftelse. Målet er at We Play Green skal bli en global plattform som gjør det enklere for klubber og spillere å bruke påvirkningskraften sin for å spre kunnskap og inspirere til å ta grønne valg.

– Ingen er perfekte, men alle kan gjøre sitt beste. Noen utslipp får vi ikke gjort noe med, men det vi kan gjøre noe med, er å se på våre egne klimaavtrykk, sier han.

– Den globale fotballfamilien teller 3,5 milliarder mennesker. FNs klimapanel klarer kanskje å spre sitt budskap ut til 20 prosent av befolkningen. Fotballen har en mulighet til å nå langt flere mennesker i alle samfunnslag, mennesker som normalt ikke er opptatt av miljøvern, sier Thorsby, som mener det er nødvendig å samle folk på tvers av kultur, språk og religion for å redde jorden.

Det kan fotballen gjøre, og det vil We Play Green legge til rette for, blant annet ved å bli en svær kommunikasjonsplattform full av faglig, godt dokumentert innhold som kan spres videre i fotballmiljøene, sier han.

På lengre sikt ønsker Thorsby å lage «et slags Champions League for bærekraft», kåre de mest miljøvennlige lagene. Samtidig er han på jakt etter spillere som kan være miljøambassadører for stiftelsen, slik Thorsby selv er.

– Det å få spille med nummer 2 på ryggen og jobbe for klimasaken er å være med på noe som er større enn meg selv. Jo bedre jeg spiller, dess mer kan jeg påvirke. Det er et privilegium jeg har. Det som startet som et personlig prosjekt er nå i ferd med å bygge seg opp til noe mye større.

Han tenker seg om.

– Og det er det jeg brenner for nå, å nå ut med budskapet mitt til så mange som mulig.

Jo bedre jeg spiller, dess mer kan jeg påvirke. Det er et privilegium jeg har. Det som startet som et personlig prosjekt er nå i ferd med å bygge seg opp til noe mye større

Morten Thorsby – profesjonell fotballspiller

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.