De seneste par årene har den britiske pop-prinsen Harry Styles vært å se på forsiden av Vogue iført skjørt og perlekjeder. Den amerikanske rapperen A$AP Rocky har gått ned den røde løperen med skaut rundt hodet. Norske Cezinando har rappet om følelser med lakkerte negler.
Og Lars Vaular har danset ballett og opptrådt på Øyafestivalen iført brudekjole.
I forordet til «The Men’s Fashion Book», nyanserer Jacob Gallagher, Wall Street Journals redaktør for herremote, bildet: Trenden er ikke ny, skriver han. Vender vi blikket noen tiår tilbake, ser vi tilløp til noe vel så eksentrisk og flamboyant som Harry Styles i frynsete bluser, polkaprikkede dresser, blondehansker og høye hæler, kombinert med eyeliner og bart.
Tenk bare på David Bowie og Prince.
Fakta: «The Men's Fashion Book»
Bok om moteverdenens viktigste bidragsytere.
528 sider, utgitt av Phaidon Press.
Historisk dypdykk
I alfabetisk rekkefølge gir «The Men’s Fashion Book» et omfattende dypdykk i de 500 viktigste designerne, merkene, fotografiene, ikonene, modellene, forhandlerne, skredderne, magasinene og stylistene som har preget herremoten de seneste 200 årene – også utenfor Vesten.
Bokens utvalg og de tilhørende tekstene er gjort i samarbeid mellom Gallagher og krefter fra forlaget.
Et annet bidrag til herremotens historie dette året, er «Pretty Boys: Legendary Icons Who Redefined Beauty». En skjønnhetshistorie som blant annet viser at sminke er blitt brukt flittig av menn både på 1700-tallet, av vikinger og neandertalere. Historien om klær og sminke for menn synes å være på moten.
Alt er lov
Jacob Gallagher mener det er noe nytt i emning, og går så langt som å kalle det full revolusjon.
For mens kvinnemoten har handlet om drømmer og fantasi, har herremoten – siden dandyen Beau Brummell på 1800-tallet begynte å kle seg i dress, og hintet om det som etter hvert skulle bli et slips – handlet om å skape et opphøyet ideal om det maskuline, aldri feminint, eller enda verre gay.
Nå synes menn imidlertid å være friere enn noen gang til å kle seg slik de vil – maskulint, feminint, utenfor kjønnsnormene, konservativt, avslappet, sporty, eksentrisk eller dandyaktig. Som Gallagher skriver: «It’s all good.»
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.