Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Eks-proffene. Kamal Saaliti (til høyre) og Erik Rosland spilte fotball på fulltid i mange år. Nå jobber de for å redde ungdom fra utenforskap.

Eks-proffene. Kamal Saaliti (til høyre) og Erik Rosland spilte fotball på fulltid i mange år. Nå jobber de for å redde ungdom fra utenforskap.

Sålevending-gründer Erik Rosland (29): – Jeg sluttet å satse på min egen fotballkarriere fordi dette ga meg mer

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Kaspersen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Hver gang de to tidligere fotballspillerne arrangerer gratis turnering, må de si nei til tusen ungdommer.

Fakta: Sålevending

En frivillig organisasjon som organiserer store fotballturneringer og opplevelser for Oslo-ungdom.

SÅLE står for Samhold, Åpenhet, Latter og Engasjement.

Dette er grunnverdiene i organisasjonen, som ble startet sommeren 2021.

Tanken bak «vending» er at ungdommene muligens kan vende seg bort fra et kriminelt miljø eller fra bare å sitte hjemme, og i stedet delta i aktivitet.

Jobber etter et nullkostnadsprinsipp og er 100 prosent stiftelsesfinansiert.

@saalevending

– Jeg sluttet å satse på min egen fotballkarriere fordi dette ga meg mer.

Erik Rosland (29) var profesjonell spiller i åtte år, og har vært innom en rekke klubber, blant annet Odd, Notodden BK og Bryne, frem til han la opp i 2022.

Året før tok han initiativet til å opprette den frivillige organisasjonen Sålevending, som han driver sammen med Kamal Saaliti (45), også han tidligere fotballspiller. Siden sommeren 2021 har Sålevending arrangert gratis idrettsturneringer og opplevelser for flere tusen ungdommer mellom 12 og 17 år i Oslo. Bare i år vil 2240 unge delta på deres ti turneringer – årets siste går av stabelen 21. desember.

Så populære er arrangementene deres, at ventelistene fylles opp før hver eneste turnering. Det siste året har Sålevending måttet gi avslag til over 7000 ungdommer.

– Vi ville skape en felles møteplass for ungdom fra alle bydeler for å forebygge kriminalitet og utenforskap, sier Erik Rosland.

– Helt fra starten av var vi veldig opptatt av at tilbudet skulle være gratis, slik at alle har mulighet til å delta. Men vi ønsker jo at enda flere kan få bli med. Derfor er målet vårt å doble antallet deltagere per turnering fra 224 til 448 neste år. Da er vi imidlertid avhengig av støtte fra Oslo kommune.

Ildsjeler. Erik Rosland (til høyre) og Kamal Saaliti peker på store mørketall knyttet til ungdom og deltagelse i idrettsaktivitet. Fotballturneringene de arrangerer, er gratis å delta i.

Ildsjeler. Erik Rosland (til høyre) og Kamal Saaliti peker på store mørketall knyttet til ungdom og deltagelse i idrettsaktivitet. Fotballturneringene de arrangerer, er gratis å delta i.

Fakta: Erik Rosland

29 år, bor i Oslo.

Gründer og daglig leder i Sålevending.

Utdannet barnevernspedagog og jobber med forebyggende arbeid på en spesialskole. Har også en mastergrad i sosialpedagogikk.

Tidligere profesjonell fotballspiller. Har blant annet spilt for Odd, Notodden BK, Bryne, Fram Larvik, Bækkelaget, Kjelsås og Ull/Kisa.

Ideen blir realisert

Frøet til Sålevending ble sådd tilbake i 2016, da Erik Rosland, som er utdannet barnevernspedagog, tok bachelor. Oppgaven han fikk var å finne på noe nytt som «skapte en forskjell for andre mennesker».

– Jeg har jobbet på flere skoler, men ville også gjøre noe større. På den tiden bodde jeg i Porsgrunn og merket meg at man hadde kontroll på ungdommen når de var fysisk til stede på skolen. Men etter skoletid var det annerledes. De som ikke var involvert i fritidsaktiviteter hang bare rundt, spesielt i helgene. Og da vet man jo at terskelen er lavere for å havne i et kriminelt miljø, forteller han.

