Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sommerfugleffekten

Tekst

Forfatter Gert Nygårdshaug har satt seg et mål: Han vil fange og registrere alle sommerfuglarter på den lille karibiske øyen Bequia.

Fakta: Min lidenskap

I D2s nye serie viser vi frem lidenskapens mange former.

Gert Nygårdshaug

Forfatter, har i snart femti år utgitt dikt, barnebøker, romaner og kriminalromaner.

Sommerfugler

Han har en samling på to-tre tusen eksotiske sommerfugler.

– Nå skal du høre, sier Gert Nygårdshaug (68).

– Jeg skulle skrive en roman på slutten av 1980-tallet, «Mengele Zoo», der en ti år gammel brasiliansk gutt livnærer seg ved å fange sommerfugler som han selger til turister. Jeg hadde tidligere vært mange ganger i Amazonas, og sett hvordan de samler og preparerer sommerfugler. Men nå som jeg skulle skrive om det, måtte alle detaljer være hundre prosent riktige, sier Nygårdshaug og tar en pause.

– Resultatet av researchen var at jeg ble hektet.

Det tok ikke lang tid før forfatteren sto i Tøyenparken i Oslo, og veivet med en håv.

– Jeg raserte hele bestanden av kålsommerfugl før jeg greide å preparere en eneste sommerfugl på ordentlig vis. Gud vet hvor mange jeg forsøkte meg på, ler han.

Over tredve år senere har han en samling på to–tre tusen eksotiske sommerfugler, montert i kasser på veggene hjemme.

Men skal han gi seg nå?

På ingen måte.

Om vinteren har forfatteren en liten skrivehule på den karibiske øyen Bequia.

HØYT HENGER DE. En del av samlingen har fått det ærefulle oppdraget å pryde veggene.

HØYT HENGER DE. En del av samlingen har fått det ærefulle oppdraget å pryde veggene.

MED NENNSOM HÅND. Den nedfrosne sommerfuglen siktes med insektnål gjennom brystet og festes på spennbrett, før vingene brettes ut med en nål. Så legges et tynt papir slik at vingeneligger i en bestemt posisjon. Om et par uker kan papiret tas av.

MED NENNSOM HÅND. Den nedfrosne sommerfuglen siktes med insektnål gjennom brystet og festes på spennbrett, før vingene brettes ut med en nål. Så legges et tynt papir slik at vingeneligger i en bestemt posisjon. Om et par uker kan papiret tas av.

– Jeg har satt meg et mål om å registrere alle sommerfuglarter der. Så langt er jeg oppe i tredve–førti arter, og jeg snakker vel å merke om dagsommerfugler, sier han.

Den som tror at Nygårdshaug turer frem og fanger sommerfugler bare for sin egen lyst og glede, skal vite at hensikten også er en annen. For når forfatteren blir invitert til å snakke om seg og sitt i klasserom, tar han alltid med seg litt av samlingen sin.

– Jeg bruker sommerfuglene pedagogisk, og forteller at disse sommerfuglene de nå kikker på, holder til i regnskogen. Så spør jeg om noe som er så vakkert ikke er verdt å ta vare på. Og alle svarer «ja», sier han.

Forfatteren forteller at det finnes sommerfugler som har et vingespenn på en knapp centimeter, mens de største, og for ham de vakreste, er de himmelblå morphonene i Amazonas, som kan ha et vingespenn på ti–femten centimeter.

– Vingene deres skinner i en metallisk farge. Som panseret til en bil, sier han.

Nygårdshaug forteller at prepareringen er den kritiske fasen i en sommerfuglsamlers liv. Det er viktig ikke å ta på vingene slik at de mister støvet. Første trinn er å legge sommerfuglene forsiktig i en eske, som settes i fryseren. Der dør de raskt og smertefritt. Når sommerfuglen hentes opp, siktes en insektnål igjennom brystet og eksemplaret settes opp på et spennbrett.

– Så brettes vingene forsiktig ut ved hjelp av en spesiell nål, før en legger over et tynt papir slik at vingene ligger i en bestemt posisjon. Etter en fjorten dagers tørkeperiode kan papiret tas av, sier han.

– Noen sier at det å nagle fast en sommerfugl, er å si farvel til den skjelvende majestetiske verdigheten?

– Jeg vil si snarere tvert om. En preparert og utspent sommerfugl holder seg like fargerik og vakker i flere århundrer. Den er evig skjønn.

 

Fakta: Tre kjappe

01

Fortell om din mest utmattende tur med håven?

– Jeg fulgte etter en knallflott rød og blå papilio, svalehale, i nesten en time innover jungelen på grensen mellom Colombia og Brasil. Da den endelig satte seg til ro på en busk og jeg fikk den i håven, hadde jeg nok svettet flere liter. Men verst: Jeg var litt i tvil om retningen tilbake, det var med nød og neppe jeg fant tilbake til sivilisasjonen.

02

Hva er det du liker best ved sommerfugler – å fange dem med hoven, registrere dem i protokollen din, å preparere fangsten eller betrakte naturens skaperverk etterpå?

Alt dette er like spennende. Men høydepunktet er nok når jeg blar opp i fagbøkene, og finner arten og kan registrere den.

03

Hvis du ikke hadde brent for sommerfugler, ville du hatt en annen lidenskap?

Muligens gamle tegneserier, eller kanskje stensamling? Ellers har jeg jo en annen lidenskap som jeg beskjeftiger meg ofte med: Sportsfiske – fjellørret og harr. Samt laks i Drammenselva. Rekord: En laks på 12,8 kilo.

Les mer fra D2 her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.