Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Livets sting

Tekst

Når Vigdis Hjort ikke skriver bøker, broderer hun sitt liv på en gardinkappe som henger til spott og spe i stuevinduet.

Fakta:  

Min lidenskap

I D2s nye serie viser vi frem lidenskapens mange former.

vigdis hjorth

Forfatter. Har i mer enn 30 år skrevet romaner, barnebøker, artikler og essays som er blitt oversatt til flere språk.

brodering

Hjorth har brodert sitt liv inn i gardinkappen som henger over stuevinduet.

 

Som forfatter er Vigdis Hjorth (55) kjent for å skrive seg inn til der det gjør vondt, dit livet settes på spill, en metode hun viderefører når hun broderer.

I mer enn 20 år har hun nemlig, når skrivearbeidet er over for dagen hjemme på Nesøya i Asker, stukket nålen i ett og samme tøystykke, en remse på tre ganger en halv meter.

Gardinkappen henger over stuevinduet, og på denne har hun brodert sitt liv.

– Jeg begynte med gardinkappen da jeg var sammen med Arild Linneberg, forteller hun om mannen hun hadde et turbulent forhold til, hvis en legger boken «Om bare» til grunn.

I forelskelsens rus ble navnet til litteraturprofessoren brodert inn. Da forholdet tok slutt, ble navnet hans brodert over med et kryss. Siden har nye kjærestenavn kommet til og blitt like nådeløst brodert over. Andre hendelser, gjerne betydningsfulle, er brodert inn med dato.

– Gardinkappen er et skikkelig work in progress. Jeg har med meg den overalt. Det er på et vis en eksistensiell ornamentering, sier hun.

– Har du vurdert å gi kappen ut som en eksklusiv vevd bok?

1. EKSISTENSIELL ORNAMENTERING. Når ting går på kryss og tvers i livet, tar forfatteren frem nål og tråd.<br>2. MELANKOLIENS FARGE. Det kan være Vigdis Hjorth har latt seg inspirere av Kjell Nupens fargevalg.

1. EKSISTENSIELL ORNAMENTERING. Når ting går på kryss og tvers i livet, tar forfatteren frem nål og tråd.<br>2. MELANKOLIENS FARGE. Det kan være Vigdis Hjorth har latt seg inspirere av Kjell Nupens fargevalg.

– Nei, den er veldig amatørmessig laget, og det er noe veldig befriende over det. Jeg vil bare at kappen skal være morsom og sjarmerende, og har ikke lagt prestisje i broderingen. Sier noen at den er stygg, gjør det ikke noe. Det er bare en deilig avkobling fra skrivingen, sier hun.

En skulle kanskje tro at forfatteren lot seg inspirere av fengselsoppholdet i Sandefjord hvor det, ifølge boken «Tredve dager i Sandefjord», ble mye husflidsjobbing, men tråden er trukket mye lengre tilbake i tid.

– Jeg begynte å sy og brodere da jeg var ti–tolv år gammel. Skrev teaterstykker og satte dem opp, og sydde kostymene selv. Jeg liker å skape ting med hendene. Hadde jeg bodd på Cuba, ville jeg vært ei som hadde sittet på markedet og solgt sugerør som jeg hadde brettet selv, sier hun.

Det hender Hjorth kutter kostnader ved å brodere noe som hun gir bort i gave. Da tidligere generalsekretær i forfatterforeningen Lars Haavik fylte 60 år, fikk han en brodert gave, som indirekte fortalte hvor godt menneske han er. På broderiet sto telefonnummeret hans oppført ved siden av velkjente omkalfatringer i forfatternes liv som krevde øyeblikkelig hjelp; refusjon, depresjon, mangel på sprit på nachspiel og skilsmisse.

Da forfatterkollega Thorvald Steen fylte 50 år, fikk han et broderi med en parafrase over H.C. Andersens «At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’», som ble brodert til «At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en Steen må man ha’».

– Har du sjekket hvor broderiet holder til hjemme hos Thorvald Steen?

– Det bør henge over peisen. Ellers blir jeg skikkelig fornærmet.

 

Fakta: FIRE KJAPPE

01

Hva har livet og broderingen til felles?
– Begge foregår skritt for skritt, sting for sting, det finnes ingen snarveier og det er umulig å overskue det endelige resultatet underveis.

02

Hva broderer du for tiden?
– For øyeblikket fortsetter jeg på en stuegardin jeg har holdt på med i forskjellige omganger i flere år, nye begivenheter må broderes inn.

03

Hvordan ville du grepet an en roman om broderingen?
– Broderingen har en avgjørende funksjon i min nye roman. Hovedpersonen er tekstilkunstner, hun broderer, blant annet på et teppe i forbindelse med grunnlovsjubileet.

04

Kan du rangere broderingens frigjørende kraft i forhold til skriving, jogging og drikking?
– Brodering er ikke like morsomt som å drikke, ikke like slitsomt som å jogge og krever ikke samme tankevirksomhet som å skrive. Dessuten er det oppbyggelig. Den som broderer står i en stolt håndverkstradisjon som utfordrer forbrukersamfunnet. En kasserer ikke noe en har brukt så mange timer på å lage.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.