Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Mørk og moderne. – Jeg har veldig stor respekt for japanske og belgiske designere som Yamamoto og Margiela, som er litt dystre, men på en romantisk måte, sier Eleen Halvorsen – her i egen kreasjon.

Mørk og moderne. – Jeg har veldig stor respekt for japanske og belgiske designere som Yamamoto og Margiela, som er litt dystre, men på en romantisk måte, sier Eleen Halvorsen – her i egen kreasjon.

Motedesigneren er inspirert av norsk dykkerkultur

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jules Reitan publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Moteskaper Eleen Halvorsen har tatt utgangspunkt i 80-tallets norske dykkerkultur.

– The Gritty New York er en stor inspirasjon, men jeg prøver å holde på røttene mine, jeg er inspirert av den mystiske, norske naturen, sier Eleen Halvorsen (31).

Etter ti år i New York sitter ikke lenger det norske vokabularet helt som det skal, men moteskaperen fra Fredrikstad har ikke glemt røttene sine.

Fakta: Eleen Halvorsen

Norsk designer.

Født i 1988, oppvokst i Fredrikstad.

Studerte Fashion Design ved Parsons School of design i New York, hvor hun har bodd siden 2010.

Denne våren vil hennes design for første gang bli solgt i Norge, hos JF Curated i Oslo.

@eleenhalvorsen

For sin nyeste kolleksjon «Tang/Tare», har hun tatt utgangspunkt i den norske dykkerkulturen på 1980-tallet, og kastet et nostalgisk blikk tilbake til tiden da foreldrene hennes var aktive dykkere.

– Dykking i Norge er ikke akkurat som scuba diving i Maldivene, for å si det slik. Det er mørkt og dystert, og kolleksjonen er bygget rundt denne følelsen. Jeg har tatt inspirasjon fra det harde, gammeldagse rubberhose-dykkerutstyret, og algene er kilden til en mer fluid side.

Dette har resultert i en helsvart kolleksjon, hvor 1980-tallets store skuldre dominerer røffe skinnjakker og lange silkekjoler.

Ikke helt BI-stil

Med en markedsføring-bachelor fra BI i bagasjen, reiste Halvorsen fra Norge i 2010 for å utforske sin «mer kreative side».

– Jeg har alltid vært glad i å kle meg opp. På BI var jeg vel den litt eksentriske og følte kanskje klesmessig at jeg ikke passet helt inn. Mot slutten av studiene begynte jeg å eksperimentere med å lage egne klær med mammas symaskin. Jeg fant ut at jeg ville jobbe mer hands on, så jeg søkte på designskolen Parsons i New York.

Fetisj. Moteskaperen Eleen Halvorsens klær har ifølge henne selv ofte en «fetisjistisk undertone».

Fetisj. Moteskaperen Eleen Halvorsens klær har ifølge henne selv ofte en «fetisjistisk undertone».

På studiene forsket hun på konstruksjonsteknikker, kontrasten mellom tradisjonell og mer eksperimentell søm. Det har resultert i et uttrykk som ikke kan beskyldes for å ligne typisk skandinavisk design, klærne har ifølge henne selv ofte en «fetisjistisk undertone».

Gaga-gøy

Virksomheten driver Halvorsen fra et showroom i Chinatown, New York, og selv om hun satser på et lite marked innenfor klesbransjen, blir hun sett; hennes design har vært i kjente magasiner som Interview, Schon og Huffington Post, hvor sistnevnte beskrev designen som «works of art».

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

– Forskjellige stylister kontakter meg, og den første gangen jeg fikk en request fra stylisten til Lady Gaga var veldig gøy.

Den nyeste kolleksjonen vil være tilgjengelig hos JF Curated i Oslo. Selv om stilen ikke er typisk norsk, har hun troen på at det vil appellere til dem som ønsker å bygge en garderobe med særegne plagg.

– Det blir spennende å se hvordan det kommer til å gå i Norge, det kan jo gå begge veier.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.