Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Vin uten sertifisering. Vinene til Pierre Beauger er nærmest mytiske, helt usertifiserte og selges som Vin de France. På Le Brin de Zingue i Auvergne selges de gjerne slik, uten etikett.

Vin uten sertifisering. Vinene til Pierre Beauger er nærmest mytiske, helt usertifiserte og selges som Vin de France. På Le Brin de Zingue i Auvergne selges de gjerne slik, uten etikett.

Hvorfor finnes det ikke ett naturvin-stempel?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Lise Aanes publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Krangling om tilsetninger, filtrering og økologisk sertifisering er noen av grunnene.

«Sertifisering var ikke nødvendig før det ble lukrativt å imitere naturvin.» Alice Feiring, vinskribent og forfatter av boken «Natural Wine and Where To Find It» (2019), treffer spikeren på hodet.

Argumentet for sertifisering av naturvin, er å beskytte produsentene. Å gi dem mulighet til å bevise at de faktisk gjør det de sier at de gjør.

Naturvin skal lages av druer som er dyrket frem i pakt med naturen, som håndhøstes og spontangjæres for å bli til vin uten tilsetningsstoffer.

Fakta: Naturlig vin

I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.

Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».

Falsk naturvin

Med den økende populariteten til naturvin, dukker det opp imitasjoner.

For eksempel: Større vinhus som vanligvis lager masseprodusert vin, lager sine egne ‘naturlige alternativer’. Eller vi ser oransjevin med spennende etiketter, som ser ut som naturvin, men som ikke lages uten tilsetninger eller på naturens premisser.

Og noen viner proklamerer ‘spontangjæret’ (innen naturvin brukes ville gjærkulturer heller enn syntetiske gjærkulturer) på etikettene og gir seg dermed ut for å være naturvin, samtidig som konserveringsmidler tilsettes for å stabilisere vinen.

Fordi naturvin ikke er regulert med ett anerkjent sertifiseringsorgan, slik som økologisk og biodynamisk vin, er det lett å komme unna med imitasjoner. Hvis det ikke finnes ett «naturvin-stempel», hvordan skal forbrukeren vite at det de kjøper, er the real deal?

Mer enn økologisk. Florence Datessen, innehaver ved Le Brin de Zingue, trenger ikke sertifiseringer for å vite om vinene er naturlige. Hun blir heller kjent med vinmakerne.

Mer enn økologisk. Florence Datessen, innehaver ved Le Brin de Zingue, trenger ikke sertifiseringer for å vite om vinene er naturlige. Hun blir heller kjent med vinmakerne.

Forskjellige stempler

Det skorter ikke på forskjellige naturvinstempler – bare i Italia og Frankrike finnes det hele syv syndikater. Det finnes også egne grupper i blant annet Tyskland, Østerrike, USA og Spania.

Hvorfor finnes det så mange? Noe av grunnen er diskusjonen om hvor mye av konserveringsmiddelet svoveldioksid (SO2) som skal tillates, om noe. Noen grupperinger mener at man skal kunne tilsette litt SO2 til vinen, og fortsatt kalle den naturlig. Andre mener at naturvin ikke skal tilsettes noen ting – og være såkalt usvovlet vin, uten SO2.

Hvor mye SO2 som tillates i all vin, er lovregulert på verdensbasis. Maksgrensen er 350 mg/L i USA og 210 mg/L i EU.

Til sammenligning varierer den øvre grensen for tilsatt SO2 mellom 10–80 mg/L innad i de forskjellige naturvinsyndikatene. En felles enighet for alle naturvinsertifiseringene, er at druene må komme fra økologisk eller biodynamisk landbruk – noen stiller krav til sertifisering av landbruket, andre ikke.

Mest radikale er syndikatet Vins S.A.I.N.S. (Les Vins Sans Intrant Ni Sulphites). Her er det ikke lov med SO2, plukkemaskiner eller innkjøpte druer – vinmakeren må dyrke alt selv, på biodynamisk vis. Vinmakerlegenden Jean-Pierre Robinot er en av grunnleggerne.

Angelino Maule, Pico 2018.

Angelino Maule, Pico 2018.

Jean-Pierre Robinot, Fêtembulles 2021.

Jean-Pierre Robinot, Fêtembulles 2021.

Domaine Benedetti, Mére Nature 2021.

