Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– The Well er som en liten baby for meg

Tekst
Bademesteren. – Jeg har tatt med det beste av det beste fra spatradisjonene i alle verdenshjørner jeg har sett og opplevd, og samlet det under ett tak her. The Well er som en liten baby for meg, sier Stein Erik Hagen om nysatsingen. Badelandet for voksne i Oppegård utenfor Oslo er Nordens største – tre ganger større enn Farris bad i Larvik.

Bademesteren. – Jeg har tatt med det beste av det beste fra spatradisjonene i alle verdenshjørner jeg har sett og opplevd, og samlet det under ett tak her. The Well er som en liten baby for meg, sier Stein Erik Hagen om nysatsingen. Badelandet for voksne i Oppegård utenfor Oslo er Nordens største – tre ganger større enn Farris bad i Larvik.

– Christian Ringnes har skulpturparken, jeg har The Well. Men jeg tror nok at dette er bedre butikk, sier Stein Erik Hagen.

Fakta:

The Well
Dagspa på Kolbotn i Oppegård.
Nordens største spa-anlegg. 10.500 m² med blant annet 15 ulike badstuer, elleve bassenger og kulper, 25 ­behandlingsrom, 130 ­ansatte og restaurant med 250 sitteplasser.
Skal ha kostet rundt 400 millioner kroner.
The Well er heleid av Kongeveien Eiendom, en del av Stein Erik Hagens ­familieeide selskap Canica.
Eierne har et mål om at over 100.000 skal besøke spaanlegget årlig. Det har en kapasitet på 960 gjester samtidig, og en 18-års aldersgrense.
thewell.no

100 dusjer, 15 badstuer og godt over en halv million liter vann. Med Nordens største spa forsøker Stein Erik Hagen å bli husket for noe annet enn Pizza Grandiosa.

– Vi ville skape noe stort og spektakulært. Noe nytt og unikt i Norge. Det ble dette opplevelsesparadiset og velværesenteret for voksne.

Stein Erik Hagen stryker hånden over den mosaik­kledde veggen. Han tar av seg anleggshjelmen, børster byggestøvet av badstubenken og lener seg tilbake.

Novembersolen skinner gjennom panoramavinduet. Utenfor stiger dampen fra den japanske ­onsen. Lukten av nytt trevirke blander seg med betong og fuge­masse. De siste månedene har 120 håndverkere jobbet tre skift i døgnet for å få gigantspaet ferdig.

– Det er business, men også en drøm og lidenskap. Å sette et fotavtrykk der ingen har gått tidligere. Det er gøy å bli husket for noe annet enn Pizza ­Grandiosa, sier Hagen og latteren runger i badstuveggene.

Spaanlegget The Well.Foto: Fartein Rudjord

Spaanlegget The Well.Foto: Fartein Rudjord

Kongen på haugen

Gjemt mellom knauser og barskog i Oppegård, 20 minutters kjøretur fra Oslo, har Stein Erik Hagen og hans familieeide selskap ­Canica, med datteren Camilla Hagen Sørli i spissen, bygd Nordens største og mest kostbare spaanlegg. Prislappen er ikke kjent, men de skal ha investert nærmere 400 millioner kroner i det 10.500 kvadratmeter store dagspaet. The Well er fire ganger så stort som deres eksisterende spa, Farris Bad – Nordens største da det ble bygd.

Innenfor den messingbeslåtte inngangen er det ­elleve kulper og bassenger, 15 ulike badstuer, fem lounger, over 100 dusjer og 25 behandlingsrom. En massiv, spesialkonstruert loftsauna i tre fra Østerrike i toppetasjen byr på opp mot 105 svette varmegrader. Her vil badstumesterne gjennomføre ulike aufguss-ritualer: Vannet kastes på de varme stenene, og dampen blander seg med velduftende eteriske oljer i den intense varmen. 

Å investere hundrevis av millioner på et spa i skogen på Sofiemyr – er det big business eller bare en personlig drøm?

– Det er nok en blanding. Å skulle kunne tjene penger ligger alltid i bunn, men det er ingen tvil om at dette også innebærer en viss risiko. Samtidig har jeg som gründer en lidenskap til alt jeg gjør, og særlig dette prosjektet betyr mye, sier Hagen.

– Mange mener sikkert: Dette er galskap. Men det har folk ment om så mye gjennom mitt liv, så én gang fra eller til har ikke noe å si, sier Hagen.

– Christian Ringnes har skulpturparken, jeg har The Well. Men jeg tror nok at dette er bedre butikk.

Svett. – Skrekkscenarioet for oss er at noen kommer hit, går rett inn i den varmeste badstuen, sitter så lenge de orker, tar seg en øl, og tilbake i badstuen. Da er man ferdig på en halvtime, sier daglig leder Mikael Eliassen.

Svett. – Skrekkscenarioet for oss er at noen kommer hit, går rett inn i den varmeste badstuen, sitter så lenge de orker, tar seg en øl, og tilbake i badstuen. Da er man ferdig på en halvtime, sier daglig leder Mikael Eliassen.

 

Med målebånd og matpapir

Helt siden antik­ken, har man bygd badehus og oppsøkt varme og ­mineralrike kilder for å få bedre helse gjennom vann. Som følge av romernes fremmarsj spredte tradisjonen seg. Europeiske byer som Baden-Baden i Tyskland, Bath i England og Spa i Belgia bærer sine navn etter badehusene den dag i dag.

