Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hands on. Nora Sørsdahl har alltid vært opptatt av bærekraft og sirkulærøkonomi, og at det må være lønnsomt. Samtidig vil hun være tett på prosessene.

Hands on. Nora Sørsdahl har alltid vært opptatt av bærekraft og sirkulærøkonomi, og at det må være lønnsomt. Samtidig vil hun være tett på prosessene.

Hun gjør søppelhåndtering smartere

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Larvik

Ledestjerne Nora Sørsdahl jobber med å gjøre avfallscontainere mer intelligente.

– I dagens bruk og kast-samfunn må vi alle tenke smartere rundt avfallshåndtering. Det tvinger seg jo frem.

D2s nyutnevnte ledestjerne Nora Sørsdahl (29) har vist oss en liten svart dings, som hun nå vipper mellom fingrene – selveste gamechangeren til teknologileverandøren Reen i Larvik. Denne sensoren, kombinert med skybaserte verktøy, gjør at selskapet kan analysere data for å gjøre avfallscontainere stadig smartere. Og slike smartere avfallsløsninger blir også mer bærekraftige. Kunder kan spare både tid og penger.

– Hvordan fungerer dette i praksis?

– Altså: plasser denne dingsen på innsiden av en industribeholder, og ved hjelp av laser eller ultralyd måler den fyllingsgraden. Når kunden så logger seg inn i dataprogrammet, oppdateres avfall, vekt, lokasjon og tilstand på hver container jevnlig, forklarer Sørsdahl.

Resultatet er at man dermed kan optimalisere kjøreruter, og slik unngå å hente tomme eller halvfulle beholdere – og attpåtil kan opp- og nedskalere avfallstransport etter behov.

Fakta: Nora Johanne Sørsdahl

Alder: 29 år.

Bakgrunn: Bachelor i biokjemi fra Simmons College i Boston i USA, samtidig som hun jobbet som forsker ved Wyss Institute på Harvard Medical School. Har også en master i International Business fra Grenoble Ecole de Management. Har jobbet som analytiker i Norsk Gjenvinning Norge og logistikkleder i Norsk Gjenvinning: Vestfold og Telemark. Har deltatt i diskusjonsfora på Arendalsuka, Abeliakonferansen og diverse podkaster.

Aktuell: Daglig leder i Reen, som er teknologileverandør som effektiviserer avfallshåndtering. Hovedkontoret ligger i Larvik, og selskapet har filialer i Finland, Storbritannia og Benelux. Tidligere i år ble Sørsdahl kåret til en av Norges 50 fremste techkvinner.

Juryens begrunnelse: Nora Johanne Sørsdahl har bidratt sterkt til å gjøre Reen til et av landets mest spennende og inspirerende selskaper innenfor effektiv avfallshåndtering, og har også fått med seg noen av landets ledende industrielle aktører på laget. Med en sensorteknologi i verdensklasse og skybaserte verktøy for smarte avfallsbeholdere, viser Sørsdahl vei mot et mer bærekraftig samfunn, gjennom Reens daglige arbeid og ansettelsespraksis samt sjefens synlighet i den offentlige debatten.

Sparepakke

Teknologien i den patenterte sensoren oppdaterer dokumentasjon hvert annet minutt, og batteriet varer i ti år. Da Reen startet opp i 2019, hadde selskapet 3000 software-abonnenter. Nå har de 60.000, alt fra små private bedrifter til offentlige etater og store internasjonale aktører.

Flere av kundene har også meldt om synlige resultater: Fretex har gått ned fra 70 til 30 biler, mens Sandnes kommune fant ut at de kunne kutte en dag med søppelhenting. Halden kommune har spart en hel arbeidsdag i uken takket være Reens sensorteknologi, i form av mindre overtidsbetaling og helgetillegg.

– Systemet er også veldig nyttig i hyttekommuner, og kan blant annet brukes for å endre hentetider på containerplasser ut fra om det er høy- eller lavsesong.

For større kunder er verktøyet ideelt for å holde styr på tusenvis av containere – hvor de er til enhver tid, og hva de inneholder.

Fra analyse til resultat

Nora Sørsdahl ble ansatt som daglig leder i Reen i januar 2022. Siden har selskapet økt inntektene med 40 prosent, mens antallet ansatte har steget fra 34 til 42. Tidligere i år havnet hun på Abelia og Oda-nettverkets liste over Norges 50 fremste techkvinner.

Det var ikke helt tilfeldig at hun endte med å markere seg i en bransje som tradisjonelt har vært mannsdominert, selv om studiebakgrunnen hennes også kunne ha ledet videre til en doktorgrad.

– Jeg har alltid vært opptatt av bærekraft og sirkulærøkonomi, og at det må være lønnsomt. Samtidig vil jeg være tett på prosessene, hands on på å løse reelle samfunnsproblemer for å gjøre verden til et litt bedre sted. Mens jeg skrev masteroppgave om materialgjenvinning av byggavfall, jobbet jeg samtidig 100 prosent hos Norsk Gjenvinning for å finne løsninger som kan bidra til å øke materialgjenvinningsgraden.

Gips utgjør hele 30 prosent av byggavfallet, og da Norsk Gjenvinning og et kanadisk selskap etablerte Den sirkulære gipsfabrikken i Holmestrand i 2019, viste fabrikken at store volum av avkapp og rester av gips kan få ny verdi – ved å kvernes opp og bli til nye gipsplater.

– Jeg syntes det var kjempespennende å analysere og deretter se ferdige resultater av prosessen. Akkurat det er noe som trigger meg. Og det var nok derfor jeg endte opp i Reen.

Toppjobb. Ledestjerne Nora Sørsdahl gikk rett inn i topplederstillingen i teknologiselskapet Reen i Larvik i januar i fjor.

