Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Liggende protest. «Tang ping» betyr å legge seg ned. Ulike memes på sosiale medier illustrerer at kinesiske 30-åringer legger seg ned i protest mot den brutale arbeidskulturen.

Liggende protest. «Tang ping» betyr å legge seg ned. Ulike memes på sosiale medier illustrerer at kinesiske 30-åringer legger seg ned i protest mot den brutale arbeidskulturen.

«Å sende cv-er var som å fiske etter en nål i havet»

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Unge kineseres nye livsfilosofi: å legge seg ned og gi avkall på ambisjoner.

På den andre siden av kloden har det oppstått en ny trend blant kinesiske millennials. I april dukket begrepet tang ping opp som en ytring på søkemotoren Baidu. Det betyr «legge seg ned».

«Jeg har ikke jobbet på to år, bare hatt det gøy og ser ikke noe galt med det. Presset kommer fra folk rundt deg som konkurrerer mot deg, eller fra den eldre generasjons verdier», skrev Luo Huazhong, en mann i 20-årene, på sin blogg.

«Lying flat is justice» var tittelen på bloggposten – «å legge seg ned er rettferdighet».

Luo Huazhong sammenlignet seg med den greske filosofen Diogenes, som oppnådde lykke ved å bo i en tønne og begjære minst mulig. Nå tilbringer den tidligere fabrikkarbeideren dagene med å slappe av hjemme hos foreldrene, og det hender også at han legger ut bilder på bloggen. Blant annet et bilde fra da han var statist i en film – og spilte død mann, liggende flatt på bakken.

Bloggposten ble fjernet av den kinesiske sensuren, men begrepet tang ping lever videre og har vokst til en bevegelse.

Rovdrift

Tang ping tolkes som en stille avvisning av den beryktede 996-kulturen som har fått fotfeste i Kinas arbeidsliv: Arbeidsdagen varer fra klokken ni om morgenen til ni om kvelden, seks dager i uken.

Det vakte oppsikt da en 22 år gammel kvinne bokstavelig talt jobbet seg i hjel i fjor. Etter endt arbeidsdag i e-handelsselskapet Pinduoduo falt hun om og døde, skrev New York Times.

Tang ping representerer drømmen om et enklere liv, der en ikke behøver å underordne seg helsefarlige produktivitetskrav og det kinesiske konkurransesamfunnets rotterace. Og det bør nevnes at Kina ikke er et land der en kan surre rundt, helt uten konsekvenser.

Det «digitale diktaturet» både premierer og straffer borgerne for deres sosiale adferd, og internett er underlagt streng sensur.

Anti-produktiv

Å legge seg ned er anti-ambisjon og anti-begjær i alle henseender: Å nekte å være en produktiv medborger betyr ikke bare å gi avkall på fast inntekt, men også muligheten til å kjøpe egen bolig og utsiktene til å få et familieliv.

Menn er 30 millioner i overtall mot kvinner, og skal en ung mann ha en sjanse på kjærlighetsmarkedet, må han både eie bolig og tjene nok penger til å forsørge kone og barn. Tang ping-tilhengerne trosser foreldregenerasjonen og storsamfunnets forventninger om hva et enebarn skal oppnå i livet.

Som den 24 år gamle labteknikeren Wang sa til nyhetsbyrået AFP: «Å sende cv-er var som å fiske etter en nål i havet. Du blir banket opp av samfunnet og ønsker et mer avslappet liv. Tang ping er ikke å vente på å dø. Det er å ikke strekke seg for langt i jobben.»

At flere unge kinesere nå setter ord på det de oppfatter som rovdrift og urealistiske livsforventninger, har nådd internasjonale medier. I oktober kom president Xi Jinping med en uttalelse, der han slo ned på bevegelsen og tok til orde for «et miljø for forbedring» der alle deltar i oppbygningen av Kina, og at man skal unngå å legge seg flat.

Å gi avkall på ambisjoner er unge kineseres nye livsfilosofi. De kaller det «tang ping»: å legge seg ned.

Å gi avkall på ambisjoner er unge kineseres nye livsfilosofi. De kaller det «tang ping»: å legge seg ned.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.