Hvis jeg sier «spansk vin», går ikke tankene umiddelbart mot naturvin. Heller mot tunge rødviner, 15 prosent alkohol, eik, tempranillo og garnacha. Men spansk vin er i endring, og produsenter av naturvin setter unike spanske druesorter på dagsordenen.
Phylloxera
Som i mange andre europeiske vinland, spiller vinlusen phylloxera en stor rolle også i spansk vinhistorie. Phylloxera er et lite bladluslignende insekt som lever av røttene til vinranker, og dreper plantene.
Lusen kom til Europa fra Amerika på 1860-tallet, og spredte seg raskt over hele kontinentet.
Det var først med oppdagelsen av poding at vingårder kunne plantes om med rotstokker som var motstandsdyktige mot phylloxera – nemlig amerikanske rotstokker. Det er ingen overdrivelse å si at dette reddet den globale vinindustrien. I dag er nesten alle vingårder i Europa plantet med podede stokker. Da vinmarkene skulle plantes på nytt, ble lokale spanske druetyper valgt bort til fordel for mer kjente, internasjonale druesorter som ga høyere avkastning, modnet mer og ga viner med høyere alkohol.
Nå finner mange vinmakere tilbake til de originale spanske druesortene. En av dem heter Ismael Gonzalo, og han er femte generasjons naturvinmaker i La Seca, Rueda, nordvest i Spania. Familien hans har aldri brukt hverken sprøytemidler eller tilsetninger i vinproduksjonen. Gonzalo etablerte vineriet sitt Microbio Wines i 1998, og er en av pionerene innen spansk naturvin. Han jobber med veldig gamle vinstokker hvis gjennomsnittsalder er 180 år, nesten alle er pre-phylloxera og upodede, fordi de vokser i sandholdig gjord. Der trives ikke vinlusen.
Verdejo-magikeren
Gonzalo jobber i en kjeller fra 1100-tallet og lager rundt 30 forskjellige viner hvert år. Grunnen til de mange cuvéene, er at han i den bitte lille kjelleren (micro-bio) ikke får plass til å lage store volum av gangen. Han arbeider heller med små kvanta som han høster og lager vin av, før han høster på nytt senere i sesongen, lager mer vin, og så videre.
Gonzalo kalles «verdejo-magikeren» på grunn av druetypen han har viet livet til å kultivere – verdejo. Verdejo er en syrlig og saftig grønn drue som kan smake pikant og forfriskende med noter av lime, grapefrukt og et hint av grønne urter. Druen er en av de originale druene i Rueda-regionen, og er blitt dyrket der siden 1200-tallet.
I sandholdig områder, som Gonzalos vinmarker, utvikler druene etter hvert et tykt drueskall for å beskytte seg mot den piskende sanden. Tykt drueskall gir nydelig tekstur til skallmasererte viner – såkalt oransjeviner.
Oransjeviner lages ved at druesaften ikke skilles fra drueskallene og steinene med én gang. Når skallet trekker i druesaften, ekstraheres tanniner og smaksdybde.
Gonzalo arbeider også med den ganske ukjente blå druen rufete, som stort sett bare brukes i portugisisk portvin. Druen er en spansk avart av franske pinot noir, som ble plantet under reconquista – den spanske gjenerobringen fra maurerne – på 1400-tallet. Etter seks hundre år i et nytt varmt klima, har druetypen endret karakter. Rødvin på rufete oppleves like frisk og saftig som sin franske bror, men er gjerne mer aromatisk og floral. Druen er subtil og skjør, og presses dermed forsiktig av Gonzalo og hans team ved hjelp av hender og føtter.
Spansk naturvinhistorie
Av mange regnes Raúl Pérez som en av pionerene innen spansk naturvin. Han laget sin første vintage 22 år gammel, i 1994, og har lenge vært en forkjemper for biodynamisk vinmaking.
En annen pionér, Joan Ramón Escoda, etablerte vineriet Escoda-Sanahuja i 1999 med sin kone Mari Carme, og har laget viner helt uten tilsetninger siden 2005. I 2009 opprettet Escoda naturvinsyndikatet Productores de Vinos Naturales i Spania, sammen med venn og vinmaker Laureno Serre. Medlemmene av organisasjonen forplikter seg til å lage viner helt uten tilsetninger, inkludert konserveringsmiddelet svovel (SO2).
Escodas nabo, Jordi Llorens, åttende generasjons vinmaker, begynte å eksperimentere med naturvin i 2008, oppmuntret av nettopp Escoda. I dag er han en mindre kjent, men kjempespennende indie-produsent i Conca de Barbera i Catalonia, den spanske naturvin-revolusjonens episenter, hvor ikoniske Bar Brutal viser hvor skapet skal stå.
Lises anbefalinger: 3 spanske naturviner:
Jordi Llorens
Si Si Macabeu 2021
Catalonia, Spania
kr 239,90 | Varenr. 13324401 | Vin John
En deilig og leskende bringebærbombe fra Catalonia. Denne rosévinen på 50/50 parellada og macabeu er fruktdreven og frisk, men ikke for syrlig. Balansert, konsentrert og med litt tanniner på tungen – svært matvennlig!
Ismael Gonzalo (Microbio)
Ruf y Ann 2021
Castilla y León, Spania
kr 349,90 | Varenr. 12690601 | Unico
Fottråkket og håndhøstet lys rødvin laget på rufete fra en spansk pionér. Ruf y Ann gir først inntrykk av å være enkel, frisk og fruktig, men den har en detaljrikdom, lengde og umami-dybde som gjør den mer spennende og kompleks for hvert glass. Nyt for seg selv eller til lett mat.
Escoda-Sanahuja
Els Bassots 2021
Catalonia, Spania
kr 369,90 | Varenr. 1977701 | Non Dos
Els Bassots er en klassiker fra Escoda, laget på hvitvinsdruen chenin blanc. Denne usvovlede hvitvinen lages på amfora, og i alle årene jeg har jobbet med den, har hver årgang vært litt forskjellig. 2021-årgangen byr på tropisk frukt, ananas-preg og en nesten perlende, kilende følelse på tungen. Den er slank, mineralsk og sprell levende.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.