Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Stilikon. Den svenske rapperen Yung Lean er i konstant endring – stilmessig – og figurer relativt jevnlig i den internasjonale herremotepressen. Onsdag 8. desember skulle han spilt for et utsolgt Rockefeller i Oslo. Nå er konserten flyttet til februar.

Stilikon. Den svenske rapperen Yung Lean er i konstant endring – stilmessig – og figurer relativt jevnlig i den internasjonale herremotepressen. Onsdag 8. desember skulle han spilt for et utsolgt Rockefeller i Oslo. Nå er konserten flyttet til februar.

Kultrapper og stilikon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Yngve Sikko publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Han har inspirert en generasjon norske hiphopere.

I 2013 dukket det opp en liten svensk rapper med beige bøttehatt på hodet og New Balance-joggesko på føttene. Yung Lean rappet om iste, Oreo-milkshake, dop og dataspilling på autotune-engelsk med svensk aksent.

16-åringen Jonatan Aron Leandoer Håstad fra Stockholm bare var internett-rap, undersjangeren som siden skulle eksplodere på strømmeplattformen Soundcloud og definere rapmusikken på 2010-tallet.

«Bitches come and go – bruh / but you know I stay», rappet denne sønnen av en svensk ambassadør og en poet og litteraturkritiker. Musikkvideoen til «Ginseng Strip 2002» gikk raskt viralt.

Appellen? En salig miks av klisjéfylte, halvironiske raptekster – tilgjengelige også for dem som ikke var fullt ut hiphopfans fra før – ispedd referanser til konsumprodukter og barndomssymboler fra tidlig 2000-tall, som Pokémon og Mario Kart.

Tekstene hintet om en nostalgisk sorg over alt som er gått tapt. Også det med ironisk tilsnitt: Gjengen rundt ham kalte seg Sad Boys.

Fakta: Jonatan Aron Leandoer Håstad

Svensk musikkartist

Født 18. juli i Minsk i Hviterussland.

Mest kjent som rapper under navnet Yung Lean.

Skulle spilt på på Rockefeller i Oslo 8. desember. Konserten er flyttet til februar.

yunglean.com

Annerledes

Andre så ned på Yung Lean, og mente han sto frem som nok en tullete, hvit fyr som bare lekte med hiphopklisjeene. En som bare pyntet seg med rap-estetikk, ikke ulikt norske Oral Bee. Underforstått: Hva enn Yung Lean var for noe, kom det til å gå over.

Slik gikk det ikke. Yung Lean har gitt ut fire album, turnert verden rundt, vunnet svenske Grammis som årets artist og for beste hiphopalbum. Onsdag 8. desember skulle han spilt for et for lengst utsolgt Rockefeller. Nå er konserten flyttet til 8. februar.

– Nå føles dette som et minne om noe, men Yung Lean, Bladee … De var liksom de feteste, sier Eirik Aas (25).

Bergensartisten med bakgrunn fra hiphopkollektivet Hester V75 – og omtalt i DN som en «ekstra bløt Lars Vaular» – er blant dem som har trykket på «interessert»-knappen til Rockefeller-konserten. Bare navnet Yung Lean får ham til å mimre tilbake til årene rundt 2014

– På den tiden var det mye snakk om å være eksperimenterende og oppdage musikk først, og så fant noen av oss Yung Lean. Vi slukte det, sier Aas.

– Dette var rett før vi begynte å lage musikk, og det var annerledes enn det vi hadde sett tidligere.

Inspirator

I 2013 traff Yung Lean tidsånden på et ømt punkt: i skjæringspunktet mellom anonym utlevering av egen depresjon på bloggnettsteder som Tumblr.com og i åpenhetstiåret som fulgte, der psykisk helse skulle bli den dominerende samtalen i samfunnet.

Ved å forfølge det sporet – og legge bort humoren – har Yung Lean aldri mistet kultstatusen.

Aas trekker frem Yung Lean som en av årsakene til at han er artisten Eirik Aas. Yung Lean var en av dem som på midten av 2010-tallet redefinerte hva hiphop kunne være.

– De folkene som var rappere før, de hadde litt større selvtillit, var en litt hardere gjeng. Dette var mer noe gøy. Plutselig kunne hvem som helst bli en rapper, sier han.

– Han er god på å gi faen, det skal ikke låte så polert. Det er lett å gå i den fellen.

– Hva kan man forvente på Rockefeller?

– Han er ikke den som gjør de største sceneshowene. Men det blir intenst.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.