Hvordan kunne man skape en gratis møteplass som de unge faktisk ville benytte seg av, undret Rosland, og opprettet et dokument på pc-en som han jevnlig oppdaterte med nye ideer.

I 2021, da han flyttet til Oslo, skulle prosjektet materialisere seg.

– Jeg hadde spilt fotball sammen med Kamal på Notodden og visste at han var miljølærer på Apalløkka skole i Groruddalen og involvert i frivillig arbeid. Han passet perfekt inn i mitt prosjekt, så jeg inviterte ham til et burgermøte hjemme hos meg og viste frem en Powerpoint-presentasjon på tv-en. Så ga jeg klar beskjed: «Ok, dette har jeg lyst til å få til – sammen med deg!»

Kamal Saaliti trengte ikke lange betenkningstiden:

– Ideen til Erik gikk kort fortalt ut på at vi skulle arrangere aktiviteter og opplevelser for å fange opp ungdom som har en meningsløs fritid og står på grensen til å falle utenfor. Jeg kjente meg veldig godt igjen. Dette er jo jeg da jeg var 15, sier han.

– Jeg kom fra Marokko til Oslo som 13-åring, og på den tiden var natt-turneringer i fotball store greier. Jeg husket det fine fellesskapet og hvor dritkult jeg syntes det var å delta. Noe sånt ville jeg også være med på å lage. Slik ble Sålevending til.

Fakta: Kamal Saaliti

45 år, bor i Oslo.

Prosjektleder i Sålevending.

Jobber som miljølærer og MOT-coach på Apalløkka skole i Groruddalen i Oslo.

Tidligere profesjonell fotballspiller. Har blant annet spilt for Vålerenga, Sandefjord, Hønefoss BK, Sandnes Ulf og Notodden BK.

Dårlig økonomi og skam

Inne i ballbingen på uteområdet til Apalløkka skole dribles, heades og skytes det. En soft pasning treffer Kamal Saaliti på venstrefoten, før han vipper ballen opp og demper den på brystkassen. Han jobber som miljølærer på denne ungdomsskolen, og er tett på elevene. Mange av dem har deltatt i turneringene deres.

– Det fine er at fotballturneringene våre samler unge jenter og gutter fra alle Oslos 15 bydeler, fra ytterste østkant til ytterste vestkant. Og det er jo litt av poenget vårt også. Vi ønsket oss et fellesskap på tvers og å utjevne forskjeller – ha en fin miks, sier Saaliti.

En fersk undersøkelse fra Sparebank 1 viser at én av tre norske familier må holde barna utenfor idretten fordi det er blitt for dyrt. Det er unge foreldre og familiene med lavest inntekt som rammes hardest.

20 prosent oppgir at de har måttet betale sportsutstyr til barna på kreditt det seneste året.

Sålevending vil få bukt med utenforskapet som skapes av dyrtid, høye kostnader og utstyrspress.

– Det er helt gratis å delta i fotballturneringene våre, i tillegg byr vi på gratis mat og drikke og gir gratis premier, sier Erik Rosland.

Han peker på at det er store mørketall knyttet til ungdom og deltagelse i idrettsaktiviteter.

– Mange slutter med idrett fordi «de ikke gidder lenger», men ofte er det bare noe de sier. Ikke sjelden handler det om at ungdommene ser at det ikke er like mye mat på bordet hjemme lenger, foreldrene sliter med å få pengene til å strekke til. Vi har sett hundrevis av eksempler på dette. Det er mye skam knyttet til dårlig økonomi, for ingen vil jo være fattige.

I ballbingen. Kamal Saaliti (i midten) er en populær fyr blant ungdomsskoleelevene (fra venstre) Desmona Poku, Diana Khan, Younes Aalili og Haider Yasin Al-Khalidi på Apalløkka skole i Groruddalen.

