Tidligere i høst slo Anne Rokkan, kommentator i Dagens Næringsliv, fast at «Vinentusiaster er de nye sportsidiotene». Også Aftenposten, ved journalist Dagny Mathilde Mohn, merket seg i september at det stadig blir mer vinprat i de fleste vennegjenger.
For en som skriver om vin, er dette selvsagt bare gode nyheter, og for en journalist med stor interesse for naturvin er det også naturlig å spørre om hvorfor stadig flere blir opptatt av nettopp denne typen vin.
Fakta: Naturlig vin
I D2s spalte skal naturvinentusiast Lise Aanes (30) lære deg alt hun kan om naturvin.
Lise Aanes har jobbet som barista, kokk og kursholder, drevet vinbaren Esaias i Oslo og har podkasten «Lise + Vin = Sant».
Salget øker
At naturvin er blitt poppis, er ikke bare en snikende følelse blant naturvinentusiaster: Tall fra Vinmonopolet bekrefter at salget har eksplodert de seneste årene. Siden 2019 har salget av viner innen kategorien tredoblet seg, og noen underkategorier, som naturvins-hvitvin, har opplevd en femdobling.
Tidligere i denne spalten har jeg også skrevet litt om at flere naturvinprodusenter på det norske markedet ikke ligger under naturvin-kategorien på Vinmonopolet. Det kan være fordi de selv ikke ønsker å være tilknyttet det litt omdiskuterte begrepet. Disse telles med andre ord ikke med når Vinmonopolet logger sine tall for naturvin-salg.
Vinmonopolet har åpenbart ikke tall på hvor gamle kjøperne er. Trond Erling Pettersen, leder for Varefag og faghandel i Vinmonopolet, føler seg likevel komfortabel med å slå fast at det er et voksende samfunn av unge vininteresserte, særlig i de store byene.
Vinmonopolet har også merket seg trenden med yngre vindrikkere på Instagram og i andre sosiale medier.
Død gjær og Lollipop
Hva er det som gjør at den yngre garde trekkes mot denne bevegelsen? Min private teori er at naturvin er en litt vennligere inngang til et vinsamfunn som for mange, også for meg, kan oppleves som en litt skremmende høyborg å tre inn i.
Lingoen i tradisjonelle vinklubber består i å namedroppe dyre grand crus og unike, sørvendte vinmarker i Bordeaux. I disse gruppene er det også lett å trå feil når man skal si hva man smaker.
Vinaromahjulet, som brukes til trening av sommelierer ve for eksempel Kulinarisk Akademi, har eksempelvis knagger som tjære, svette, plast, seder og død gjær, som kan virke mystisk for mange; når sist koste du deg med en pakke død gjær?
Innen naturvin er språket litt annerledes. Det regnes som innenfor å bruke andre assosiasjoner enn lær og asfalt, og det er greit å si at vinen minner deg om Brynhilds bringebærdrops, Lollipop eller parmesan.
Naturvin kan kanskje rett og slett bidra til å røske opp i måten vi er blitt vant til å tenke og snakke om vin på.
Ukens utfordring
I denne spalten har jeg viet en del tid til å skrive om at naturvin ikke har noen egen smak. Naturvin kan smake akkurat like vanlig og tradisjonelt som klassisk vin. Men: Det finnes også mange naturviner som utvider horisonten for hva vin kan smake.
Det er slike viner jeg utfordrer deg til å smake på i ukens vintips, for denne listen er full av spennende saker. Utradisjonelle, ja, men ikke avskriv dem av den grunn!
Noen naturviner viser oss at vin kan smake helt andre ting enn vi er vant til, og det er kanskje noe av det som er så appellerende for unge vindrikkere. Når vi presenteres med nye referanserammer for hva vin kan smake, er det lettere å kunne relatere til hva vi faktisk sanser.
Derfor innebærer det også en ny måte å tenke om vin på. Min utfordring til deg er at neste gang du smaker på en overraskende vin, skal du ikke forsøke å sammenligne den med annen vin du har drukket tidligere. Istedenfor å måle naturlige viner mot konvensjonelle viner, kan man seg frigjøre fra tidligere vinerfaringer og smake med et åpent sinn.
Prøv selv! Det kan hende du blir positivt overrasket, og får øynene (og munnen!) opp for nye smaksåpenbaringer du ikke ante at vin kunne gi deg.
Lises anbefalinger: Tre spennende naturviner
Denavolo
Dinavolo Rosso 2022
Emilia-Romagna, Italia
299,90 kroner | 15913701 | Ferment
En mørk korallfarget sak fra en av vinmakerne ved det kjente vinhuset La Stoppa. Laget på 70 prosent skallmaserert pinot grigio samt barbera, bonarda og pinot noir. Her har vi altså en blanding av oransjevin og rødvin som dufter lett av volatile syrer i retning neglelakk, samt modne kirsebær. Vinen åpner med et smell av moden frukt før syren følger på. Kalkede tanniner i kinn og svelg. Saftig, kjempespennende og ulikt noe annet du har drukket tidligere!
Les Bottes Rouges
À Côté de Julien Ploussard 2018
Jura, Frankrike
424,90 kroner | 16510301 | Blend
Denne tufter saftig og tydelig av jura-druen: rips og umodne markjordbær. En syrlig vin med et aldri så lite eddikstikk, som etter min mening bare bidrar til å gjøre vinen friskere og mer levende. Kjempegod når den er avkjølt, til lett mat eller bare for seg selv.
Clair Obscur
Freemousse 2021
Burgund, Frankrike
329,00 kroner | 15682201 | Tremontane
En lys lakserosa perlende pét-nat med en høy fruktighet som kan minne om restsødme – men den er uten restsukker. Den dufter og smaker av modne markjordbær og sommer. Her får du annerledes smaker enn de du finner i klassisk musserende viner som cava og prosecco, men likevel noe alle vil like: en myk inngang til en verden av annerledes vin.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.