En sen vårdag i 1967 gjør The Beatles seg klare til å spille for 350 millioner mennesker. Det er den første direktesendte globale tv-sendingen noensinne, og bandet er blitt bedt om å skrive og fremføre en låt for anledningen, med et positivt budskap til verden. Fire nyoppskutte satellitter flakser rundt planeten, deres kraft skal nå demonstreres gjennom «All You Need is Love».
Den ellers stødige produsenten George Martin tar seg en whisky for å roe nervene. John Lennon sliter med å huske teksten, vanligvis har han huskelapp. George Harrison snubler i den korte gitarsoloen etter fire takter. Det er ikke tid til å rette feilen, liveopptredenen skal gis ut som singel bare noen uker senere. En streng lytter vil oppdage at lyden brått kuttes midt i soloen. Et hav av strykere slår inn og drukner gitaren.
Fakta: A History of Rock Music in 500 songs
Britisk podkastserie
Uavhengig podkast om rockehistorien, laget av Andrew Hickey. Foreløpig er 150 av 500 episoder kommet ut.
Episode 150
Podkasten «A History of Rock Music in 500 Songs» er full av slike små historier. Dem har Andrew Hickey – britisk forfatter, blogger, entusiast og Manchester-beboer – satt seg som mål å fortelle; faktisk hele historien om rock, gjennom 500 episoder, hver om én sang.
Siden starten i 2018 (om «Flying Home» av Benny Goodman Sextet) har han jobbet seg nitid gjennom musikkhistorien frem til maratonepisoden, nummer 150, om «All You Need is Love», som varer i nesten fire timer. Etter denne kraftanstrengelsen tok Hickey ut en velfortjent sommerferie, og ifølge ham selv også en skilsmisse – det er uvisst om podkasten kan skyldes for dette – før han skal gi seg i kast med de siste 350 episodene.
«Hvis jeg gjør noe sånt igjen, vil det ta livet av meg», skriver han på bloggen sin om innspillingen av Beatles-episoden.
Beach Boys og Bach
Hyppig bruk av musikkeksempler gjør podkasten engasjerende og lett å følge. Hvordan høres det ut når Brian Wilson synger «God Only Knows», før lillebror Carl overtok mikrofonen? Hva er de rare lydene i bakgrunnen på «Tomorrow Never Knows»? Og hva har egentlig «California Girls» til felles med «Herre Gud, du er og bliver» av Bach?
Hickey løfter også blikket: De politiske og spirituelle strømmingene som formet musikken vies mye tid, podkastskaperen fletter en sammenhengende historie fra de første hvite jazzmusikerne hentet inspirasjon fra svart musikk og slik gjorde «opphissende» musikk akseptabel for et bredt publikum, til en tid der rock ble sendt hjem til alle med satellitt.
Hvilken låt som får æren av å avslutte historien om rock, er ennå ikke kjent, men Hickey setter selv grensen ved 1999.
Et sted må man jo stoppe.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.