Arbeidsplasser over helt landet ber nå folk om å jobbe hjemme for å hindre ytterligere spredning av koronaviruset. I en dag eller to kan hjemmekontoret føles som en velsignelse, en pause fra det bråkete kontorlandskapet og de langtrukne møtene uten agenda.
Men hvordan føles uke tre ved kjøkkenbordet/ i sofaen/sengen? Her er en frilanser (og en psykologs) tips for å unnslippe hjemmekontorets fallgruver.
1: Stå opp
Alarmen fra mobilen signalerer at en ny dag har startet. Du skrur den av og mailinnboksen er bare en liten tommelbevegelse unna. Det er kanskje åpenbart for de fleste, men det er ikke noen god idé å jobbe fra sengen, uansett hvor effektivt det kan virke å ta frem telefonen og begynne mailingen et par sekunder etter du har åpnet øynene.
Med smekre bærbare maskiner og smarttelefoner har det blitt lettere enn noensinne å jobbe under dynen og det finnes også utstyr til sengekontoret. Hva med en slags sengestativ til laptopen? Knut Inge Fostervold er førsteamanuensis på Psykologisk Institutt ved UiO og har forsket på hvordan ulike miljøfaktorer påvirker oss i jobbsammenheng. Han mener det er en dårlig idé å jobbe fra sengen, og at den burde forbeholdes andre aktiviteter som å sove. Et annet problem er at man blir sittende i helt gale sitteposisjoner.
– Det er problem generelt når man jobber hjemme, for det er de færreste som har møbler og stoler og den type ting tilpasset arbeid. Hvis man gjør det over tid, kan man få ulike typer muskel- og skjelettproblemer, sier han.
Noen har omfavnet sengejobbingen. Winston Churchill kom som kjent ikke inn på det egentlige kontoret sitt før lunsj, og lå hele formiddagen i sengen og dikterte notater til sekretæren sin. Men du er ikke Winston Churchill, så stå opp før du begynner å jobbe.
2: Rutiner
Hjemmekontoret betyr at du ikke lenger trenger å bruke tid på å komme deg til kontoret, siden kontoret og hjemmet nå er ett.
– Vi er jo vanedyr for å si det sånn, og det å komme seg ut og ta en reise er jo et signal om at noe skjer, sier Fostervold.
Han anbefaler å holde på rutinen om å komme seg ut før man begynner å jobbe, og faktisk gå en liten tur om morgenen. Da kan du gå ut av hjemmet og inn igjen på «kontoret» (som altså er det samme).
3: Bekledning
Et tilbakevendende problem er hjemmekontorets kleskode. Kan du endelig leve ut drømmen og gå med shorts eller slåbrok hele dagen? Må man vaske håret? En av D2s frilansere kunne på mail opplyse om at det eneste som daglig hindret henne i å «gå på jobb» i pysjen, var å sove naken. Personlig kan jeg melde om blandede resultater fra min egen tilbakevendende praksis: Å ta på meg treningstøy med en gang jeg står opp, i håp om at dette kommer til å medføre faktisk trening på et tidspunkt i løpet av dagen. Treningstøy er kaldt, syntetisk og lukter vondt. Prøv å finne en annen hjemmekontoruniform, for din og dine eventuelle medkontoristers skyld.
4: Tv
Det er ingenting som er så deprimerende som lineær-tv på dagtid. Ikke se på tv.
5: Lunsj
Det er endelig tid til lunsj og på hjemmekontoret er det ingen å klage til om kantinens latterlige påfunn denne uken. På hjemmekontoret er det dessverre du som er ansvarlig for kantinen. På den lyse siden kan du lage deg akkurat det du vil ha. Fostervold oppfordrer alle til å sette av tid til lunsjen og gå ut av ditt nå nylagde kontorhjørne og spis lunsjen i et annet rom, før du vender tilbake til jobben.
6: Forstyrrelser
Det er et av livets store mysterier hvordan husarbeid forvandler seg fra det du har minst til det du har mest lyst til å gjøre, hvis du egentlig skal noe annet. På hjemmekontoret svever husarbeidet rundt deg og skaper en svak følelse av å være beglodd.
– Du er hjemme hos deg selv og det er alltids ting som skal gjøres, sier Fostervold.
– Mange blir gående og gjøre en del huslige sysler og så kompenserer de ved å jobbe utover hele dagen. Da får man ikke den fritiden og den restitusjonen man skal ha.
Det vil si: Ikke skal ta oppvasken. Det må du gjøre på fritiden.
Ikke gå glipp av noe!
Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.
Meld deg på her7: Familie
På hjemmekontoret er du kvitt alle de distraherende kollegene dine som hele tiden vil småprate og fortelle deg om morsomme ting de har hørt. Men nå har du et nytt problem: Du må bli kvitt familien og de lar seg ikke avvise like lett. Nå som nesten alle er satt i korona-hjemmekontor og skolene er stengt, er dette en vanskelig nøtt. Tenk tilbake til et tidligere liv i en studiegruppe sentrert rundt en pakke kjeks, og hvordan du fikk gjort noe som helst den gangen.
Har du aldri vært en del av en studiegruppe, er det ikke så farlig, erfaringen din ville uansett ha tilsagt at man ikke får gjort noe på denne måten. Fostervold har et enkelt råd: Hvis du har plass til å gjøre et rom i hjemmet til et kontor, så gjør det. Og lukk døren!
8: Ensomhet
Å være ensom er heller ingen spøk, særlig ikke på hjemmekontoret. Hvis du bor alene eller jobben er en stor del av dine sosiale stimuli i løpet av en dag, kan det være en god idé å legge noen planer for hvordan du skal holde hodet over vannet i denne perioden. Kanskje du kan ha noen faste telefonavtaler med venner? Begynne med online gaming? Det er visst også sånn at barn får velge seg et par «lekevenner» som de kan ha gjennom hele koronaperioden, kanskje du også kan gjøre det? (Men søk for guds skyld helsemyndighetenes råd om dette, hjemmekontoret har ikke svaret på alt.)
9: Intimsone
Som frilanser opplever man ofte at folk ikke respekterer hjemmekontoret. Du får meldinger midt på dagen som: «Åh, er du også hjemme? Skal vi møtes?» Stå på ditt. Du er på jobb. Å skape en grense mellom jobben og fritiden er egentlig det aller viktigste på hjemmekontoret, forklarer Fostervold. Bestem deg for et tidspunkt jobbdagen er ferdig, så du kan tre inn i fritiden. Skriv til andre: «Jeg er på hjemmekontoret, ringer deg etterpå!»
10: Kveldsarbeid
Det kan skje den beste at noe forefallende blir avsatt til kveldens ro. Søvnen lider ofte under kveldsjobbing, men dette er en ekstra sprengfarlig aktivitet på hjemmekontoret, for snart begynner du å sette spørsmålstegn ved samfunnets grunnleggende organisering av tid.
Vi lever i det 21-århundret! Det må da gå an å få jobbe på natten hvis man vil det, og ikke la seg begrense av noe så banalt som solens gang? Og hvem har egentlig bestemt at kunstige lys er så mye dårligere enn det stereotype, kjedelige dagslyset?
Pass på, dette er den samme gaten som fører til konspirasjonsteorier. (Apropos: Er det noen som vet om koronaviruset egentlig ble skapt av kinesiske forskere som tester ut farlige virus i en hemmelig lab i Wuhan?) Det er fristende å snu opp ned på alt i disse disruption-tider, men la deg ikke lure, hjemmekontoret vil vise at strukturene vil deg vel.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.