– Det var vakrere enn et Fabergé-egg.
Den botaniske illustratøren, Susan Ogilvy (74), var hjemme i hagen i Somerset, sør i England. Hun ryddet opp etter en storm, og under et grantre fant hun en merkelig, grønn klump.
– Hva var dette? Klumpen var klissvåt. Som en mørkegrønn tennisball. Jeg tok den inn og lot den renne av seg på en avis. Den tørket, foldet seg ut og det var et fuglereir. Lite, vakkert og juvel-aktig.
Ogilvy fant straks frem vannfargene og begynte å male.
Fakta: «Nests»
Av Susan Ogilvy
Kunstbok med 58 illustrasjoner av fuglereder.
Particular books. 126 sider.
Intrikat
Dette tilfeldige funnet ble begynnelsen på boken «Nests», der Ogilvy har malt 58 fuglereir i naturtro størrelse.
Hun har jobbet som botanisk illustratør i over 40 år, har stilt ut verk i Kew Garden Gallery i London, The Smithsonian Institution i Washington og har bidratt i flere av prinsen av Wales' blomsterbøker. Hun var egentlig på vei inn i pensjonisttilværelsen, men det intrikate reiret satte henne i arbeid.
– Jeg liker alt som er smått og detaljert, sier hun, på Zoom fra hjemmestudioet.
– Her hadde jeg funnet en ny verden.
Venner og bekjente begynte å peke ut fuglereder for henne. Og en lokal amatørornitolog i 80-årene, Deon Warner, ble hennes allierte, skaffet reir på fuglenes premisser og hjalp med å identifisere hva slags art det gjaldt.
– Ingen fugler eller aktive reir ble forstyrret, sier hun strengt.
– Det er viktig å få frem at hekkende fugler og reir ikke må røres. Jeg jobbet kun med reir som var 100 prosent fraflyttet, og som fuglene ikke kommer tilbake til. Eller jeg fikk reir som var falt på bakken etter at uvær eller villdyr hadde vært på ferde.
Byggmestre
Arbeidet med boken har tatt fem år.
– Jeg har lært mye. Jeg trodde, som sikkert mange andre, at fuglereder er en brun samling av kvist. Der tok jeg feil. Fuglene er utrolige arkitekter. De bygger etter instinkt, alltid samme form, noen bygger koppformet, andre en kuppel eller de bygger inni en sprekk, eller til og med i et hovavtrykk på bakken. Men materialene varierer alt etter hvor fuglene er, noe som gjør konstruksjonene lette å kamuflere.
Ett av fuglenes favorittmaterialer er edderkoppnett.
– Et fantastisk materiale: sterkt, klebrig og veldig lett. De bruker det til å binde reiret fast i en gren, og stjertmeis lager faktisk et elastisk reir, som kan ekspandere etter som det fylles av fugleunger.
Ogilvy har funnet hjortehår, hestehår, kattehår, saueull, en knallblå dekorativ fjær, tistel-dun og løvetannfnokk som interiør i redene.
– Tenk så mykt og godt, sier hun.
– Men jeg har dessverre også funnet mye plast i reder. De bygger med plasttråd fra bondens høyballer og med matemballasje. Det er trist at plasten brer seg.
Hun håper boken kan åpne folks øyne for hvem vi deler omgivelsene med.
– Ja, jeg håper at dette innblikket i fuglenes verden kan få oss til å verne mer om dem. Til å respektere dem mer.
D2 er Norges viktigste magasin for kultur og livsstil. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.