I ballbingen. Kamal Saaliti (i midten) er en populær fyr blant ungdomsskoleelevene (fra venstre) Desmona Poku, Diana Khan, Younes Aalili og Haider Yasin Al-Khalidi på Apalløkka skole i Groruddalen.

Fakta: Ledestjerner 2024

D2 og Dagens Næringsliv løfter frem ledestjerner som gjennom gode ideer, handlekraft eller lederegenskaper bidrar til å gjøre verden litt bedre.

I 2024 vil D2 presentere en ny ledestjerne i måneden, med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål, og tett knyttet til arbeidsliv, innovasjon og karriere. Det er ingen aldersgrense for hvem som kan være ledestjerne.

Har du tips til noen som bør være ledestjerne? Send innspill til ledestjerner@dn.no.

LEDESTJERNER presenteres i samarbeid med Ragn-Sells. PwC og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

Ansvarliggjør de unge

Siden Sålevending ble til, har Rosland og Saaliti arrangert et bredt spekter av aktiviteter, for å se hva som ville slå best an. De har kjørt aktivitetsdager, sjakk- og bordtennisturneringer, men fra i år av har de bestemt seg for å satse kun på fotballturneringer.

– Alle de involverte er en gjeng med «riktige» frivillige, altså voksne folk med tålmodighet. Mange av de som stiller opp er miljøarbeidere, sosiallærere og politi som vi kjenner fra før, fellesnevneren er at de har en genuin interesse for å bidra. Alt vi gjør er å legge til rette for at ungdommene blir sett, har et trygt sted å være, en arena der de kan lykkes uten å bli kommandert av voksne, sier Erik Rosland.

Saaliti legger til at de vil ansvarliggjøre de unge, slik at de får et eierskap til «hele greia».

– Noen må ta initiativet til å samle en kompisgjeng og sette opp et lag, så må det pekes ut en lagkaptein som registrerer laget sitt via et enkelt skjema på nett. Dette må de gjøre selv. På den måten blir de mer selvstendige. Mange unge i dag får for mye hjelp av voksne, og da vil de slite med å bli voksne og ta ansvar, sier han.

Sålevending ansetter også unge aktivitetsledere. Dette er ungdom som står i fare for å falle utenfor, men som de gir arbeidsoppgaver i forkant, under og etter turneringene.

– Vi ser at dette gir ungdommene et eierskap som gjør at de også ønsker å komme med forslag til hvordan turneringene kan utvikles, sier Rosland.

– Kamal og jeg er best på å organisere, men ungdommene har det beste svaret på hvordan en turnering bør se ut i praksis. Dette samarbeidet kan være noe av årsaken til at tilbudet har tatt helt av de siste årene. Det skjer noe magisk når vi tør å lytte til ungdommene.

Tilbudet har tatt helt av de siste årene. Det skjer noe magisk når vi tør å lytte til ungdommene

Erik Rosland

Finansiert av stiftelser

Helt siden starten har Sålevending vært 100 prosent finansiert av stiftelser, som for eksempel Sparebankstiftelsen DNB, Zuccarello Stiftelsen og Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse.

De har søkt, men så langt kun fått avslag på støtte fra Oslo kommune.

– Vi skulle gjerne hatt større ressurser og et romsligere budsjett, for det koster å leie hall, utstyr og sørge for at alle får gratis mat og drikke, sier Erik Rosland.

Han peker på at mange som bruker tilbudet deres er unge som ikke deltar i annen fritidsaktivitet. Sålevending arrangerer dessuten aktiviteter i helgene når kommunale ungdomstilbud, som fritidsklubber, er stengt.

– Om vi redder bare noen få fra å falle utenfor, så sparer vi samfunnet for millioner. Er det ikke lurt å investere i primærforebyggende tiltak i stedet for å sette i gang tiltak først når man ser at kriminaliteten og utenforskapet øker? For meg er svaret enkelt.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.