Fakta: Reblochon
Fransk kumelksost
Reblochon har hatt kvalitetsmerket AOP siden 1970-tallet.
En reblochon veier rundt 550 gram, petit reblochon rundt halvparten.
Melken skal utelukkende komme fra kvegrasene abondance, mont-béliarde og tarine, som etter loven skal beite over 500 m.o.h. i Savoie-regionen.
Reblochon kommer fra fjellene i regionen Savoie i Øst-Frankrike. Ostens historie er lang og strekker seg tilbake til 1400-tallet, til den gang melk ble brukt som skattebetaling. Men når innkreverne kom for å kreve skatten, melket ikke bøndene kuene tørre. Dråpene som ble holdt tilbake ble kallet lait de rebloche, derav ostens navn. Den var tykkere, hadde høyere fettinnhold, og ble brukt til å lage ost.
Osten lages fremdeles av den samme melken, men hos de kommersielle ysteriene i en pasteurisert utgave. Selv om det finnes fortsatt småprodusenter som lager reblochon på gamlemåten.
Osten blir vasket flere ganger de to første ukene, for så å bli lagret i ytterligere tre til fire uker. Den tåler ikke veldig lang lagring, og en overmoden utgave blir fort ammoniakkpreget.
Fakta: Fronholz Pinot Gris 2013
90 poeng
Floral duft med innslag av tre og fersken. Bra syre og en lang tett lett mineralsk tørr fyldig utgang. Nydelig og lang pinot gris som har ligget på 20 prosent nye fat. Drikk nå til 2020.
Dom. Ostertag, Alsace, Frankrike
345 kroner, 3315801, bestilling, Moestue Grape Selections
Reblochon kan ha et nærmest rennende innhold under sitt harde ytre. Rik og kremet på smak med en moden karakter, passer den best sammen med en bløt og fyldig hvitvin med en ung frukt og balansert syre.
En fyldig pinot gris fra Alsace er det beste valget. Den harmonerer osten på en ypperlig måte, med en friskhet som renser og en fruktfylde som balanserer ostens fylde.(Vilkår)