Fakta: Naturlig vin
I D2s nye spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.
Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».
I mine yngre, blakkere og mindre vinopplyste dager drakk jeg mengder med billig og lakserosa rosévin, typisk fra Provence. Mitt inntrykk var lenge at rosévin kun var slik: platt duft av markjordbær, litt sur, ensidig og enkel. Så feil kan man ta.
Lys rødvin
I dag er noen av mine absolutte favorittviner rosé. Disse er vel så komplekse og detaljrike som rødvin. Og noen av dem er kanskje rødvin? Det bringer oss til et tema vi har vært innom før: skallmaserasjon.
Hvis en blå drue presses og skallet separeres fra druesaften med én gang, får vi en klar væske – en hvitvin. Druekjøttet inni druen er nemlig nesten alltid hvitt, uansett farge på skallet.
Lar du drueskallet trekke i druesaften i en liten periode, alt fra noen timer til et par dager, får du rosévin. Jo lenger du lar skallet trekke, jo mørkere blir vinen – litt som med en tepose i vann. Etter hvert vil du få en lys rødvin, og lar du skallet ligge i jusen enda lenger, vil vinen bli mørkere og mørkere.
Lys rødvin og rosévin er to sider av samme sak!
Fakta: Lises anbefalinger: 3 rosé-naturviner
Remi Poujol
Le Temps Fait Tout Rosé 2021
Languedoc, Frankrike
229,90 kroner
Varenr. 14728101
Vin John
Remi Poujol er kjent for å ha så godt druemateriale at «alle» naturvinprodusentene vil kjøpe frukt av ham – blant andre La Sorga og l’Octavin. Han arbeider med to hester på ti hektar nær franske Beziers og har jobbet uten SO2 siden 2007. Vinen er laget av rødvinsdruene Carignan og Grenache, med et hint av Viognier. Sløret rosa, elektrisk rosévin som smaker surt godteri og villbringebær, med høy syre.
Pittnauer
Dogma 2021
Burgenland, Østerrike
301 kroner
Varenr. 10100001
Interlope
Gerhard og Brigitte Pittnauer står bak Pittnauer i østerrikske Burgenland. De lager lekne og friske viner, ofte til veldig gode priser! Denne rosévinen er laget på 60/40 Blaufränkish og St. Laurent, som har gjæret i hele drueklaser på ståltank. Den har en nydelig sløret rosafarge og er en fruktig, rabarbrapreget rosévin.
Pheasant’s Tears
Quinta 2021
Kakheti, Georgia
279,90 kroner
Varenr. 14988801
Non Dos
Georgisk vinkultur er mest kjent for sine teksturerte oransjeviner. Her finner vi en mørk, lagringsdyktig og kompleks rosé laget på mange spennende georgiske druer. Usvovlet vin som dufter tett av modne røde bær, som en seig sommerdag. Frisk og lang, markjordbær og rips i utgang. Bitte litt tanniner helt i front, nydelig syre som sitter i kinnene, og litt tørr på tungen.
Blodig rosé
Rosévin kan også lages ved å blande blå og grønne druer eller ved å bruke méthode saignée. Teknikken kalles «bløder-metoden» fordi man tapper den første frittflytende druesaften fra gjæringskaret og overfører den til en egen tank. Der gjærer saften ferdig og blir til rosé, mens resten av druene fortsetter gjæringen og skallmaserasjonen til de kan kalles rødvin.
Ettersom man da høster druer til to viner samtidig – en méthode saignée-rosé og en rødvin – høstes druene ofte senere i sesongen for å få modenheten og tanninene som ønskes i en rødvin.
Dermed blir roseen ofte bløtere og mer moden. Og rødvinen blir mer konsentrert uten den tidlige druesaften.
Denne første helgen i mai, årets aller første sommerhelg, synes jeg bør innvies med litt rosévin. Hvis du tror at du ikke liker rosé, utfordrer jeg deg til å teste disse tre vinene!
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.