Toppjobb. Ledestjerne Nora Sørsdahl gikk rett inn i topplederstillingen i teknologiselskapet Reen i Larvik i januar i fjor.

Fakta: Ledestjerner 2023

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner under 30 år som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

Til 2023-kåringen har en uavhengig jury totalt plukket ut 33 ledestjerner blant lesernes nominerte kandidater, med utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål.

Kåringen presenteres i samarbeid med Ragn-Sells, PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Les om alle ledestjernene her.

Apropos resultater: Nora Sørsdahl er tidligere toppidrettsutøver, og ble norgesmester i triatlon i juniorklassen, både individuelt og som del av et lag, i 2009 og 2010. Hun er vant til å prestere på øverste nivå.

Etter å ha «gått gradene» i Norsk Gjenvinning i to og et halvt år, var Sørsdahl ansatt ett år i et annet teknologiselskap. Derfra gikk hun rett inn som toppleder i Reen, som er datterselskap av telematikkselskapet Abax og har Norsk Gjenvinning som største aksjonær.

– Her ser vi det så konkret, for alt vi driver med er jo målbart: hvordan bærekraftige løsninger også blir lønnsomt, sier hun.

– Det er fint og flott med elbiler og biogass, men det beste for miljøet er jo ingen biler. Vår teknologi tar faktisk biler vekk fra veinettet, fordi de ikke trengs.

Brukte klær er også en del av sirkulærøkonomien, og vi er veldig glade for å bidra til å oppklare avfallskriminalitet, som er blitt stort problem

Nora Sørsdahl

Tyverialarm

Reen-sensorene gjør mer enn å bare måle avfallsmengder i containere. De har faktisk sendt organiserte forbrytere bak lås og slå også.

Våren 2022 tok Fretex kontakt med Reen. Noe var feil. Dataprogrammet ga tilbakemelding om at containere var fulle, men da bilen kom for å samle inn tøy, var innsamlingstårnene likevel tomme. Fretex har i alt 4000 slike tekstiltårn plassert rundt omkring i Norge, der folk kan levere brukte klær, tekstiler og sko.

Reen la nå ut små sporingssensorer i noen av klærne, og slik oppdaget man at tårn ble plyndret før hentebilen kom. Gps-senderne ledet politiet til over fem tonn med stjålne Fretex-klær, bortgjemt i to private garasjer på Romerike. En mann i 30-årene ble pågrepet og sitter nå fengslet. Politiet anslo at klærne var verdt et sekssifret beløp, og skulle selges videre til Polen.

– Brukte klær er også en del av sirkulærøkonomien, og vi er veldig glade for å bidra til å oppklare avfallskriminalitet, som er blitt stort problem, sier Sørsdahl.

De beste talentene er ikke nødvendigvis de som har toppkarakterer fra skolen, og hvis man bare rekrutterer helt like personer, får man ikke den bredden og kreativiteten som trengs

Nora Sørsdahl

Fakta: Ledestjerne-juryen 2023

Eirik Mofoss (30), fagdirektør i Norad og styremedlem i Gi Effektivt.

Line Elvsåshagen (33), tekstforfatter og programleder i NRK.

Ada Martini Strøm (33), forfatter, modell og «greenfluencer».

Nassir Achour (36), gründer og daglig leder i venture- og innovasjonsstudioet Reodor Studios.

Ingeborg Gjærum (38), konserndirektør i teknologiselskapet Volue og tidligere leder i Natur og Ungdom.

Ingrid Røise Kielland (46), journalist i Dagens Næringsliv.

Mai Lawson Oldgard (47), bærekraftsdirektør i Statnett.

Arild Eriksen (50), partner i arkitektkontoret Fragment.

Niks cv-rekruttering

Reen jobber konkret med FNs bærekraftsmål, gjennom å bidra til mer bærekraftige byer og lokalsamfunn, og dermed begrense klimaendringer. Men for Nora Sørsdahl er det samtidig viktig å drifte en god arbeidsplass, slik at alle ansatte trives og yter sitt beste.

– For å nå hårete mål, være kreative og skape innovasjon, må man ha det bra på jobb. Vi vil ha arbeidsplasser som er rigget for alle – redusere utenforskap.

Derfor har Reen rekruttert halvparten av utviklerne sine gjennom den ideelle organisasjonen Get Academy.

– Å rekruttere folk ut fra innholdet på cv-en alene, er gammeldags. Skal vi nå et større publikum, må vi rekruttere bredere. De beste talentene er ikke nødvendigvis de som har toppkarakterer fra skolen, og hvis man bare rekrutterer helt like personer, får man ikke den bredden og kreativiteten som trengs.

Denne rekrutteringsfilosofien har tydeligvis vært vellykket for å skape arbeidsglede: Den ferskeste ansattundersøkelsen i selskapet viste at nesten 90 prosent var svært fornøyde med å jobbe der.

Tvinger seg frem. – I dagens bruk og kast-samfunn må vi alle tenke smartere rundt avfallshåndtering, sier ledestjerne Nora Sørsdahl.

Tvinger seg frem. – I dagens bruk og kast-samfunn må vi alle tenke smartere rundt avfallshåndtering, sier ledestjerne Nora Sørsdahl.

– Hvor er du om fem år?

– Jeg håper og tror jeg jobber med noe av det samme som i dag. Jeg har alltid vært tiltrukket av hvordan man kan bruke teknologi for å effektivisere livene våre. For å redusere klimagassutslipp er vi nødt til å tenke utradisjonelt, både med tanke på innovasjon og rekruttering. Først da kan vi skape et bedre samfunn.

Hun kikker ned på slagordet på t-skjorten sin. Reens verdier: «Love it. Own it. Get the job done.»

– Til syvende og sist handler det jo nettopp om det.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.