Fregner er små, brune pigmentflekker som ofte dukker opp etter en strålende vårdag eller en mild sommerdag på stranden, som en naturlig del av hudens reaksjon på solen. Men hvordan gikk disse små prikkene fra mobbeelement til ettertraktet skjønnhetsflekk?
Tidligere er fregner gjerne blitt sett på som uønskede flekker, noe som bør fjernes eller skjules fra ansiktet, i likhet med kviser. Nå er de blitt en fast del av sminkerutinen til mange, selv de som ikke har fregner. En Tiktok-bølge med falske fregner setter fortsatt sitt preg på skjønnhetskulturen.
– Jeg tror aldri denne trenden kommer til å forsvinne, jeg tror den blusser opp hver gang et godt produkt eller en teknikk går viralt, sier makeup-artist Malin Lossius Sørensen (26).
Fakta: Fregner
Lysebrune pigmentflekker på solutsatte hudområder. Er arvelig.
Mest til stede tidlig i livet, og mest synlig om sommeren. Blir raskt brune ved soling, men brunfargen går fort tilbake.
Personer med fregner har stavformede pigmentkorn, i motsetning til personer uten fregner, som har runde pigmentkorn.
Kilde: Store medisinske leksikon
Naturlig look
Sminkeprodukter som foundation og brunkrem er tidligere blitt brukt for å skjule fargepigmenter, kviser og andre ujevnheter i ansiktet. Malin Lossius Sørensen, også kjent som Facebymalin på Instagram, mener flere nå sminker på seg fregner.
– Hvis man har brukt mye foundation kan ansiktet bli veldig flatt, så fregner gir ansiktet mer liv og det ser mer naturlig ut.
Målet er å gi sminkebasen i ansiktet mer liv og at huden skal se mer ekte ut. For huden skal ikke lenger være plettfri, den skal være «naturlig». Dette kan ha sammenheng med en trend bladet KK har skrevet om, der skjønnhetsinfluensere legger ut bilder som viser hyperpigmenter, uren hud, kviser og arr.
– Nå blir det kjøpt mer hudpleie enn sminke, så folk er mer opptatt av å ha en sunn og frisk hud, mener Sørensen.
Fregner er en unik ting ikke alle har, så noen vil tegne det på seg for å få en naturlig look
Malin Lossius Sørensen
Tiktok-trend
Falske fregner er selvsagt en internasjonal trend, som sprer seg via sosiale medier. Trenden startet for fullt på Tiktok sommeren 2021, og har vokst og minket i bølger med årstidene.
Tiktok-videoene inneholder både mennesker som lager egne fregner og mennesker med naturlige fregner. Det finnes selvsagt også filtre som viser hvordan du hadde sett ut med fregner. Emneknaggen «freckles» har i skrivende stund 2,3 milliarder visninger på Tiktok, men bølgen virker å ha nådd toppen før vinteren satte inn. Både de naturlige og unaturlige fregnene kommer med vårsolen.
Influenser Madeleine Pedersen (28) ønsket tidligere å fjerne de ekte fregnene sine, forteller nå at hun liker trenden. «Dette er kanskje en av de få trendene jeg faktisk liker. Helt frem til voksen alder var jeg usikker på mine fregner, for jeg var vant til å se modeller i magasiner og reklamer med verdens glatteste hud, uten en eneste føflekk i ansiktet. Men jeg lærte fort å elske fregnene mine og se på de som noe unikt, ikke minst sjarmerende», skriver hun i en epost til D2.
En illusjon
Neseryggen og kinnbena er de mest populære stedene å tegne opp fregner, inntrykket er at de gir ensfarget hud mer særpreg og identitet.
– Fregner er en unik ting ikke alle har, så noen vil tegne det på seg for å få en naturlig look, sier Malin Lossius Sørensen.
Skjønnhetsprodukter som eyeliner, maskara, hårspray og hennatatovering er noe av det som blir brukt for å etterligne de lysebrune pigmentflekkene. Spesielt en brun hårspray for ettervekst er blitt veldig populær.
Madeleine Pedersen har ikke lagt merke til noen forskjell på hvordan andre jenter ser på hennes ekte fregner på, men flere gutter har begynt å spørre om fregnene hennes. «De er veldig interesserte i å vite om mine er ekte, og om jeg bare har fregner på sommeren, eller helårsfregner. Blant jentene er det ikke noen tydelige endringer som jeg har lagt merke til, annet enn den typiske ’du er så heldig som har fregner‘», skriver hun.
På Tiktok er det også mange som prepper ansiktet med foundation, contour og rouge, og sminker til slutt fregner tilbake i ansiktet som prikken over i-en.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.