Domaine Benedetti, Mére Nature 2021.

Fakta: Lises anbefalinger: Tre naturviner med forskjellige naturvinstempler

Angelino Maule
Pico 2018
Veneto, Italia

349,90 kroner
Varenr. 187701
Non Dos

Angelino Maule startet sertifiseringsorganet Vinnatur i 2006. Her tillates opp mot 50 mg/L svovel, lett filtrering og irrigasjon av vinmarkene. De tillater ikke maskinell innhøsting, andre tilsetninger enn SO2 eller fining. De krever økologisk sertifisering av druene. Pico er en usvovlet, lys oransjevin – lett tropisk med pærearoma og tydelig preg av vulkansk jordsmonn.

Jean-Pierre Robinot
Fêtembulles 2021
Loire, Frankrike

349,90 kroner
Varenr. 5236901
Non Dos

Robinot er en av de originale raddisene og en av grunnleggerne av S.A.I.N.S., det strengeste naturvin-syndikatet. Her inkluderes kun zero-zero-viner: ingenting tilsatt, ingenting fjernet, hverken i markene eller i kjelleren – og druene må høstes for hånd. Fêtembulles er en kompleks pét-nat på druen Chenin Blanc. Frisk med sitrus og gule epler. Kan gjerne lagres.

Domaine Benedetti
Mére Nature 2021
Rhône, Frankrike

180,60 kroner
Varenr. 15088701
Blend Wines

Noe så sjeldent som en usvovlet naturvin i basisutvalget! Denne rødvinen på grenache og syrah er innlemmet i Vin Méthode Nature (VMN), det yngste syndikatet (opprettet i 2019). VMN krever økologisk sertifisering og har to stempler: et for ingen tilsatt SO2 og et for >30mg/L. Ingen maskinelle behandlingsmetoder, inkludert filtrering, er tillatt. Lett krydret rødvin med lette, litt unge tanniner. Saftig og fin til mat.

Vin utenfor appellasjonene

I tillegg til å gi forbrukeren en garanti om at vinen er naturlig, kan sertifisering bidra til at naturvin blir mer anerkjent innenfor sine appellasjoner – lovbeskyttede, geografisk avgrensede områder for mat- og vinproduksjon.

De finnes over hele verden: I Frankrike heter de AOC/AOP (Appellation d’Origine Contrôlée/Protégée), i Italia DOC/DOCG (Denominazione di Origine Controllata/e Garantita). Innenfor disse må vinen lages med en eller flere spesifikke druetyper og ha visse karakteristikker, for at flaskeetiketten skal få bære navnet til området.

På grunn av de ofte utradisjonelle smakene i naturvin, er det mange viner som faller utenfor sin appellasjon. Da selges de som Vin de France eller Vino d’Italia. Et argument for sertifisering av naturvin, er at vinene vil kunne bedømmes etter egne kriterier, og dermed også innlemmes i sine appellasjoner.

Motargumentet for sertifisering, er at det gir store, kommersielle aktører en brukermanual med bokser de kan tikke av, for å tjene penger på det de anser for å være en trend. De kan velge å utføre kun minimumskravene for den sertifiseringen de sikter på.

Dette undergraver integriteten til de originale naturvinprodusentene, som ofte stiller strengere krav til seg selv enn noe sertifiseringsorgan vil gjøre.

Naturvin på Vinmonopolet

For at en vin skal kalles naturvin på Vinmonopolet, må den oppfylle visse kriterier: Druene skal være økologiske/biodynamiske (uten krav om sertifisering), spontangjærede og ikke tilsatt noe annet enn maksimalt 30 mg/L SO2.

I tillegg er det ikke tillatt med noen korrigerende behandlingsmetoder som for eksempel sterilisering og sentrifugering. Det er grossistenes ansvar at produsentene oppfyller kriteriene.

Sertifisering av naturvin byr også på et mer abstrakt problem: er naturvin bare en drikk? Eller er det noe mer: en motkultur, en filosofi, en livsstil, et opprør?

Mye av grunnen til at naturvin ikke lar seg definere, og at mange av produsentene ikke ønsker et sertifiseringsorgan, er at da tvinges bevegelsen inn i en boks, den lar seg temme.

Og for mange, som for meg selv, er naturvin så mye mer enn bare vin uten tilsetningsstoffer.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.