Mange tenker nok på lambrusco som en hybrid mellom brus og vin, som om noen har blandet solbærsirup inn i rødvinen din og kjørt det hele i en brusmaskin.
Det er fordi det lenge var søt lambrusco vi så mest av i polhyllene. Nå har den tørre og naturlige utgaven satt vintypen tilbake på kartet.
Men hva er egentlig lambrusco?
O.G. JUICE.
Lambrusco er både en vinstil og en druefamilie, forvirrende nok. Lambrusco kommer opprinnelig fra Italia, og det finnes rundt ti familiemedlemmer – de best kjente kultiveres i Emilia-Romagna. Lambrusco di Sorbara, Grasparossa, Salamino og Maestri er alle druenavn det er verdt å merke seg.
Druefamilien er også gammel – den romerske senatoren Cato nevner «Lambrusca Vitus» i sitt jordbruks-epos «De Agri Cultura» – «Om landbruket» – i år 160 fvt.
Fakta: Lises anbefalinger: TRE NATURLIGE LAMBRUSCO
Camillo Donati
Lambrusco dell'Emilia 2021
Emilia-Romagna, Italia
255 kroner | 9382501 | Non Dos
Camillo Donati konsentrerer seg om naturlig lambrusco, og er litt av en mester innen denne vinstilen. Her har vi en klassisk rød lambrusco som gjerne må brukes som referansepunkt. Tett, frisk, konsentrert med en dyp rødfarge som samsvarer med smaken: mørke, modne bær og litt krydder.
Cinque Campi
Terbianc 2019
Emilia-Romagna, Italia
269,90 kroner | 5491401 | Non Dos
Hvit lambrusco, usvovlet, uten degorgering og fra en biodynamisk vinmark. Méthode ancestrale laget på trebbiano. Vinen er utrolig ekspressiv og velduftende av frisk tropisk frukt. Lang, kompleks, med kalkede tanniner og en deilig friskhet uten for mye syre. Mye vin for pengene!
Podere il Saliceto
Falistra 2022
Emilia-Romagna, Italia
258,80 kroner | 8365101 | Nebbiolo Wines
Tørr og frisk rosé laget på lambrusco di sorbara. Podere il Saliceto drives av Gian Paolo og Marcello, som kun lager musserende viner. Dette er en ekstremt anvendelig vin som alle vil elske – sommerlig, saftig, med masser av sitrus og røde bær.
Knusktørt
Den mest kjente stilen av lambrusco, er en rødvin med bobler i. Tørr lambrusco kalles secco og er milevis fra den søte sirupen (amabile/dolce) vi tenker på når vi hører L-ordet. Vinen lages vanligvis etter charmat-metoden, der man gjærer vinen i store tanker i stedet for på flasker.
Mange naturvinprodusenter lager dog lambruscoen sin på flaske – dette gjelder samtlige av ukens tips. Flere bruker métode ancestrale, også kjent som singelfermentering.
Ved singelfermentering har man vinen på flaske før alt druesukkeret er blitt spist av gjærkulturene. Gjærkulturene spiser sukkeret, skaper karbondioksid i flasken, og vinen får bobler. Hvis du er redd for sukker, vil jeg anbefale lambrusco etter denne metoden – Cinque Campis viner gjærer faktisk så å si helt tørt med 0,2 gram restsukker i den ferdige vinen.
Pizzavin
Ofte er lambrusco mer frizzante, altså perlende, enn sprudlende – den har små, delikate bobler. De er fruktige og friske, serveres avkjølt og har en lav ABV (rundt 11 prosent), som gjør vinen ekstra drikke-vennlig.
Jeg tør faktisk påstå at lambrusco er en av de mest matvennlige vinstilene der ute. Kombinasjonen brus og syre gjør at den hamler opp med tyngre og slagkraftige retter med mye fett, som pizza og pasta med kjøttsaus. Lambrusco skjærer igjennom fettet og renser paletten så du er klar for neste bit, og er den perfekte tørsteslukkeren på en varm dag.
Sånn. Nå har du mange gode argumenter for å prøve lambrusco til pizza i parken i sommer.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.