– Personlig gir det å bade og ta badstue en ro og renhet, styrke og energi. Det er en følelse jeg vil dele med flere, og som passer godt inn i dagens samfunn hvor mye handler om å skulle leve et lykkeligere og sunnere liv, sier Stein Erik Hagen.

Det startet noen år tilbake. På en badstubenk på et spa i Tyskland sitter to svette kropper og slapper av og snakker. Det er Stein Erik Hagen og Peter A. Ruzika, nåværende konsernsjef i Orkla. Etter utallige reiser og besøk på spa og badehus i Mellom-Europa, og res­ten av verden, er de inspirerte:

«Vi skal ikke bygge Nordens største og beste spa i Norge, da?»

Tilbake i Norge kjører de innom en stor tomt de alle­rede eier på Sofiemyr, opprinnelig tenkt til lager for Jernia-kjeden. Løpende rundt i lyngen og steinrøysa, utstyrt med målebånd og notatblokk, ser Hagen raskt konturene av spaet han vil bygge. Hjemme på kjøkkenbenken starter han med skisser på matpapir, før arkitekttegningene blir fast lektyre på sengen.

– Det hendte stadig jeg våknet, så på tegningene og kastet meg over telefonen til arkitektene med innspill til ting som måtte flyttes og endres, sier Hagen.

Tirsdag 14. januar 2014 detonerte han første sprengladningen på tomten.

Jorden rundt

– Når du går gjennom anlegget skal du oppleve noe nytt hver gang du åpner en dør, sier daglig leder Mikael Eliassen på The Well.

Dusjmosaikk. Over 100 dusjer sørger for å holde vannforbruket oppe i Oppegård.

Dusjmosaikk. Over 100 dusjer sørger for å holde vannforbruket oppe i Oppegård.

I art deco-avdelingen er det steam-badstue og damp­bad og hundretusener av skinnende, bladgullbelagte fliser.

– Dette er nok en av juvelene våre. Dette er eksklusivt og unikt i Skandinavia, sier Eliassen.

Ferden fortsetter videre til de marokkanske Atlasfjellene. Det er klart for rhassoul–det vil si at man smøres inn i mineralsk leire, etterfulgt av damp, regndusj og saltskrubb.

Toppetasjen er viet til Østen og den japanske sonen. Skreddersydd for stillhet og meditasjon. Utenfor er en japansk hage i ferd med å ta form, mens gongongen henges på plass som sentrum i meditasjonsbadstuen. Det er arkitektkontoret Halvorsen & Reine AS i Drammen som har tegnet The Well.

– Dette har vært et usedvanlig spennende og utford­rende oppdrag, som er unikt i norsk og skandinavisk sammenheng. Blant annet er det jo landets største våtrom, sier arkitekt og daglig leder, Øystein Rognebakke, hos Halvorsen & Reine AS, som tidligere har tegnet store spa-prosjekter som Son Spa, Quality Spa og Resort Holmsbu og Farris Bad.

– Å ha en byggherre med så mye engasjement, kunnskap og kompetanse om hvilket innhold og kvaliteter spa-anlegget skulle ha hører til sjeldenhetene. Derfor har det vært et usedvanlig tett samarbeid.

Utgangspunktet var en skogkledd tomt med mye fjell og store høydeforskjeller. 30 borehull på tilsam­men 7000 meter sørger for jordvarme. 7500 laste­­bil­lass med sprengt sten har byttet plass med en ­fasade med accoyakledde trelameller og svart vulkansk sten.

– På den måten glir bygget naturlig inn i terrenget og naturen, nærmest som om det har vokst opp av bakken, sier arkitekten.

Inne har hovedutfordringen vært å plassere fasilitetene naturlig for uerfarne, småstressede spa-gjester trippende rundt i tøfler og badekåpe.

– Vi kunne fort endt opp med en labyrint, hvor gjestene gikk seg bort mellom badstuer, lounger og bassenger. Derfor har vi jobbet mye med å finne en ­logisk og brukervennlig organisering av opplevelsene.

Damp. The Wells elleve barsenger og kulper gjør det mulig å bade både inne og ute hele året.

Damp. The Wells elleve barsenger og kulper gjør det mulig å bade både inne og ute hele året.

Kontinental kultur

Et 500.000 liter stort velværebasseng fylt med ulike båser og massasjedyser er hjertet i The Well.

– Vi må rett og slett lære nordmenn hvordan de skal bruke og nyte dette, for 90 prosent av kundene hos oss vil aldri ha besøkt noe lignende, sier Eliassen.

The Well er basert på såkalte kontinentale spa-­tradisjoner, en praksis Stein Erik Hagen, gjennom Farris Bad, var en av de første som tok med til Norge.

– De fleste valgene vi har tatt er motivert ut ifra hygi­ene, men også hva et internasjonalt klientell forventer. I praksis betyr det her at man kan velge om man vil bade naken, eller i vårt spesiallagde badetøy. Erfaringene fra Farris Bad er nok at de fleste nok vil beholde tøyet på. Det er påbudt med badekåpe når man beveger seg rundt i anlegget. I saunaene sitter man på et håndkle eller peshtemal, et slags tyrkisk håndkle, av hensyn til hygiene, sier Hagen.

– Det er fullt mulig å være her en dag uten å ha vist frem rumpen.

 

- Se bildene:

19

Les også:
JUL: Julens mest smakfulle gaver: Her er kokken, konditoren og bartenderens oppskrifter.

TEKNO: Redd for å bli overvåket på mobilen? Prøv Edward Snowdens favoritt-app.

TRENINGSMAT: Maten som setter fart på forbrenningen.

DESIGN: Designnissens julemarked

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.